Ga naar content

Bergen in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland kent een grote verscheidenheid aan landschappen. Zowel op het Noordereiland als het Zuidereiland vind je mooie bergen, omgeven door prachtige meren en indrukwekkende natuur.

Mooie bergen in Nieuw-Zeeland

Waar vind je de mooiste bergen op Nieuw-Zeeland?

Bergen op het Zuidereiland: over de hele lengte van dit eiland scheiden de Nieuw-Zeelandse Alpen of Zuidelijke Alpen de westkust van de oostkust. Mount Cook is de hoogste berg van Nieuw-Zeeland (3.766 m). The Remarkables bieden prachtige vergezichten over Queenstown en omgeving. Mitre Peak is de bekende bergtop die loodrecht uit zee oprijst in de Milford Sound in het Fiordland. In het nationaal park Kahurangi ligt de 1875 meter hoge Mount Owen. Op het nog zuidelijker gelegen Stewart Island (Raikura NP) ligt de Mount Anglem (980 m).

Bergen op het Noordereiland: in het Tongariro National Park bevinden zich de Mount Ruapehu (met 3 toppen tot 2.797 m), Mount Ngarahoe (2.291 m) en Mount Tongariro (1.978 m). Mount Egmont, ook bekend als Mount Taranaki (2.518 m) is een bijna perfect gevormde vulkaan. Mount Galloway (402 m) ligt op de Antipodeneilanden, ca. 800 km verwijderd van de kust.

1. Mount Cook

De bekendste berg van Nieuw-Zeeland. Langs Lake Pukaki bereik je Mount Cook Village. Vanaf dit bergdorp zijn er tal van mogelijkheden om te wandelen in de omgeving van de Mount Cook, met 3.724 meter de hoogste berg van Nieuw-Zeeland. Wandel naar het gletsjermeer onder de top of maak langere trektochten in de prachtige omgeving. SNP biedt een groepsreis voor actieve jongeren waarbij wandelen bij Mount Cook op het programma staat. 

Mount Cook Nieuw-Zeeland
Deel op Pinterest

Een unieke manier om van de uitgestrekte natuur in Nieuw Zeeland te proeven is vanuit de lucht, zo kan je tours met helikopter of zweefvliegtuig boeken: kijk eens bij Get Your Guide (wisselend aanbod). In een oogopslag kijk je neer op azuurblauwe meren, uitgestrekte bossen en de mooiste bergen van Nieuw-Zeeland

Zweefvliegen is bijzonder: je kunt langer in de lucht blijven en tijdens de vlucht is het bijna doodstil. Je hoort alleen het suizen van de wind… geen afleiding dus van het uitzicht op de wereld onder je. Er zijn verschillende plaatsen in Nieuw-Zeeland waar je kunt zweefvliegen, maar Omarama op het Zuidereiland is de bekendste en misschien wel beste plek.

De condities voor het zweefvliegen zijn hier erg goed en de omgeving met uitzicht op de bergtoppen van Mount Cook en meren als Lake Ohau, Lake Pukaki en Lake Tekapo is spectaculair. Bij de lokale zweefvliegclub kun je samen met een ervaren piloot de lucht in voor bijvoorbeeld een half uur maar langer is ook mogelijk. 

Tijdens de drukke december en januari maanden is het verstandig om van te voren contact op te nemen. Bij Riksja Nieuw Zeeland kan je zelf je reis naar Nieuw Zeeland samenstellen door verschillende bouwstenen te combineren. Zij bieden een bouwsteen aan waarbij je optioneel kan kiezen voor zweefvliegen bij Omarama.

2. Vulkanische gebieden

Er zijn tal van vulkanische activiteiten op Nieuw-Zeeland: vulkanische gebieden zoals Rotorua, met geisers, modderpoeltjes, stomende aarde en warmwaterbronnen. Men biedt diverse individuele rondreizen aan, zoals een actieve reis langs alle vulkanische hoogtepunten op Nieuw-Zeeland, met optionele Tongariro Crossing, een excursie naar het vulkanische White Island, wandelingen in de bergen rond Queenstown, een dagtrip naar de Milford Sound en verblijf bij Mount Cook.

3. Tongariro Nationaal Park

Het Tongariro National Park is zeer de moeite om te bezoeken. Mount Tongariro op het Noordereiland behoort niet tot de hoogste bergen van Nieuw-Zeeland, maar is wel bekend vanwege de goede trekkingmogelijkheden, met name de bekende Tongariro Crossing. Hier kan je wandelen in een buitenaards aandoend landschap, met gestolde lavabeddingen, zwart zand en turquoise meren. 

Tongariro Crossing
© G. Schermer
Deel op Pinterest

De Tongariro Crossing is een zware wandeltocht met sterke stijgingen, maar boven op de top word je beloond met een prachtig vergezicht op het maanlandschap. Wie minder goed te been is kan ook van dit uitzicht genieten, er is een skilift naar boven. Er zijn ook kortere wandelingen te maken in de omgeving. Een verblijf bij Mount Tongariro met trektocht is als losse bouwsteen te boeken bij Riksja Nieuw-Zeeland.

3. Mitre Peak

Een van de bekendste en meest gefotografeerde bergen van Nieuw-Zeeland bevindt zich in het zuiden, in de Milford Sound fjord. De opvallende piek heeft de vorm van een meiter (vandaar ook de naam Mitre Peak) en steekt loodrecht op uit het water. De enige weg die naar dit deel van het Fiordland Nationaal Park voert is de State Highway 94, een prachtige route. Het is echter ook mogelijk om een meerdaagse trektocht te maken, de beroemde Milford Track. Het laatste stuk van de wandeltocht komt uit bij de Mitre Peak. De berg zelf is moeilijk te beklimmen. Wil je deze iconische berg zien, lees dan meer over de Milford Track.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!