Ga naar content

Bergen in Italie

Italië natuur - Vooral in het noorden van het land liggen verschillende bergketens, maar ook in centralere delen en zelfs op de eilanden vind je bergen, zoals de vulkanische Etna, op Sicilië. De gebergtes in Italië vormen een trekpleister voor outdoor liefhebbers.

Mooiste Italiaanse bergen

Wat zijn de mooiste bergen in Italië? Meest geprezen en voor velen de mooiste Italiaanse bergen zijn de Dolomieten. Dit spectaculaire rotsachtige hooggebergte staat garant voor een woest en imposant landschap, ideaal om te wandelen en te fietsen. De Dolomieten zijn onderdeel van de Italiaanse alpen, die het hele noordwestelijke deel van Italië bedekken. Met beroemde hoge pieken ruim boven de 4.000 meter is het geen wonder dat dit gebergte zowel 's winters als 's zomers veel bergvakantie liefhebbers trekt.

Maar vergeet niet, dit zijn niet de enige bergen in het noorden van het land. Check zeker ook eens Gran Paradiso en Valle d Aosta. 

Gran Paradiso wandeling
© Daniel van Schaik
Deel op Pinterest

Bijna over de hele lengte van Italië, startend vanaf de Alpen en 1.350 kilometer doorlopend landinwaarts, liggen de Apennijnen: een mooie bergketen met delen hooggebergte maar ook typisch Italiaanse, idyllische en heuvelachtige landschappen.

1. Apennijnen

De Apennijnen zijn een uitgestrekt Italiaans gebergte, dat loopt van het noorden, waar het bijna grenst aan de Italiaanse Alpen, tot het zuidelijke puntje van de laars. Op sommige plaatsen in dit langgerekte gebergte vind je hoge bergtoppen: de hoogste top van de Apennijnen is de Corno Grande en is 2.912 meter hoog. Het is vooral in de regio Abruzzo dat je de hoogste bergen van de Apennijnen vindt: meer dan de helft van dit gebiedt ligt hoger dan 750m. Daarna daalt het geleidelijk af naar de kust. De Apennijnen kennen dus ook minder hoge stukken en zorgen voor de karakteristieke heuvelachtige uitstraling van het mooie Toscane

Apennijnen in Italië
Apennijnen
Deel op Pinterest

Vakantie Apennijnen
Door de zuidelijke ligging van het gebergte is het weer in de zomer ideaal voor zonaanbidders. Wandelen of fietsen wordt hierdoor soms wel wat bemoeilijkt, maar de mogelijkheden tijdens een vakantie in de bergen van de Apennijnen zijn bijna onuitputtelijk. Extra water mee en je geniet van schitterende vergezichten tijdens een vakantie in de Italiaanse berglandschappen, dit alles gecombineerd met een dosis indrukwekkende cultuur. SNP heeft enkele leuke natuurvakanties en actieve vakanties, zowel in groep als individueel, waarbij je kennis maakt met deze Italiaanse bergen.

2. Le Marche

Le Marche is een gebied bij de Adriatische zee, in het midden van Italië. De bergen in het oostelijk deel van Le Marche maken deel uit van de Apennijnen. Naar de kust toe verandert het in een heuvelachtig en vlak landschap, wat doet denken aan Toscane. Naar het zuidwesten toe vind je het Monti Sibillini nationaal park en weer meer bergen, zoals de Monte Vettore, die met 2.476 meter de hoogste berg is van Le Marche.

Hier lijkt het landschap ook sterk op dat van de Dolomieten, met kalkstenen rotsformaties die fel contrasteren tegen de groene weiden. De Marche heeft ook zandstranden en vele historische cultuurstadjes, waarmee het een regio is die eigenlijk al het beste van andere Italiaanse gebieden heeft.

3. Dolomieten

Een van de mooiste bergketens in Europa zijn de Dolomieten in Italië, verspreid over de provincies Trentino, Zuid-Tirol, Belluno en Friuli Venezia Giulia. Dit imposante rotsachtige gebergte is onderdeel van de Italiaanse Alpen. Door de witte, zachte rotsen zijn er in de loop der tijd, onder andere door erosie, scherpe pieken ontstaan, die schitterend afsteken tegen een strak blauwe lucht en de sappige groene weiden aan de voet van de rotspartijen.

In de Dolomieten op vakantie geeft je een magisch gevoel, alsof je in een sprookjeslandschap bent aangekomen. En het is ook een leuk gebied om actief te zijn! De Dolomieten brengen voor ieder wat wils: wandelen, fietsen, zon, adrenaline etc. Bekijk zeker ook onze tips over wandelen in de Dolomieten, met leuke reistips en mooie routes.

