Ga naar content

Flamsbana

Wie het plaatsje Flåm bezoekt kan niet heen om een van de populairste excursies in Noorwegen, een treinrit over de Flåmsbana. De Flåmspoorweg voert van het toeristische fjorddorp Flåm naar het hoger gelegen Myrdal. De rit voert langs 20 tunnels met een totale lengte van 6 kilometer. 18 van deze tunnels werden door arbeiders uitgegraven en het is dus ook geen wonder dat men er 20 jaar over deed om Noorwegen's bekendste traject aan te leggen.

Mooiste treintraject in Europa

Voor velen is de Flamsbana in Noorwegen een van de mooiste treinritten in Europa. Het is namelijk een van de steilste spoorlijnen ter wereld: het traject gaat over een lengte van 20 km maar liefst 865,5 meter de hoogte in. De natuur langs het spoor is verbluffend mooi: steile rotswanden, groene bergen, watervallen en diepe dalen.

Bezienswaardigheden Flåmsbanen

Wat is er te zien op de Flamsbana? Wat zijn de hoogtepunten op de wereldberoemde spoorlijn tussen Flam en Myrdal?

1. Flåm

Gelegen op 27 meter hoogte. Het spoortraject vangt aan in het plaatsje Flåm. Een leuk dorp aan het uiteinde van de Aurlandsfjord, waarvandaan je tal van leuke excursies kan maken. Bezoek ook het Flamsbana Museum met uitgebreide informatie over de spoorlijn. Lees meer over Flåm in Noorwegen.

2. Flamsdalen

De trein rijdt vanuit Flam naar Flamsdalen, een schitterende vallei tussen Hareina en Dalsbotn. De rivier de Flamselvi baant zich een weg door het groene dal. In Hareina heb je zicht op de eeuwenoude kerk van Flam (1667). De Rojande waterval heeft een vrije val van 140 meter.

3. Dalsbotn

Gelegen op 200 meter hoogte. De Styvisethaugen Boerderij is gebouwd op een enorm rotsblok. Een andere rots vormt een natuurlijke boog. Net na Dalsbotn voert de trein door twee tunnels.

4. Berekvam

Gelegen op 343 meter. Vanaf dit station zie je de indrukwekkende en nauwe Berekvam kloof. Hier liggen twee spoorlijnen naast elkaar, zodat de treinen elkaar kunnen passeren.

5. Blomheller

Gelegen op 450 meter hoogte. Een van de gevaarlijkste bezienswaardigheden van de Flamsbanen is de Trolla Avalanche. Iedere winter stort een lawine hier in de diepte.

6. Kardal

Gelegen op 556 meter hoogte. Vanaf dit punt zie je het hoogst gelegen dorp in de Flam vallei, de Kardal waterval en de oude weg door de Ugjerd Vallei.

7. Kjosfossen

Gelegen op 669 meter hoogte. Voor velen is dit het hoogtepunt van het treintraject tussen Flam en Myrdal. De imposante Kjosfossen dondert met veel gebulder over de rotsen. De trein uit Flam stopt bij deze waterval. Na enige tijd weergalmt er mystieke muziek over het station en verschijnen twee rood geklede nimfen op het toneel. Deze dansen naast de waterval. Een toeristisch stopje, maar wel leuk om te zien.

8. Reinunga

Gelegen op 768 meter. Fraai zicht over het Reinunga Meer, dat omgeven wordt door prachtige bergen.

9. Vatnahalsen

Gelegen op 811 meter hoogte. De trein biedt hier een mooi uitzicht over de lager gelegen vallei. Tip: verblijf in het Vatnahalsen Høyfjellshotell

10. Myrdal

Gelegen op 866 meter hoogte. Het eindstation van de treinrit vanaf Flam, of vertrekpunt wanneer je de spoorweg in omgekeerde volgorde neemt. Hier komen de Bergen Railway en Flam Railway samen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!