Ga naar content

Wandelen in Patagonië

Patagonië staat voornamelijk bekend omwille van de mooie wandelingen langs gletsjers en bergen. Veel hikers komen via het Argentijnse plaatsje El Calafate het gebied in, brengen een bezoek aan de indrukwekkende Perito Moreno gletsjer en vervolgen hun reis naar de bergen, waar meerdaagse trektochten een must zijn.

Wandelvakantie Patagonië

Er zijn voldoende mogelijkheden om zelfstandig te wandelen in Patagonië. De meeste routes zijn populair en je komt dan ook met grote regelmaat andere wandelaars tegen. Wie bij voorkeur in groep wandelt, moet zeker ook eens kijken naar onze overige tips voor groepswandelreizen, vaak inclusief meerdaagse trektocht in Patagonië.

Mooiste wandelroutes Patagonië

Wat zijn de mooiste wandelgebieden en de bekende wandelroutes in Patagonië? Er zijn tal van mooie wandelpaden uitgezet, maar de beste gebieden om te hiken zijn de omgeving van de Torres del Paine en Fitz Roy.

1. W-trail

De bekendste hiking route in Patagonië is de "W" route of W-trekking in Torres del Paine. De trekking vangt aan vanaf Laguna Amarga of Hosteria Los Torres in het oosten, of Refugio Pain Grande in het westen. Deze route duurt 5-8 dagen en er zijn verschillende refugio's op de weg, waar je kan overnachten in een camping of gedeelde slaapzaal. Het is een erg mooie tocht in een W-vorm, rondom de bergen van Torres del Paine, die je op de meeste foto's van Patagonië ziet. De route is eventueel te verlengen met extra stukken aan de achterkant van de bergen en je wandelt dan geen W maar een volledige ronde.

Mooiste wandelroutes Patagonië
Deel op Pinterest

Er zijn enkele nadelen verbonden aan de trektocht. De W in Patagonie is een bekende wandeltocht en bijgevolg loop je dus niet in je eentje. Soms loop je in file op de wandelpaden. De drukte zorgt er bovendien voor dat veel dieren de paden vermijden. Omdat de wandelroute rond de bergen draait, heb je vooral uitzicht op de omliggende omgeving. Verschillende (extra) stukken zijn zwaar, maar lonen met hun uitzicht erg de moeite. Vooral de klim naar de 3 torens.

Wij hebben de W gelopen en hebben er geen spijt van, maar er zijn naar onze mening wel mooiere wandelingen in Patagonië te maken.

2. Wandelen bij Torres del Paine

Persoonlijke tip. De meeste wandelaars kiezen voor een trektocht over de bekende W-route. Het loont echter de moeite om ook een dagje uit te trekken voor de wandelroutes rond het bergmassief. Routes in verschillende lengtes en zwaartes vind je op de wandelkaarten bij reisboekhandel De Zwerver. Wanneer je in de omgeving van de Torres gaat wandelen (dus niet de bekende W) heb je mooi uitzicht op de bergen zelf en het is rustiger, wat de kans vergroot op het zien van wildlife zoals condors, vicuña's, karakara's en vossen.

3. Wandelen in Los Glaciares

In het National Park Los Glaciares zijn er talrijke mooie wandelroutes. Op de gletsjers, zoals de Perito Moreno, kan je met stijgijzers een avontuurlijke gletsjertocht maken. Rondom de gletsjers geniet je van een spectaculair zicht op de ijsmassa. Vanaf het dorp El Chaltén zijn er prachtige wandelingen te maken naar de Mount Fitz Roy. El Chalten ligt precies op de grens van Chili en Argentinië. Als je de kans hebt om hier te hiken, doen!

Wandelen in Los Glaciares
Deel op Pinterest

In het nationale park kan je de beroemde trekking naar de Laguna de Los Tres maken. De tocht vangt aan in de lenga bossen, waar eindeloos veel vogels te zien en te horen zijn. Dan volgt een klim van 400 meter om bij de Laguna de los Tres te komen. Het hoogste punt van het wandelpad biedt oogverblindende vergezichten over Mount Fitz Roy, de gletsjer De Los Tres en de lagune. Hiervandaan kan men verder naar het uitzichtpunt van de Laguna Sucia en de gletsjer wandelen. Bekijk onze tips voor reizen naar El Chalten en wandelen bij de Fitz Roy.

Natuur in Zuid-Argentinië

De natuur in Zuid-Argentinië heeft meer te bieden dan bergen. Het heeft ook een 100 km lange eilandenarchipel, een loofboszone en de Patagonische steppe. In Chaitén kan men wandelen in het regenwoud van de Andes. Bovendien worden ook avontuurlijke sporten en visexcursies aangeboden. De uitvalsbasis is Puerto Chaitén, een dorp dat vooral als haven voor ferryroutes fungeert. In het naburige Futaleufú kan men mountainbiken, kajakken en raften. Dit dorp biedt ook prachtige wandelingen langs een wildwaterrivier. In Palena ligt het Patagonian Base Camp Lodge: hiervandaan kan men paardrijden, raften, hiken. In het Parque Pumalia kan je wandelen door het regenwoud naar de watervallen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!