Ga naar content

Wandelen in Luxemburg

Mooiste plekken Luxemburg - Wat zijn de beste plekken voor een wandelvakantie in Luxemburg? NatureScanner trok de wandelschoenen aan en ging op zoek naar de beste trails en hikes in Luxemburg: een land van klein formaat, maar met grootse natuur om doorheen te struinen.

Georganiseerde individuele wandelvakanties

Mooiste wandelroutes van Luxemburg

Wil je in Luxemburg op wandelreis? Of ben je gewoon op zoek naar een aantal mooie wandelingen in de natuur om tijdens je vakantie de benen te strekken? Bekijk deze 6 populairste wandelgebieden met bijbehorende wandelroutes en ga wandelen over de Mullerthal Trail, bij het dal van de Clef of rondom het prachtige kasteel van Vianden. Een overzicht van mooiste wandelplekken in Luxemburg:

1. Mullerthal Trail

De bekendste wandelroute van Luxemburg is een 112 kilometer lang wandelpad, dat meermaals werd aangeprijsd als een van de mooiste routes in Europa. Het pad voert dwars door het Mullerthal, Luxemburg's Klein Zwitserland. 

Hiken en kajakken

Het zijn vooral de enorme rotswanden die indrukwekkend zijn en het wandelgebied zijn faam geven. Maar ook de rest van het landschap is sprookjesachtig mooi. Hier hike je over landwegen, door bossen en over groene weiden, langs ruige kloven en zandstenen rotswanden. 

Deel op Pinterest

De Mullerthal Trail is ingedeeld in 3 lusvormige wandelroutes, de 3 hoofdtrails, die je afzonderlijk of aaneengeschakeld kan wandelen. Daarnaast zijn er ook nog zijpaden die ook heel mooi zijn, dat zijn de zogenaamde Extra Tours

De trektocht is voor alle niveaus geschikt, ook voor wandelingen met kinderen, maar niet voor rolstoelen en kinderwagens. Wil je er meer over weten, koop dan een goede wandelgids bij De Zwerver.

Groepsreis

Kenmerken van de 3 routes

  • Route 1 voert langs culturele bezienswaardigheden en mooie natuur.
  • Route 2 leidt naar de indrukwekkende kloven en rotsen van Luxemburgs Klein Zwitserland. Met name de Gorges du Loup of Wollefsschlucht / wolvenkloof.
  • Route 3 verbindt mooie natuur met de burchten van Luxemburg.

Etappes Mullerthal Trail

- Echternach - Moersdorf 18,4 km
- Moersdorf - Echternach 19,5 km
- Echternach - Mullerthal dorp 13,2 km
- Mullerthal dorp - Larochette 18,1 km
- Larochette - Mullerthal dorp 20,2 km
- Mullerthal dorp - Echternach 25,3 km

Vertrekpunten

Echternach, Moersdorf, Mullerthal dorp, Larochette, Berdorf

2. Overige wandelingen in het Mullerthal

Naast de drie lussen van de Mullerthal Trail zijn er tal van andere extra trails die de moeite meer dan waard zijn. Vaak zijn deze "zijpaden" wat rustiger, maar zijn ze zeker niet minder spectaculair. 

De wandelroutes in Luxemburg zijn zeer goed gemarkeerd, met een bordje en even verderop nog een bevestiging op ooghoogte, vaak op een boom. De paden zijn slechts in een richting aangegeven, dat is anders voor de Mullerthal Trail, die is in twee richtingen bewegwijzerd.

B2 wandelroute Luxemburg
B2 hike
Deel op Pinterest

In Echternach en Berdorf vertrekken verschillende wandelpaden. Soms zal je routes zien met een bewegwijzering van een groen blad met bruin takje. Dit zijn routes die soms de grens van Duitsland over gaan. 

Vanaf Berdorf bijvoorbeeld kan je de B2 en de B8 wandelen.

De B2 is een super toffe route voor jong en oud. De trail voert door kloven en spleten, met af en toe een stalen ladder of een optionele klim tot boven op een rotspilaar. De wandeling is slechts 4,2 kilometer lang, maar behoort tot een van de mooiste trails in Luxemburg!

De B8 is wat langer, ruim 11 kilometer in totaal, maar kan halverwege ingekort worden naar 7 km. Dat zou ik zelf wel aanbevelen, want de hoogtepunten en imposante rotsen bevinden zich vooral in het eerste deel, het laatste stuk is wat eentonig. Al bij al ook zeker een gave trail!

B3 hiken
© Naturescanner
Deel op Pinterest
Moien - Goedemorgen in het Luxemburgs - is de standaard begroeting tijdens een wandeling

De W7 is een wandelroute die aanvangt bij het Heringer Millen bezoekerscentrum. Deze wandeling begint met een steile klim en vervolgt langs rotsen en heldere beekjes. Het tweede deel is nog spectaculairder, wanneer het langs de Zwarte Ernz en een plek voert, waar men het 8.000 jaar oude skelet van de Loschbourmann heeft gevonden. De tocht eindigt bij de Schiessentümpel, de iconische waterval.