4. Valle d'Aosta

De Valle d'Aosta is een dal, dus voor sommigen hoort het niet in het lijstje van bergen. De vallei kan volgens ons niet onbenoemd blijven, omdat ze zich bevindt tussen de hoogste en mooiste bergen in Italië. Het gebied bevindt zich in het noorden, bij de grens met Frankrijk en Zwitserland, ingeklemd tussen imposante Alpen bergtoppen.

Wereldberoemde bergen van ruim 4.000 meter hoog, zoals de Mont Blanc, de Gran Combin, Matterhorn en Gran Paradiso. De Valle d'Aosta is een populair gebied om te wandelen in de Italiaanse bergen. Je kan er ook deelnemen aan allerlei activiteiten, zoals abseilen, bergbeklimmen en raften. Naast de prachtige natuur herbergt de Aostavallei vele culturele schatten en bezienswaardigheden, zoals het prachtige middeleeuwse Castello di Fenis. Een gebied dat je gezien moet hebben!

Bergvakantie in Italië
Valle d'Aosta
Deel op Pinterest

Vakantie Aostadal
Bij SNP Natuurreizen vind je wandelvakanties in de Valle d'Aosta (groep en individueel).

5. Italiaanse Alpen

De Alpen bieden elk seizoen fantastische mogelijkheden om te genieten van schitterende cultuur, natuur en bergen in Italië. De Italiaanse Alpen grenzen aan Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland. In dit gedeelte van het gebergte vind je imposante bergtoppen ruim boven de 4.000 meter. Ook de hoogste berg van de Alpen, de Mont Blanc, ligt vlakbij de Italiaanse grens. Het blijft een sprookjesachtig en imposant gebergte dat je minstens een keer in je leven gezien moet hebben! In de Italiaanse Alpen vind je schitterende vergezichten, talrijke bloemenzeeën, woeste watervallen en spiegelgladde bergmeren. Wil je meer weten over deze bergen en een vakantie boeken? Bekijk dan extra informatie over de Italiaanse Alpen.

6. Piëmont en de Alpi-Marittime

Piemonte bevindt zich in het noordwesten van Italië. Het wordt onderverdeeld in drie delen: de Povlakte, de hoge bergen in het noorden en het oosten en een heuvelachtig landschap in het zuidoosten. De Povlakte is, zoals de naam het al zegt, een platte vlakte rondom de rivier de Po. Vanaf de vlakte zie je echter de imposante Alpenreuzen in het noorden opdoemen, vaak met sneeuw bedekte toppen.

Deze vormen tevens het decor van de stad Turijn. Nabij de grens met Zwitserland ligt de tweede hoogste berg van Italië, de Grenzgipfel, met een hoogte van 4.681 meter. Tijdens een vakantie in Piëmont kan je heerlijk actief wandelen in de bergen, maar maak zeker ook kennis met de wijncultuur. De regio staat met name bekend om de Barolo wijn. Lees onze ervaringen in Piemonte.

De Alpi-Marittime of Alpes-Maritimes zijn het grootste beschermde gebied in de regio Piemonte. De "Zee-Alpen" vormen de zuidwestkant van de bergketen en sieren de grens met Frankrijk met alpine meren, gletsjers en een grote diversiteit aan dieren, zoals steenbokken, moeflons, gemzen, wilde zwijnen, reeën en de alpenmarmot. Er zijn tevens 201 vogelsoorten geteld, waaronder de steenarend. Sinds zo’n 25 jaar is ook de wolf teruggekeerd naar het berggebied, daarmee kan gesteld worden dat het Alpenmilieu “gezond” is.

Mooiste bergen in Italie
Deel op Pinterest

De Alpi-Marittime worden door twee passen doorkruist, de Colle di Tenda op 1.871 meter hoogte, en de Colle della Maddalena op 1.996 meter hoogte. De bergen laten zich niet zomaar temmen, het zijn steile rotsformaties die grote hellingen hebben met hier en daar een uitgesleten grot, en adembenemende smalle en diepe valleien. Deze valleien en steile bergtoppen hebben heel wat te verbergen, zo bevinden zich wel 80 schitterende meren en maar liefst 7 gletsjers.

In het beschermde nationale park groeien wel 2.000 verschillende bloemen, bomen en planten, dat is ongeveer een kwart van de hele Italiaanse flora! Er groeien wel 40 soorten orchideeën en 780 soorten paddenstoelen. De bomen in de Alpi zijn voornamelijk beuken, verder groeien er zilveren en rode sparren, lariksen en dennen. Deze kun je rustig ontdekken vanaf meer dan 400 kilometer aan bewegwijzerde routes, zowel voor de klimmer als de wandelaar. Het gebied is 10 berghutten rijk en daardoor zijn ook de grote hoogtes te ontdekken.

Fit de bergen van Italië in

Vooraleer je in Italië (of elders) naar de bergen gaat, is een goede voorbereiding van je reis van groot belang. Zo kan je thuis alvast oefeningen doen voor een goede conditie, de tocht volledig plannen en de juiste gidsen en kaarten aanschaffen.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!