Ga naar content

Bergen in China

Waar in China vind je bergen? Een groot gedeelte van het land is bergachtig: je vindt er zelfs enkele van de hoogste bergen ter wereld. Grofweg gezegd liggen de hoogste bergen in het westen van China. De hele kust in het oosten en het zuiden is vlak en daartussen liggen vooral woestijnen en bekkens. Het landschap daalt dus van west naar oost en van noord naar zuid, naar de kust toe.

Mooiste bergen China

De met eeuwige sneeuw bedekte Himalayatoppen reiken tot een hoogte van meer dan 8000 meter en vormen bij uitstek de mooiste bergen van China. Bij de grens met Kazachstan en Kirgizië vind je ook mooie natuur, zoals het Altajgebergte, het Tian Shangebergte. In het zuiden van China bevinden zich de karstheuvels van Guilin, indrukwekkend door hun surrealistische kegelvormen.

Mooiste bergen China
Deel op Pinterest

Noemenswaardig is ook Hua Shan, die niet tot de hoogste toppen van China behoort, maar met zijn immens steile wanden wel tot een van de meest duizelingwekkende en gevaarlijk te beklimmen bergen. Wie van bloemen houdt, moet Jade Dragon Snow Mountain in Yunnan bezoeken, die bijna het hele jaar door gehuld is in een kleurrijk bloementapijt. Onderaan de pagina vind je tips voor een reis naar de bergen van China. Lees ook meer over de natuur in China en over de Himalaya.

Leuke individuele reizen

1. Karstgebergtes in China

Zuiden van China - Yangshuo/Guilin – Guangxi province
Guilin in Zuid-China is met haar karstheuvels een van de mooiste en meest kenmerkende landschappen van het land. Onder dit karstgebergte ligt een netwerk van grotten en tunnels met ondergrondse rivieren. Vanuit Guilin kan je deelnemen aan diverse excursies naar karstformaties met de gekste namen: de Gevouwen Brocadeheuvel, de Golventemmende heuvel en de Olifantenslurfheuvel. De karstpieken zijn hier 100-200 meter hoog. De Yueliang Shan of Moon Hill is een berg met een uitgesleten holte, waardoor dit een grote brug vormt. Verscheidene klimroutes en wandelpaden voeren naar het gat in de berg.

Nog toeristischer dan Guilin is Yangshuo. Reizigers van over de hele wereld, waaronder veel Chinezen, maar ook avontuurlijke hikers en bergbeklimmers vinden dit een fantastisch gebied. Er zijn wel 300 plekken waar je kunt klimmen en tal van bedrijfjes bieden verhuur van klimuitrusting aan. De Li rivier en de Yulong rivier stromen door het gebied rond Yangshuo en je kunt er heerlijk zwemmen. Er zijn ook eindeloos mogelijkheden tot wandelen, fietsen, bamboevaren en kanoën.

Excursietip - Bamboevaren tussen de karstbergen
Op een klein bamboevlot drijven tussen de Chinese karstbergen. Een gids vertelt je alles over de natuur en omgeving. Online te boeken bij Riksja China.

Leuke groepsreizen

2. Zhangjiajie en Wulingyuan

Centraal Zuidelijk China - Hunan Province
Een van de mooiste natuurgebieden is Wulingyuan, in Zhangjiajie in China. Hier bevindt zich een woud van steile vingervormige rotsmassieven, bijna continu gehuld in mysterieuze nevels. Het gebied ligt in een subtropisch klimaat, waardoor er een weelderige groene groei is. Watervallen en grotten liggen tussen de door erosie gevormde zandstenen pilaren. Hier vind je tevens de hoogste natuurlijke brug ter wereld. De luchtbrug is 357 meter hoog en 40 meter wijd. Zeldzame dieren en planten bevolken het ongerepte Wulingyuan.

Mooiste berggebieden China
Deel op Pinterest

De zogenaamde 5 wonderen van Wulingyuan zijn de spectaculaire pieken, de unieke rotsen, de afgelegen valleien, de heldere meren en de karstgrotten. Zhangjiajie is een zeer groot gebied en het is dus aanbevolen om hier minstens 2 dagen voor uit te trekken. Wie op stap gaat met een gids zal de mooiste delen van het park ontdekken. Het gebied is bereikbaar met een binnenlandse vlucht of trein vanaf de grote steden.

3. Lushan China

Mount Lu - Lushan - Jiangxi Province
Een van de populairste berggebieden van China bevindt zich rond de Poyangmeren en Lushan in Jiangxi. Het Lushan National Park staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De majestueuze Lushan berg rijst steil op tussen rivieren, meren, watervallen en in mist gehulde kloven. Vanaf de steile Drakenrots kijk je uit over een adembenemend landschap en in de avonduren kun je hier genieten van een de mooiste en meest mysterieuze zonsondergangen. In het gebied bevinden zich de altijd in bloei staande Brocadevallei, de Five Old Men bergtoppen met hun karakteristieke yingke pijnbomen.

4. Huangshan - Gele Berg

Huangshan - Anhui Province
Huangshan, oftewel "Gele Berg", is gesitueerd in de subtropische klimaatzone van China's provincie Anhui. Het gebied ligt zo'n 500 km van Shanghai en ontleent zijn naam aan een legende uit de Yangdynastie. In deze legende wordt de berg omschreven als de plek waar na lang zoeken een 'elixer voor onsterfelijkheid' werd gevonden. Huangshan is veel meer dan een berg.