3. Wandelingen door het Hallerbach Tal

Schilderachtige landschappen, mooie wandelpaden en een duik terug de geschiedenis in: wandel nabij de ruïnes van Beaufort in het Hallerbach Tal (Dal van de Haller beek), ook in het Mullerthal. Hier vind je een uitgestrekt netwerk van verschillende wandelpaden- en routes, de B7 staat bekend als de mooiste trail. Langs de Hallerbach kom je mooie bosgebieden tegen, romantische bruggetjes en grote rotsblokken die bedekt zijn in donkergroen mos. 

Beaufort ruïne
Deel op Pinterest

Starten- en eindigen kan het best bij het kasteel van Beaufort. Hier is een parkeerplaats en de bus stopt vlakbij (halte Op der Gare). Natuurreservaat Saueruecht is ook een aanrader, met mooie plekken om over het dal van de Sauer uit te kijken.

Vertrekpunt: Kasteel van Beaufort
Totale lengte: 11,6 kilometer

4. Wandeltochten in Obersauer

Door het regionaal natuurpark Obersauer in de Luxemburgse Ardennen (de Éislek) zijn tal van mooie (rond)wandelingen uitgezet. Dit gebied is wat pittiger, met meer hoogteverschillen, meer bossen en water, maar minder rotsen.

Vanaf het idyllische dorpje Esch-sur-Sûre wandel je zo een prachtig heuvelachtig gebied in. Het gros van de wandelpaden voeren langs de Sûre, door diepe dalen en steile afgronden, variërend van 9 tot 20 km lang. 

Esch-sur-Sûre ruïnes
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een wandeling door het karakteristieke dorp mag ook niet ontbreken. Op een hoogte van 280 meter, ligt Esch-sur-Sûre als een kleine parel verscholen in het fraaie landschap. Het behoort tot de mooiste dorpen van het land, de rivier de Sûre stroomt er in een lus langs. Sfeervolle huizen en historische kasteelruïnes, regionale evenementen en een verscheidenheid aan heerlijke streekproducten: je vindt het hier allemaal.

5. Het dal van de Clerf - Wandelen bij Clervaux

We blijven nog even in de Luxemburgse Ardennen. In het dal van rivier de Clerve (Klierf in het Luxemburgs, Clerf in het Duits) kan je eveneens heerlijk wandelen door dichtbegroeide bossen, langs reusachtige rotsen. 

Tijdens je wandeltochten heb je zicht op een schilderachtige vallei, met plateaus van weides en akkers. Bijvoorbeeld vanaf de Route de Marnach in Clervaux, waar je uitkijkt op het 15e-eeuws kasteel met Benedictijnenklooster. Het is volledig gerestaureerd en verheft zich imposant boven het landschap dankzij de unieke ligging bovenop een rots.

Clervaux Luxemburg
Deel op Pinterest

Logeertip

6. Escapardenne Lee Trail

Clervaux is tevens een goede uitvalsbasis voor deze bijzondere hike. Een grensoverschrijdende langeafstandsroute van 159 kilometer, van Kautenbach naar La-Roche-en-Ardenne. Deze Leading Quality Trail voert zowel door Luxemburg als België. 

Het eerste deel (106 kilometer) noemt men de Éislek Trail (van de Luxemburgse regio Eislek, wat gelijk staat aan de Luxemburgse Ardennen). In de Belgische Ardennen vervolgt de Lee Trail (53 kilometer) zijn weg langs de Ourthe, Houffalize en Achouffe (met de bekende brouwerij). 

Langs de Escapardenne zijn er maar liefst 45 uitzichtpunten met een fantastisch panorama. Wat vooral erg tof is aan de trail, is dat er langs de route treinen voeren en dat je dus vanaf allerlei plekken weer terug kunt naar je vertrekpunt met de trein. 

7. Wandelen bij Vianden

Vlakbij de Eifel in Duitsland, net tegen de grens aan, is het stadje Vianden absoluut een aanrader. Het stadje wordt gesplitst door de rivier Our en omringd met een indrukwekkend glooiend landschap van donkergroene heuvels. Ook hier tref je wederom een kasteel wat je niet mag missen.

Tip: pak de stoeltjeslift vanuit Vianden of loop 440m omhoog en je krijgt een prachtig uitzicht over Vianden, het kasteel en de Ourvallei.

Deel op Pinterest

8. Minett Trail

Waar tot 40 jaar geleden nog mijnen in werking waren, vind je nu bijzondere flora en fauna. Welkom in het land van de rode aarde! Tijdens de Minett Trail in het Zuiden van Luxemburg maak je kennis met het industriële verleden van het land en verwonder je je tegelijk over hoe de natuur haar plek weer terugpakt. 

In tien etappes (totaal 90 km) krijg je een goed beeld van Zuid-Luxemburg met haar rijke biodiversiteit (vele orchideeën en vlindersoorten), verlaten mijngebieden en rode rotsen. Interessant voor de fietsliefhebbers: er wordt ook gewerkt aan een Minett Cycle Tour van 200 kilometer. Houd onze pagina met fietstips voor Luxemburg in de gaten.

LAW Luxemburg
Deel op Pinterest

Wil je meer weten over de verschillende gebieden, lees dan op onze algemene pagina meer over het landschap en de natuur in Luxemburg.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!