Ga naar content

Wandelevenementen in Nederland

Hou jij van wandelen, maar ook van gezelligheid? Dan is het meedoen aan een wandelevenement echt iets voor jou. Kies voor een vierdaagse om een flinke prestatie neer te zetten. Maar ook eendaagse events zijn de moeite waard. Geniet onderweg van mooie natuur of erfgoed en maak eens een praatje met andere wandelaars. En haal je de finish? Dan ontvang je een medaille of andere beloning. Een leuke herinnering aan jouw sportieve deelname! 

Vierdaagse en andere wandeltochten

Tijdens een georganiseerde wandeltocht word je volledig ontzorgd. Zoek een leuke vierdaagse of eendaags wandelevenement uit, kies je afstand en de rest wordt voor je geregeld. Je krijgt een tijdvak toegewezen voor de start en je volgt de pijlen van stempelpost naar stempelpost.

Nijmeegse Vierdaagse
De Nijmeegse 4daagse
Deel op Pinterest

Onderweg valt er van alles te beleven. Muziek, lekkere hapjes en drankjes en natuurlijk zijn er EHBO-posten aanwezig, mocht je onverhoopt last krijgen van blaren of andere ongemakjes. Ons land barst van de vierdaagsen en andere georganiseerde wandeltochten. We kunnen nooit volledig zijn, maar onderstaande events zijn wat ons betreft zeker de moeite waard. 

1. Wandelvierdaagsen in Nederland

Wij vertellen je vast niets nieuws als we zeggen dat de Nijmeegse 4Daagse het grootste wandelevenement van ons land is, en zelfs van de wereld! Elk jaar in de derde week van juli lopen tienduizenden wandelaars door het Rijk van Nijmegen en genieten van de Overbetuwe, het Land van Maas en Waal, de Zevenheuvelen van Groesbeek en het oude stadje Cuijk. 

Vind jij deze happening te druk en massaal? Of wil je, voordat je meedoet aan de Nijmeegse 'Walk of the World', meerdere dagen trainen? Kies dan eens een andere vierdaagse in eigen land! Er zijn er maar liefst twintig, waarvan een aantal door prachtige natuurgebieden.

Drents-Friese Wold
Deel op Pinterest

Wat dacht je bijvoorbeeld van een wandelvierdaagse door een van de Nationale Parken die ons land rijk is? Tijdens de Drents-Friese Woud wandelvierdaagse loop je vier dagen door het Drents-Friese Wold. Het motto is 'Rust, ruimte en natuur'. Loop je de Wandelvierdaagse Haarlem, dan kom je door het Zuid-Kennemerland, een typisch Noord-Hollands duingebied met veel planten- en dierensoorten. 

Tijdens de Ri4daagse, de vierdaagse van de grote rivieren, kom je dwars door de Biesbosch. En op de Sallandse Heuvelrug vinden zelfs twee wandelvierdaagsen plaats; de Sallandse Wandel Vierdaagse en de Reggestreek Wandel4daagse.

DB4daagse
Duin en Bollen Vierdaagse
Deel op Pinterest

Een heel nieuw event is de Duin en Bollen Vierdaagse. In het najaar struin je vier dagen lang door de Bollenstreek: over het strand, door de duinen en de tuin van de Keukenhof. Wie weet zie je nog bloeiende dahlia's! Finishen doe je op de boulevard in de gezellige badplaats Noordwijk. 

2. Wandelevenementen natuur en erfgoed

De bekendste wandelevenementen door de natuur worden georganiseerd door Le Champion. De Egmond Wandel Marathon in januari betekent voor veel mensen de start van het nieuwe wandelseizoen, duurt maar liefst twee dagen en loopt over het Noordzeestrand en het Noordhollands Duinreservaat. De 30 van Zandvoort is voor de flinke kilometervreter een mooie tocht over strand, door duinen en langs het Vogelmeer. Ook het Soester Wandelweekend barst van de natuur: twee dagen lang loop je door de bossen van Baarn en de Soesterduinen. 

