Ga naar content

Natuur bij Brugge

West-Vlaanderen - De middeleeuwse sprookjesstad Brugge moet iedereen minstens een keer in zijn leven bezoeken. Maar laten we eerlijk zijn, de meeste dagen van het jaar loop je hier over de koppen. De kunststad is de grootste trekpleister van België en mensen van over de hele wereld komen hierheen om de prachtige oude gebouwen en feeërieke kanaaltjes met eigen ogen te aanschouwen.

Brugse Ommeland

Veel minder bekend is de mooie omgeving van Brugge. Een groen achterland van polders, weilanden, beekjes en historische gebouwen. Op de fiets of te voet ervaar je nog de echte stilte van het platteland. De mensen in de polderdorpjes zijn ontzettend vriendelijk en zwaaien je toe vanaf hun erf. Ook zie je hier nog opvallend veel vakmanschap en in de keuken worden lokale producten omarmd.

Langs de wegen vind je nog vele typische kapelletjes. Ezels in de wei kijken je even schichtig aan om dan weer verder te grazen.

Ezeltjes
© Naturescanner
Deel op Pinterest

We nemen je mee langs de mooiste plekken in het Brugse Ommeland!

1. Bulskampveld

In het Provinciedomein Bulskampveld kan je wandelen, fietsen en spelen in de bossen. Zelf gingen we de regio op een e-bike verkennen. De 50 km lange tocht voerde door verschillende bossen en dorpen en had telkens weer wat verrassends in petto.

Pauw op het dak
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Zo kwamen we langs parken met groene spechten, vijvers, een kanaal en leuke bospaden. Heel leuk zijn de kneuterige witte boerderijtjes met rood dak. En ter afwisseling bevonden we ons plots in een wijk met gigantische villa's. Het lijkt wel of de rijkste Belgen hier allemaal een optrekje hebben.

Twee nieuwe uitkijkpunten bieden een fraai zicht op het natuurgebied de Aanwijsputten. De uitkijktoren is 10 meter hoog en de meer toegankelijke kijkkamer ligt op een zachte helling boven het maaiveld. De 8,5 km lange Bulskampveldwandelroute voert langs beide torens, bosgebieden, heidevelden, vijvers en het typische drevenlandschap.

Fietsen Bulkampveld
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Erg leuk zijn de 5 expedities voor kinderen: deze korte rondwandelingen dagen de kids uit voor allerlei spannende natuuractiviteiten. Er is tevens een vogelopvang en kruidentuin. Tot slot zijn er meerdaagse wandelroutes, waaronder het wandelnetwerk Velden en Meerssen. Vraag bagagetransport aan bij onderstaande accommodaties en wandel zo van het ene naar het andere adresje.

2. Vloethemveld

In Zedelgem, langs de Diksmuide Heirweg, ligt de parkeerplaats voor een opmerkelijk natuurgebied. Nadat je de weg bent overgestoken vangt de 7 km lange rondwandeling aan, die uitgebreid kan worden met nog extra wandellussen. Vrijwel meteen sprong een ree haastig het pad over en dat hield de spanning er ook de rest van de wandeling in of we wellicht nog meer dieren zouden gaan zien.

Wandelen Vloethemveld
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het Vloethemveld is vooral merkwaardig, omdat het gehuld is in een sinister verleden. Hier lag bijvoorbeeld een groot munitiedepot na de eerste wereldoorlog en bevond zich ook een krijgsgevangenenkamp met Duitse en Oost-Europese krijgsgevangenen na WOII. In het midden van het gebied is een omheind terrein en af en toe vang je een glimp op van wat zich hier ooit heeft afgespeeld.

Militair domein
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Gelukkig is het vandaag een oase van stilte en leefgebied van talrijke zeldzame insecten en roofvogels. Drie heidesoorten (struikheide, gewone dopheide en rode dopheide) bloeien in het gebied. Wandel langs stille poeltjes, statige beuken en draaiende knotwilgen. De gele brem contrasteert fel met het groene gras.

Kijkhut Vloethemveld
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Vanaf de nieuwe vogelkijkhut heb je zicht op een grote vijver, waar aalscholvers en verschillende eendensoorten hun rust vinden. Vogels die met regelmaat waargenomen worden in het Vloethemveld zijn knobbelzwaan, wintertaling, kuifeend, bergeend, tafeleend, grauwe en Canadese gans, Nijlgans, pijlstaart, slobeend, fuut, aalscholver, dodaars, grote - en kleine zilverreiger, waterhoen en meerkoet, zwaluwen, ijsvogel, sperwer, buizerd, en boomvalk. 

