Ga naar content

Fietsen in het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud leent zich uitstekend voor een fietsvakantie. De prachtige ongerepte natuur, de donkere bossen en gifgroene weiden, de typerende boerderijen en een totaal gevoel van rust behagen eenieder die gaat fietsen in het Zwarte Woud. Enkele tips voor een geslaagde fietsvakantie!

Fietsvakantie in het Zwarte Woud

Fietsen in het Zwarte Woud betekent absoluut niet dat je alleen maar in de donkere bossen fietst. Het landschap is zeer afwisselend en hetzelfde kan gezegd worden over de fietsroutes: deze variëren met steile afdalingen en beklimmingen, desolate dalen en authentieke stadjes. Geniet ook van het mooie uitzicht op het Rijndal en op de Vogezen. Met de fiets of de mountainbike, de vele fietsroutes bieden voor iedereen veel plezier en er zijn diverse lange afstandsroutes.

De pittoreske dorpen met hun vakwerkhuisjes zijn een welkome afwisseling op de mooie natuur van het Zwarte Woud en bieden voldoende mogelijkheden om even op adem te komen. Ook in de avonduren kun je er terecht voor heerlijke ambachtelijke maaltijden en een grote bierpul of lokale wijn. Het e.e.a. kan je zelf organiseren, maar het is ook mogelijk om een individuele fietsvakantie in het Zwarte Woud te boeken. In diverse dorpen worden e-bikes verhuurd.

Mooie fietsroutes Zwarte Woud

Wat zijn de mooiste fietsroutes in het Zwarte Woud? Welke bewegwijzerde routes kan je fietsen en wat zijn de bekende meerdaagse fietsroutes? Wie een overzicht van alle mooie fietspaden wil hebben kan best een goede fietskaart kopen, zie alle Zwarte Woud fietskaarten en fietsgidsen bij reisboekhandel De Zwerver.

1. Schwarzwaldradweg

De bekendste fietsroute in het Zwarte Woud is de Schwarzwaldragweg, een 375 km lange route tussen Lörrach en Karlsruhe. Om de gehele meerdaagse fietsroute te rijden moet je rekenen op ongeveer vier tot vijf dagen. De ADFC Radtourenkarten maken het mogelijk om de fietsvakantie naar jouw wensen aan te passen.

Fiets van het zuiden naar het noorden van het Zwarte Woud, door het prachtige landschap. Hoewel de markering zeer goed is op de Schwarzwaldragweg, zijn niet alle fietspaden verhard, soms fiets je over bospaden. De hoogste top op de route is de Feldberg, met 1.493 meter. 

Fietsroutes Zwarte Woud
Deel op Pinterest

2. Südschwarzwald-Radweg

De meeste fietsroutes in het Zwarte Woud hebben behoorlijk pittige en steile stukken. Wie liever niet wil afzien en wil fietsen in het Zwarte Woud op vlak terrein, moet de Südschwarzerwald bekijken. Deze 240 kilometer lange fietsroute voert rond het Südschwarzwald natuurgebied, kleine stukken voeren door buurlanden Zwitserland en Frankrijk.

Fiets door prachtige natuur, zoals het Wutachravijn, het Markgräflerland en de Kleine Camargue. Geniet van bergen, bossen, bergweiden en maak een stop bij eeuwenoude boerderijen. Het stuk door het Höllental kan per trein afgelegd worden. Het grootste deel van de route is verhard. Ook met kinderen is dit goed mogelijk.

Accommodaties:

en meer té gekke tips voor overnachtingen in het Zwarte Woud!

3. Dagfietstochten Zwarte Woud

Er zijn vele dagtochten te maken in de schitterende landschappen van het Zwarte Woud. Vanaf Notschrei kan je een fietsroute van 85 kilometer maken met zeer steile klims, zoals de Schauinsland, met delen van 18% stijging. Ook de Belchen en de Notschrei zijn steile Zwarte Woudcols. De Hoch Blauen is een berg van 1.165 meter, een stevige beklimming. Ook in deze omgeving is het mooi fietsen. Andere populaire bergen om te beklimmen zijn de Feldberg en de Kandel. 

Fietsen in het Schwarzwald
Deel op Pinterest

4. Mountainbiken in het Zwarte Woud

De Bike Crossing Black Forest is een 450 kilometer lange mountainbike route tussen Pforzheim, in het noorden van het Zwarte Woud, en Bad Säckingen bij Zwitserland. Reken op 7 tot 8 dagen mountainbiken als je de hele route wilt afleggen. Het is echter ook mogelijk om delen te fietsen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!