Ga naar content

Perito Morenogletsjer

Argentinie natuurreis - De ijsblauwe Perito Morenogletsjer is een van de mooiste gletsjers ter wereld. De ijsmassa bevindt zich in het Los Glaciares National Park in Patagonië en vormt voor velen de belangrijkste bezienswaardigheid van zuidelijk Argentinië.

Mooiste gletsjer van Patagonië

De Perito Moreno is een van de hoogtepunten in het zuiden van Argentinië. De gletsjer laat een beeld op je netvlies wat je nooit vergeet. Wanneer je ervoor staat strekt een gigantische muur van ijs zich voor je uit: een wand van 5 kilometer lang en 60 meter hoog. Houten wandelpaden brengen de toeristen zo dicht mogelijk bij het ijs. Vanaf deze aangelegde constructie hoor je het ijs kraken.

Mooiste gletsjer van Patagonië
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Af en toe zie je grote brokken ijs van de gletsjer in het water storten; dat is bijzonder indrukwekkend! Om de zoveel jaren vormt zich tussen de gletsjer en de overzijde van het meer een natuurlijke ijsbrug. Na enige tijd breekt deze doormidden en dat gaat gepaard met een hoop gebulder. Heb je het geluk dit mee te maken, dan bof je echt, want dit is een waar spektakel. In het informatiecentrum bij de Perito Moreno kan je beelden zien van het instorten van deze ijsbruggen.

1. Bereikbaarheid Perito Moreno

Hoe kom je bij de Perito Moreno? Als je deelneemt aan een groepsreis hoef je zelf niks te regelen. Reis je op eigen houtje, dan is de uitvalsbasis voor de gletsjer het plaatsje El Calafate. Het ligt op ca. 20 km van een kleine luchthaven (Comandante Armando Tola International Airport), die met een rechtstreekse vlucht te bereiken is vanaf Buenos Aires. In El Calafate kan je een excursie of tour boeken, waarbij je met de bus afgezet wordt in de directe omgeving van de Perito-Morenogletsjer.

2. Wandelen bij de Perito Moreno

Bij sommige tours kan je ervoor kiezen om nog een stuk te wandelen om bij de gletsjer te komen. Dit is zeker geen straf. Integendeel, we raden zo'n wandeling aan, want de gletsjer steeds dichterbij zien komen is een ervaring om nooit meer te vergeten. Rondom de Perito Moreno worden ook verscheidene wandelexcursies aangeboden, waarbij je de gletsjer vanaf verschillende punten kan observeren.

Wandelen bij de Perito Moreno
Wandelen bij de Perito Moreno
Deel op Pinterest

Op de ijsmassa zelf kan je deelnemen aan een gletsjerwandeling. Heb je interesse in nog meer excursies? Vanaf El Calafate kan je tours reserveren naar andere bezienswaardigheden en gletsjers in het National park Los Glaciares, zoals de Upsala-, de Vledma-, Onelli- en Spegazzini gletsjer. Ook daar zijn diverse korte wandelingen en langere trektochten mogelijk.

3. Boottocht over gletsjermeer

Het is mogelijk om een boottocht te maken op het meer dat zich uitstrekt voor de ijsmassa en zo de Perito Morenogletsjer van zeer dichtbij te aanschouwen. Vanaf de boot krijg je nog een beter zicht van de daadwerkelijke grootte van dit natuurfenomeen. Het is bijzonder indrukwekkend om langs de enorme ijswand te varen en het ijs aan alle kanten te horen kraken. Er zijn geen woorden te vinden voor deze excursie. Gewoon doen! 

Perito Moreno vanaf de boot
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Reizen en excursies naar de Perito Moreno

Zoals we hierboven al schreven kan je vanaf El Calafate excursies boeken naar de Perito Morenogletsjer, maar het is ook mogelijk om een volledig georganiseerde reis van tevoren te boeken. Bij gespecialiseerde reisorganisaties kun je een individuele rondreis in Argentinië, een reis op maat of een groepsreis boeken, en je kan er ook voor kiezen om je reis samen te stellen aan de hand van bouwstenen. Voor wie in groep wilt reizen, zijn de groepsreizen naar Patagonië van Djoser en van Sawadee een aanbevolen reis. Bekijk en vergelijk al onze reistips om de Perito Moreno gletsjer met eigen ogen te aanschouwen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!