Ga naar content

wAARDEvol reizen in Nederland

wAARDEvolle projecten in Nederland

2024 staat bij ons in het teken van wAARDEvol reizen; reizen met waarde voor de aarde. Zo ook in Nederland! Want hoe leuk is het als je tijdens jouw vakantie op bezoek kunt gaan bij een betekenisvolle organisatie die zich inzet voor de natuur of dieren? Hieronder vind je enkele ideeën voor een waardevol tripje in Nederland.

1. Natuurpark Lelystad

Het kleinschalige dierenparkje Natuurpark Lelystad is niet alleen leuk voor een dagje uit, maar is ook goed bezig op het gebied van dierbescherming! In dit park leven namelijk bedreigde diersoorten die middels fok- en herintroductieprojecten worden uitgezet in het wild. Zo zijn er al wisenten en Przewalskipaarden uitgezet in Letland en Rusland en bevers in de Biesbosch. 

wAARDevolle projecten in Nederland
© Mischa Kemna
Deel op Pinterest

Een bezoek aan dit natuurlijke dierenpark is een leuk dagje uit voor het hele gezin en ondertussen steun je met jouw bezoek de herintroductieprojecten die Natuurpark Lelystad ondersteunt. Het is geen standaard dierentuin, maar een park met ruime en natuurlijk opgezette hokken. Daardoor zal je de dieren misschien iets minder snel spotten.

2. Ezelsociëteit

Ken jij de Ezelsociëteit in Zeist al? Bij deze ezelopvang worden zieke en verwaarloosde dieren opgevangen, maar ook ezels die een fijne oude dag nodig hebben. Bezoekers zijn iedere dag welkom om de dieren te komen aaien, maar nog leuker is een wandeling met de ezels. Je wandelt dan zo de bossen van Zeist in! Er wordt alleen met de ezels gelopen die er daadwerkelijk behoefte aan hebben. De opbrengsten van zo'n wandeling komen weer direct ten goede aan de verzorging van de dieren. Wil je de opvang op een andere manier steunen? Word donateur of adopteer een ezel!

3. Zeehondenopvangen

In Nederland hebben we verschillende opvangcentra voor zeehonden. Twee van de bekendste zijn Ecomare op Texel (waar ook andere dieren zoals zeevogels worden opgevangen) en Zeehondencentrum Pieterburen. Bij deze opvangen wordt elke dag keihard gewerkt door een team vrijwilligers en kundige dierenartsen om verzwakte en zieke zeehonden weer te laten aansterken zodat ze terug de natuur in kunnen. Zowel Ecomare als Pieterburen zijn te bezoeken. Hier zie je de zeehonden en leer je over de Waddennatuur in het bezoekerscentrum. Een leuk en leerzaam uitje!

4. Doe het zelf: Natuurtuin

Mocht je zelf een wAARDEvol project willen starten, waarom begin je dan niet heel dichtbij huis? In jouw eigen tuin is misschien heel makkelijk winst te behalen voor de natuur. Wip je tegels eruit, plant bloemen en struiken die goed zijn voor de bijen en vlinders, zet een insecten- of egelhuis neer en je zal zien dat er binnen no time meer leven in je tuin is. Bekijk onze tips voor het aanleggen van een natuurtuin.

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!