Ga naar content

Nationale Parken in Kroatië

Kroatië wint al jaren aan populariteit onder vakantiegangers. De vele zonuren, het heldere zeewater en de gezellige badplaatsen maken het tot een van de leukste bestemmingen in Zuid-Europa. Het land heeft ook prachtige natuurparken en die werken als een trekpleister op rustzoekers en natuurliefhebbers.

Mooiste nationale parken van Kroatië

Welke natuurparken zijn er in Kroatië? Vast meer dan je dacht: het land telt 8 Nationale Parken en 11 natuurparken. We geven een overzicht en tips voor een reis langs de mooiste nationale parken in Kroatië.

1. Plitvice meren

Het bekendste nationaal park in Kroatië is Plitvice. In de tot 80 meter diepe kalkstenen kloven vormen een 16-tal meren een feeëriek watervallengebied. Het kalkrijke water vormt haar eigen, steeds groeiende, rif van travertijn waarover vooral in de lente enorme waterstromen naar beneden vallen. Een unieke flora en fauna maken het beeld bijna bovennatuurlijk.

2. Paklenica nationaal park

Paklenica ligt in het Velebit gebergte. De kloven zijn hier indrukwekkend. In het nationaal park steken grillige rotsen boven de valleien en kloven uit. De streek staat bekend om haar rijke flora en fauna, maar nog beroemder zijn de mogelijkheden voor klimmers. Regelmatig vindt er een internationaal event plaats, waarbij klimmers van over de hele wereld afzakken naar het park.

Paklenica nationaal park
Deel op Pinterest

Ben je niet zo’n klimmer, dan biedt de regio voor jou 150 km aan wandelpaden door bossen en langs vele uitzichtpunten. Een van de mooiste wandelroutes brengt je bij Manita Peć, een grot op 570 meter hoogte. Deze 175 meter lange grot is open voor publiek. 

3. Risnjak nationaal park

Het land van de edelweiss en de lynx. ‘Ris’ betekent in het Kroatisch ‘lynx’, maar daarmee heb je bij lange na niet de rijkdom in dit park beschreven. Het is ook het leefgebied van beren en wolven en de vlagzalm. Het uitzicht dat je hebt vanaf de Veliki Risnjak op de Kvarner baai is een onvergetelijk schouwspel. Lees meer over Risnjak Nationaal Park.

4. Nationaal Park Mljet

Mljet doet een gooi naar de titel ‘mooiste eiland van de Adriatische zee’. In het Noordwesten ligt het Nationaal Park dat de helft van het eiland beslaat en dat bekend staat om de meren die in de laatste ijstijd zijn ontstaan. 

Nationaal Park Mljet
Deel op Pinterest

5. Nationaal Park Kornaten

Kornati Nationaal Park beslaat een groep eilanden en een groot deel van de zee rondom die eilanden. Dit is een duikersparadijs. Boven water zijn de uitstekende rotsen en de kristalheldere zee een lust voor het oog.

6. Brijuni Nationaal Park

Brijuni Nationaal Park, aan de westkant van Istrië, bestaat uit 33,9 km2 grotere en kleinere eilanden. De flora, fauna en de culturele erfenis die 5000 jaar terug gaat, maken dit een uniek nationaal park.

7. Krka

Zeven watervallen vormen een schitterend natuurspektakel in het groene landschap waardoor de rivier de Krka stroomt.

Mooiste nationale parken Kroatie
Deel op Pinterest

Tussen de watervallen in ligt Visovac, met in het midden een klein eilandje met een kerk. Het gebied dat het Nationaal Park Krka vormt is een langgerekt gebied van 72 kilometer.

8. Sjeverni Velebit

Het grootste natuurpark van Kroatië is Velebit (2200km2) een deel daarvan is Nationaal Park: Sjeverni (Noord) Velebit. Het beschermd gebied van 109 km² wordt gedomineerd door ruige pieken van kalksteen. De hoogste daarvan is Veliki Zavižan met 1676 meter. Dit is het leefgebied van grote zoogdieren zoals beren, wolven, lynxen en gemzen. Sjeverni Velebit is beroemd om zijn spleten in de kalkstenen rotsen. Sommige daarvan zijn dieper dan 1000 meter, de diepste is zelfs 1431 m. Bezoek ook het Velebit informatiecentrum. Het is veruit het mooiste centrum dat wij ooit gezien hebben en onthult veel geheimen van het park die op het eerste gezicht onzichtbaar blijven. Ook erg leuk voor kinderen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Jeanine Brinkhuis
Geschreven door
Jeanine Brinkhuis
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!