Ga naar content

Reizen met positieve impact

Steeds meer mensen zoeken naar een manier om de wereld een beetje mooier te maken tijdens hun vakantie. Want toerisme kan echt bijdragen aan een mooiere wereld wanneer je op de juiste manier reist. Niet alleen maar nemen, maar ook teruggeven. Aan de natuur én aan de lokale bevolking. Maar hoe pak je dat aan? In samenwerking met Riksja Travel laten we zien op welke manier jij jouw reis omzet in een reis met positieve impact. Zodat de lokale bevolking profiteert van jouw komst en de natuur zo min mogelijk belast wordt.

Positieve impact op reis

Hieronder vind je vijf belangrijke pijlers bij het samenstellen van jouw reis. Zo stel je natuur en bevolking centraal en ga je zo eerlijk en verantwoord mogelijk op pad.

1. Keep it local

Wanneer je reist mét de locals in plaats van tussen de locals is jouw reis authentieker en krijg je een inkijkje in het leven van de mensen daar. Voor een échte klik met de bestemming. Dit kan je op allerlei manieren toepassen op je reis. Van het inhuren van een lokale gids tot het eten bij de mensen thuis en slapen in homestays of lokaal gerunde hotelletjes. Toerisme creëert op deze manier werkgelegenheid en de inkomsten komen direct bij de bevolking terecht en niet bij een multinational of tussenpartij. Win win dus!

Masai Mara
© Riksja Travel
Deel op Pinterest

Samenwerken met lokale ondernemers is hét speerpunt van Riksja Travel. Zij werken zo veel mogelijk samen met de lokale bevolking, van jouw taxichauffeur tot de eigenaar van de lodge. Riksja heeft ontzettend leuke bouwstenen die je in direct contact brengen met de bevolking. Ga bijvoorbeeld eten bij de mensen op Bali of breng een bezoek aan de Masai Mara in Tanzania en leer hun cultuur kennen. Zo krijg jij een diepgaand bezoek aan de bestemming en profiteert jouw leuke gids of host daarvan mee.

'Riksja Travel brengt je dichter bij je bestemming'

2. Ongemotoriseerd vervoer

Op reis ga je natuurlijk dingen ondernemen. Denk dan eerst eens aan activiteiten met ongemotoriseerd vervoer. Lekker wandelen, fietsen en kanoën bijvoorbeeld. Op langzaam tempo zie je de natuur voorbij glijden en neem je alle indrukken in stilte in je op. Zónder uitstoot. Je hoeft hierbij absoluut niet in te leveren op een bijzondere ervaring. De Annapurna Eco Trek met lokale gids van Riksja is een echte aanrader. Ontdek de prachtige natuur en hoor de verhalen van een local tijdens de trektocht.

Ecotrek Nepal
© Riksja Travel
Deel op Pinterest

3. Alternatief voor vliegen

Reizen betekent dat je je toch af en toe moet verplaatsen over een grotere afstand. Heb je de kans om het vliegtuig in te ruilen voor het openbaar vervoer of een (elektrische) auto? Doen! Het maakt je reis niet alleen groener, maar ook een stuk interessanter. Wanneer je kiest voor boot of trein is de weg naar je bestemming al een groot avontuur en zie je het landschap langzaam veranderen.

Riksja biedt een mooie reis per auto en ferry naar Noorwegen. Super fijn, want zo heb je je eigen auto bij je en heb je in Noorwegen de vrijheid om te gaan en staan waar je wil. Noorwegen is een perfect land voor een elektrische roadtrip! Bij de reis in zit ook de prachtige treinrit met de Flamsbana en boottochten over de fjorden. Oh, en wist je dat Riksja Travel de CO2 uitstoot van al haar reizen compenseert? Dus ook als je geen alternatief voor vliegen hebt, is de impact van jouw vliegreis net wat kleiner.

4. Duurzame accommodatie

Ook bij het kiezen van je accommodatie kan je het verschil maken. Door te kiezen voor een verblijf dat zich inzet voor natuurbehoud, de gemeenschap of op een andere manier maatschappelijk betrokken is. Hier is het altijd goed opletten of een accommodatie niet aan Green Washing doet, oftewel zich beter voordoet dan hij is. Check altijd op de website wat ze concreet ondernemen. Is het een vaag verhaal? Dan kan je beter een andere slaapplek zoeken.

Een verblijf in een ecolodge is niet alleen goed voor de natuur, maar biedt je ook een bijzondere ervaring. De accommodaties zijn vaak net even anders dan anders en midden in de natuur gelegen. Riksja noemt het 'hotels met een hart'. Hart voor natuur en de lokale bevolking. Bekijk eens hun Community Lodge in Thailand. Een slaapplek aan de rand van Khao Sok Nationaal Park, midden in de natuur, die volledig gericht is op natuurbehoud, stilte en de community.

Anurak lodge
Anurak Community Lodge Thailand
Deel op Pinterest

Ze planten verdwenen vegetatie terug en leren locals over het belang van afval scheiden. Een lokale gids neemt je graag mee de jungle in. Daar wil je toch niet meer weg?

5. Bestemming mooier achterlaten dan hij was

Stoor jij je op reis aan een strand vol plastic? Negeer het dan niet maar ga aan de slag! Zie je de kans om te helpen bij een lokale dierenopvang of om mee te helpen bomen te planten? Doen! Door de bestemming mooier achter te laten dan toen je aankwam voeg je echt wat toe.

Positieve impact op reis
Deel op Pinterest

Heb je wel eens gehoord van plogging? Dat is een combinatie van jogging en afval rapen (van het Zweedse "plocka upp" - oprapen). Je bent lekker actief bezig in de natuur en draagt ook nog wat bij!

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!