Ga naar content

Duurzame vakantie in Nederland

Hoe stel je een duurzame reis in Nederland samen? Wie in eigen land blijft, is wat betreft uitstoot natuurlijk al goed bezig. Wil je het helemaal eco doen? Denk dan aan groene keuzes voor bestemmingen, activiteiten en accommodaties waardoor jouw footprint op vakantie zo klein mogelijk blijft. Kies voor wAARDEvol toerisme in Nederland. Het is simpel én geeft je een extra goed gevoel op vakantie!

Duurzaam op vakantie in eigen land

Vakantie draait in eerste instantie natuurlijk om relaxen en leuke dingen doen. Een duurzame reis samenstellen klinkt misschien als ingewikkeld of veel moeite, maar dat is het helemaal niet! Met deze zes simpele ideeën kan jij jouw reis moeiteloos vergroenen én lever je niet in op plezier of comfort. Sterker nog, je geeft een extra dimensie aan jouw vakantie.

1. Ontdek de minder bekende gebieden

Duurzaamheid is meer dan alleen uitstoot. Het is ook de bezoekersstroom spreiden zodat de drukst bezochte gebieden minder belast worden. Denk daarom eens aan minder ontdekte gebieden of bezoek een populair gebied in een minder populair seizoen.

Duurzame vakantie Nederland
Deel op Pinterest

Wie graag de Hoge Veluwe, Biesbosch, Waddeneilanden of andere drukbezochte bestemmingen wil zien, doet er goed aan zijn bezoek buiten het hoogseizoen te plannen. Dit is minder belastend voor de natuur en dankzij de rust in de gebieden geniet je nóg meer.

Neus eens rond in de mooiste streken van Nederland voor meer inspiratie voor bestemmingen. Ook voor kleinere en onbekendere gebieden.

2. Reis met het openbaar vervoer

Wanneer je iets meer tijd incalculeert voor de reis naar je bestemming toe, kan je vrijwel overal met het ov komen. Zeker de Nederlandse steden zijn goed bereikbaar per trein. En vanaf daar kan je met de bus of een (elektrische) huurfiets jouw eindbestemming bereiken.

Pak de trein naar jouw bestemming en begin al helemaal groen. Voorbeelden:

  • Wij liepen zelf de Dutch Mountain Trail en reisden per trein naar Zuid-Limburg. Dit was super relaxt en eenvoudig, want zowel het begin- als eindpunt van de trail is op een station. Zeker op de terugweg toen we moe waren was de trein heel fijn! Zo hoefden we niet nog uren naar huis te rijden.
Duurzame reistips Nederland
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest
  • Ook leuk, naar de Waddeneilanden met het ov. Met het Waddenretour bespaar je geld! En zeker op de eilanden zelf heb je helemaal geen auto nodig. Huur een fiets en trek met de wind in je haren over de eilanden.

Avontuur Dichtbij is een fijne, duurzame organisatie voor korte natuurreizen in eigen land. Hun reizen beginnen en eindigen vaak bij een treinstation zodat reizigers aangemoedigd worden met het ov te komen.

3. Ongemotoriseerde activiteiten

Wat ga je doen op vakantie? Kies voor een activiteit met weinig of geen uitstoot. Denk aan een wandel- of fietsreis, of ga kanoën, suppen, wadlopen... Zo verplaats jij je niet alleen groen, maar ook langzaam. En tijdens slow travel ervaar je een bestemming veel intenser.

Ongemotoriseerde activiteiten
© Naturescanner Mischa
Deel op Pinterest

Enkele leuke dingen om te doen:
Wandelreis Nederland
- Fietsreis Nederland - Suppen - Kanoën - Wadlopen

4. Duurzame accommodaties in Nederland

Zeker met jouw keuze voor accommodatie kan je een groot verschil maken. Wanneer je slaapt in een hotel of huisje dat zich actief inzet voor klimaat en natuur geef jij jouw geld rechtstreeks aan een goed doel. Of je nou wil slapen op een vakantiepark, in een huisje of in een hotel. Lees meer over duurzaam overnachten en op welke punten je kunt letten bij het kiezen van een eco verblijf. 

Meer duurzame accommodaties
Voor duurzame huisjes kijk je bij Natuurhuisje, hier vind je vele eco-huisjes en bovendien doneren zij per boeking een klein bedrag aan natuurprojecten. Bekijk ook eens de opties voor tiny houses in Nederland, eco-vriendelijk en knus slapen op een klein oppervlak.

5. Leer bij over de natuur

Investeer in je eigen natuurkennis op reis door een natuurworkshop te volgen of met een boswachter mee te gaan. Zo vergroot je jouw eigen bewustwording en leer je bij over de pracht van de natuur. Hoe meer kennis, hoe meer betrokkenheid! Doe inspiratie op voor leuke natuuruitjes en -reizen:

Investeer ook zeker in een identificatiekaart. In onze webshop hebben we allerlei natuurgidsen waarmee je planten en dieren in Nederland leert herkennen. Ook heel leuk voor een duurzame reis met kinderen.

6. Positieve impact

Je kan in eerste instantie jouw negatieve impact zo klein mogelijk maken door onder andere uitstoot te verminderen. Maar wat nou als je jouw reis daadwerkelijk gebruikt om een positieve verandering te maken? 

Afval rapen op vakantie
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Doe mee aan een vogeltelling, raap afval in het gebied waar je bent, help een dagje mee bij een lokaal natuurproject, haal tijdens jouw wandel- of fietsreis geld op voor een goed doel… Wees creatief en je vindt een heleboel manieren om met jouw eco-reis een positieve impact te maken in eigen land. Lees meer over wAARDEvolle projecten in Nederland.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!