Aalscholvers
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een andere uitkijktoren biedt zicht over het drassige gebied in het midden van het Vloethemveld, maar omdat het begon te regenen hebben wij hier maar even snel gekeken. Aan het einde van de wandelroute komen we nog langs de Vloethemveld Speelzone, waar de kleinsten zich kunnen uitleven met het bouwen van hutten.

3. Loppem

Wat verderop, bij Oostkamp, ligt het Doolhof van Loppem, erg leuk voor kinderen. Het werd reeds ontworpen in 1873 en is meer dan 20 are in oppervlakte. Het is te combineren met een bezoek aan het Kasteel van Loppem. Dit prachtige kasteel werd in 1856 gebouwd en herbergt nog steeds een indrukwekkende kunstcollectie. 

Kasteel van Loppem
Deel op Pinterest

Het Kasteelpark is gratis toegankelijk, voor het doolhof betaal je een kleine bijdrage. Drie korte wandelroutes voeren door het park. Op aanvraag kan je deze lopen met een natuurgids (onthaal @ zedelgem.be).

4. Damme

Wel eens gehoord van Tijl Uilenspiegel? Dan moet je zeker Damme bezoeken. Dit pittoreske vestingstadje ligt langs de Damse Vaart en is een bezoek meer dan waard. Wandel over eeuwenoude stadswallen, loop een oude boekenwinkel binnen of rust even uit langs het met statige bomen omzoomde kanaal. Bij het water staat de bekende Schellemolen.

Damme
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Lees meer over het historische plaatsje Damme.  

5. Torhout

Van ouds af aan is Torhout al een belangrijke plek in West-Vlaanderen. De stad werd omgeven door donkere bossen en moerassen en was een veilig toevluchtsoord voor mensen op doorreis. In de middeleeuwen vonden hier grote jaarmarkten plaats en ook nu nog zijn er het hele jaar door tal van markten en evenementen. De bossen zijn nu een heerlijke plek om te wandelen of te fietsen en ook de stad is nog steeds een bezoek waard. Bezoek Kasteel Wijnendale, Kasteel Ravenhof,  Domein d'Aertrycke en het Mosterdmuseum. Het Torhouts Aardewerk heeft internationale faam. 

Wijnendale
Deel op Pinterest

6. Verdwenen Zwinhavens

In de middeleeuwen was de Zwingeul een stuk breder en konden schepen vanaf de Noordzee tot in Brugge varen. Tussen de kust en de stad lagen verschillende andere havens. Een fietsroute voert nu langs de plekken waar honderden jaren geleden een bedrijvig leven bestond. Met VR brillen krijg je inzage in het leven van toen. Lees meer over de Verdwenen Zwinhavens

Route langs de Verdwenen Zwinhavens
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Fietsen in de natuur rond Brugge

Fietsen langs de Damse Vaart naar Brugge, of een tocht door de afwisselende bossen van het achterland. Er zijn tal van fietsroutes uitgezet, maar je kunt ook je eigen route langs knooppunten samenstellen.

De 53 kilometer lange Groene Gordel fietsroute neemt je mee in een gevarieerde mix van bos, weilanden, kanalen, dorpen en geschiedkundige bezienswaardigheden. Aanvang van de route kan bij volgende punten: Steenbrugge (Baron Ruzettelaan), Damme (Oude Sluissedijk), Varsenare (Hof van Straeten) en Oostkamp (Siemenslaan 1), bij de domeinen Tillegem en Ryckevelde.

Hou je van kastelen, dan kan je ook de 56 km lange Kastelenroute fietsen.

Goed om te weten: sinds maart 2023 heeft het Brugse Ommeland er enkele nieuwe fietsroutes bij gekregen en zijn er enkele vernieuwd. Deze routes sluiten aan op het fietsnetwerk in de regio. Bijvoorbeeld de Middenkustfietsroute van 51 km of de Uitkerkse Polderfietsroute van 40 km waar je fietsen en vogels kijken combineert.

Wij hebben het erg goed naar ons zin gehad in het Brugse Ommeland en er is nog zoveel meer te zien dan wat wij nu hebben omschreven. Bezoek bijvoorbeeld ook het museum over de kunstenaar Permeke en de Velodroom, of maak een wandeling in Snellegem. Treed jij in onze voetsporen en ga je ook op verkenning in de natuur rond Brugge? 

Naturescanner team
© Voorbijganger
Deel op Pinterest

Onze reis werd mede mogelijk gemaakt door Westtoer en Toerisme Vlaanderen.

Video Brugse Ommeland

Bekijk de beelden van onze persreis naar het Brugse Ommeland + de kust.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!