Ga naar content

Wandelen in Luxemburg

Mooiste plekken Luxemburg - Wat zijn de beste plekken voor een wandelvakantie in Luxemburg? NatureScanner trok de wandelschoenen aan en ging op ontdekking naar de beste trails en hikes van Luxemburg: een land van klein formaat, maar met een heerlijke natuur om doorheen te struinen.

Gave georganiseerde wandelvakanties

Mooiste wandelroutes van Luxemburg

Wil je in Luxemburg op wandelreis? Of ben je op zoek naar gewoon een aantal mooie wandelingen in de Luxemburgse natuur? Bekijk deze 6 populairste wandelgebieden met bijbehorende wandelroutes en ga samen wandelen over de Mullerthal Trail, bij het dal van de Clef of rondom het prachtige kasteel van Vianden. Een overzicht van mooiste wandelplekken in Luxemburg:

1. Mullerthal Trail

De bekendste wandelroute van Luxemburg is een 112 kilometer lang wandelpad, dat meermaals werd benoemd als een van de mooiste routes in Europa. Het pad voert dwars door het Müllerthal, Luxemburg's Klein Zwitserland. Hier hike je over landwegen, door bossen en over groene weiden, langs ruige rotskloven en -wanden. 

Deel op Pinterest

De Mullerthal Trail is ingedeeld in 3 lusvormige wandelroutes, die je afzonderlijk of aaneengeschakeld kan wandelen. Daarnaast zijn er ook nog zijpaden die zeer mooi zijn. De trektocht is voor alle niveaus geschikt, ook voor wandelingen met kinderen, maar niet voor rolstoelen en kinderwagens. Wil je er meer over weten, koop dan een goede wandelgids bij De Zwerver.

  • Route 1 voert langs culturele bezienswaardigheden en mooie natuur.
  • Route 2 leidt naar de indrukwekkende kloven en rotsen van Luxemburgs Klein Zwitserland. Met name de Gorges du Loup is hier echt de moeite. Deze "wolvenkloof" is te vinden op amper 45 min. wandelen van Etternach, de oudste stad van Luxemburg en grootste plaats in de regio.
  • Route 3 verbindt mooie natuur met de burchten van Luxemburg.

2. Wandeltochten in Obersauer

Door het regionaal natuurpark Obersauer zijn tal van mooie (rond)wandelingen te doen. Vanaf het idyllische dorpje Esch-sur-Sûre wandel je zo een prachtig heuvelachtig gebied in. Het gros van de wandelpaden voeren langs de Sûre door diepe dalen en steile afgronden, variërend van 9 tot 20km lang. 

Een wandeling door het karakteristieke dorp Esch-sur-Sure mag ook niet ontbreken. Op een hoogte van 280 meter, ligt het als een kleine parel verscholen in het fraaie landschap. Het behoort tot de mooiste dorpen van het land en wordt omringd door rivier de Sûre. Sfeervolle huizen en historische kasteelruïnes, regionale activiteiten en een verscheidenheid aan heerlijke streekproducten: je vindt het hier allemaal.

3. Wandelingen door het Hallerbach Tal

Schilderachtige landschappen, mooie wandelpaden en een duik terug de geschiedenis in: wandel nabij de ruïnes van Beaufort in het zuidelijker gelegen Hallerbach Tal (Dal van de Haller beek). Hier vind je een uitgestrekt netwerk van verschillende wandelpaden- en routes. Langs de Hallerbach kom je mooie bosgebieden tegen, romantische bruggetjes en grote rotsblokken die bedekt zijn in donkergroen mos. 

Starten- en eindigen kan het best bij het kasteel van Beaufort. Natuurreservaat Saueruecht is ook een aanrader, met mooie plekken om over het dal van de Sauer uit te kijken.

4. Het dal van de Clerf - Wandelen bij Clervaux

In het dal van rivier de Clerve (Klierf in het Luxemburgs, Clerf in het Duits) kan je eveneens heerlijk wandelen door dichtbegroeide bossen, langs reusachtige rotsen. Tijdens je wandeltochten heb je zicht op een schilderachtige vallei, met plateaus van weides en akkers. Bijvoorbeeld vanaf de Route de Marnach in Clervaux, waar je uitkijkt op het 15e-eeuws kasteel met Benedictijnenklooster. Het is volledig gerestaureerd en verheft zich imposant boven het landschap dankzij de unieke ligging bovenop een rots.

Deel op Pinterest

5. Wandelen bij Vianden

Vlakbij de Eifel in Duitsland, net tegen de grens aan, is het stadje Vianden absoluut een aanrader. Het stadje wordt gesplitst door de rivier Our en omringd met een indrukwekkend glooiend landschap van donkergroene heuvels. Ook hier tref je wederom een kasteel wat je niet mag missen.

Tip: pak de stoeltjeslift vanuit Vianden of loop 440m omhoog en je krijgt een prachtig uitzicht over Vianden, het kasteel en de Ourvallei.

Deel op Pinterest

6. Minett Trail

Waar tot 40 jaar geleden nog mijnen in werking waren, vind je nu bijzondere flora en fauna. Tijdens de Minett Trail in het Zuiden van Luxemburg maak je kennis met het industriële verleden van het land en verwonder je je tegelijk over hoe de natuur haar plek weer terugpakt. In tien etappes (totaal 90 km) krijg je een goed beeld van Zuid-Luxemburg met haar rijke biodiversiteit (vele orchideeën en vlindersoorten), verlaten mijngebieden en rode rotsen. Interessant voor de fietsliefhebbers: er wordt ook gewerkt aan een Minett Cycle Tour van 200 kilometer. Houd onze pagina met fietstips voor Luxemburg in de gaten.

LAW Luxemburg
Deel op Pinterest

Wil je meer weten over de verschillende gebieden, lees dan op onze algemene pagina meer over het landschap en de natuur in Luxemburg.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Gitta Schermer
Geschreven door
Gitta Schermer
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!