Het is een combinatie van enorme granieten rotsen, eeuwenoude (pijn)bomen, watervallen, grotten, meren en warmwaterbronnen. De regio is van onschatbare waarde vanwege de botanische variëteit, met een enorme diversiteit aan bomen, planten, mossen en varens. Er komt een grote hoeveelheid planten voor waarvan sommigen met uitsterven worden bedreigd. Huangshan is ook het leefgebied van ruim 170 soorten vogels, 48 verschillende zoogdieren en vele soorten reptielen en vissen. 

Bergen in China
Deel op Pinterest

De gele berg in China bestaat uit rotspieken variërend in hoogte tussen de 600 meter en, de Lotus peak, 1884 meter. De omgeving werkt al duizenden jaren als een magneet op kunstenaars van allerlei pluimage; schilders, poëzieschrijvers en tegenwoordig ook fotografen van over de hele wereld vinden hun inspiratie in de met wolkenslierten omhulde bergen. Deze magische wolken worden ook 'sea of clouds' genoemd. De dynamiek van wind en mist zorgen voor een onvoorspelbaar, maar fantastisch schouwspel aan wolkenformaties in en rondom de bergpieken. Ongeacht het weer dat je treft wanneer je 'op' de berg bent, je zult altijd worden getroffen door de speciale schoonheid ervan.

Reis naar Huangshan
Met name Chinezen reizen graag naar dit gebied. Vooral de kabelbaan is zeer druk bezocht, wanneer je boven komt wordt het al rustiger. Deze Chinese bergen zijn bereikbaar met de nachttrein van Shanghai naar Tunxi. Vanaf Tunxi is het nog ca. 1 uur reizen. Dimsum biedt een mooie reis aan naar Oost-China: gele bergen en witte dorpen bij Wuyuan.

5. Tiger Leaping Gorge, Jade Dragon en Haba Snow Mountain

Zuidwesten van China - Lijiang, niet ver van de grens met Myanmar. Lijiang ligt tevens tegen het gebied waar Tibet begint. Rond de stad zijn al wat Tibetaanse tempels te vinden. De indrukwekkende Tiger Leaping Gorge of Tijgersprongkloof is de diepste kloof ter wereld. De kloof is 17 km lang, maar op haar smalst is ze slechts 30 meter. De Yangtze (die hier Jinsha heet) baant zich met woeste stroomversnellingen een weg tussen de steile rotswanden.

Een duizelingwekkende richel voert hikers door een kloof, waar 1500 meter verticale rotswanden steil boven je uittorenen. Kijk je naar beneden, dan zie je hoe 350 meter verticale afgrond onder je verdwijnt in een bulderende rivier. Tegenwoordig is er ook een lager gelegen geasfalteerde weg voor de toeristen. De Tiger Leaping Gorge bevindt zich tussen de Jade Dragon Snow Mountain (in het Nederlands ook wel de Jadedraakberg genoemd) en de Haba Snow Mountain; twee bergen van boven de 5000 meter. De Jade is het meest toegankelijk, met stoeltjesliften en een kabinebaan naar de gletsjer op 4500 meter hoogte. De Haba snow mountain is niet ontwikkeld voor toerisme.

6. Hua Shan

Centraal China - provincie Shaanxi - Qinling gebergte
Hua Shan is onderdeel van het Qinling gebergte. De 5-toppige berg bevindt zich op ongeveer 120 km van Xian en wordt zowel door toeristen (vanwege de natuur en tempels) als pelgrims (een van de 5 heilige Taoïstische Chinese bergen) bezocht. De hoogste top is 2155 m. De berg is bereikbaar per trein of bus.
Verwar Hua Shan niet met Huang Shan, een van de mooiste bergen van China. De Huang Shan of Gele berg bevindt zich in de provincie Anhui, ten westen van Shanghai.

7. Bergen in Tibet

Daar waar de bergen van China het meest indrukwekkend zijn, is Tibet en de Himalaya. Of Tibet wel of niet bij China hoort, daar is natuurlijk veel discussie over, maar waar wel iedereen het over eens is, is dat de bergen er prachtig zijn. Wil je meer weten en de mooiste reizen in de bergen zien, lees dan meer over een reis in Tibet

Bergen in Tibet
Deel op Pinterest

8. Panda's in natuurreservaat Wolong

Centraal China - Sichuan Province nabij Chengdu - Wenchuan County - Qionglai Mountains
Een van de fascinerendste berggebieden in China is het Wolong Nature Reserve en de 4600 meter hoge Balang Shan berg. Het Wolong reservaat bevindt zich in een van de meest mysterieuze natuurgebieden van de wereld. Tussen de hoge bergen hangen vele mistlagen. De vele regens en dichte mist van Wolong zorgen ervoor dat het een zeer groen gebied is, met rhododendron bossen, azalea's en duistere naaldwouden. In de bamboebossen leven meer dan 150 reuzenpanda’s. Het is tevens het leefgebied van de kleine rode panda, gouden stompneusapen en nevelpanters, en nog wel 4000 andere diersoorten. Er werden honderden vogelsoorten gezien. Jaarlijks bezoeken ongeveer 100.000 toeristen het gebied.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!