Struinen duinen
Deel op Pinterest

Verder tippen wij voor de liefhebber van historie de Oer-IJ Expeditie. Gidsen staan klaar om jou alles te vertellen over bijzondere plekken in het Kennemerland, zoals molens, kastelen en oeverwallen. En met acts wordt de lokale geschiedenis nagespeeld.

De Waterlinie Wandeltochten combineren natuur en werelderfgoed. Langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam loop je langs indrukwekkende forten, bunkers en sluizen. Geef je voeten wat rust en luister naar een leuke live band die staat te spelen middenin de verdedigingswerken. Loop op het ritme van de muziek langs het zeemanskoor of warm je op met een kop soep bij het fort. Door het jaar heen zijn er drie verschillende wandelevents om uit te kiezen: in Utrecht, aan de Zuiderzee en de Vestingsdriehoek. 

Waterlinie Wandeltocht - Aan de Zuiderzee
Aan de Zuiderzee - Waterlinie Wandeltocht
Deel op Pinterest

3. Georganiseerde stadstochten

Hoewel jouw voorkeur in eerste instantie misschien uitgaat naar een wandelevenement met rust en ruimte, willen we jou toch wijzen op een aantal wandelevents door de stad. Vaak krijg je namelijk de unieke kans om prachtige kerken en historische gebouwen van binnen te zien. Ook is er regelmatig aandacht voor natuur in de stad, zoals bijzondere tuinen of een stadspark.

De Urban Walks zijn een echte aanrader. In Groningen loop je dwars door het imposante gebouw van de Gasunie, een knap staaltje architectuur, en langs de zestig vogelhuisjes van de Grunobuurt. In Utrecht ontdek je het Wilhelminapark en iconische gebouwen, zoals het het Rietveld Schröderhuis en Gevangenis de Lik. En in Den Haag loop je door het groen van de Scheveningse bosjes en langs bekende highlights zoals Paleis Noordeinde.

Utrecht Wilhelminapark
Deel op Pinterest

Ook de bekendste marathons van ons land hebben vaak een wandelversie. Wat dacht je van de Dam tot Dam wandeltocht van Amsterdam naar Zaandam? Verder kun je de Mar-athon Sneek en de Leiden Marathon wandelend volbrengen.

4. Kennedymarsen

Ben je écht een fanatieke wandelaar? Ga dan de uitdaging van je leven aan en loop eens een Kennedymars. Dit is een georganiseerde wandeltocht van maar liefst 80 kilometer, die je in 20 uur moet uitlopen. Meestal start je 's avonds, om vervolgens de hele nacht en dag door te lopen en uiteindelijk in de namiddag te finishen. Loop je vijf Kennedymarsen op minstens drie verschillende plaatsen? Dan mag je de eretitel Kennedy Walker dragen.

De bekendste en grootste Kennedymars in ons land is die van Sittard. In 1963 is deze ontstaan nadat vier scholieren de mars ondernamen in hun Paasvakantie. Het parcours loopt door zowel Nederland als België. Al zo lang worden ook in Someren en Bergeijk Kennedymarsen gelopen.

Vlonderpad Haaksebergerveen
Deel op Pinterest

Een aantal Kennedymarsen loopt door bijzondere natuur. De mars van de Waterpoortloop loopt door de Ooltgensplaat, een natuurgebied met veel watervogels en die van Etten-Leur door het grootste zomereikenbos van Nederland. En tijdens de Kennedymars van Haaksbergen loop je langs weilanden en bossen naar het Haaksbergerveen. Bekijk een overzicht van alle Kennedymarsen in Nederland.

Eendaagse wandelingen

Is een meerdaagse tocht niks voor jou en vind je het veel fijner om gewoon een dag te wandelen? Wil je meer weten over dagtochten, check dan alle overige tips voor wandelingen in Nederland. We hebben per gebied de leukste tochten omschreven.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!