Ga naar content

Damme

Brugse Ommeland - Als Naturescanners bevinden wij ons meestal in de natuur, maar we laten ons ook wel eens verleiden door een leuke stad. Zeker wanneer die zo pittoresk is als Damme. Damme is een schattig historisch stadje net boven Brugge, met een prachtige stadskern en eromheen ook veel groen. Toen we de stad binnenreden, de Damse Vaart overstaken en het zonnetje ook nog eens doorbrak was het liefde op het eerste gezicht. Damme wil je zeker verkennen wanneer je in het Brugse Ommeland bent.

Geschiedenis van Damme

Wie zich in Damme begeeft, gaat 800 jaar terug in de tijd. Naar een tijd van florerende handel maar ook naar tijden van oorlog. De rijke historie heeft zijn sporen nagelaten en dit is nog terug te zien in diverse elementen van de stad. Het begon allemaal in de middeleeuwen, toen Damme zich ontwikkelde tot succesvolle handelsstad als kameraad van Brugge. 

Door de verzanding van de Zwinregio konden grote schepen niet meer tot aan Brugge varen. Goederen werden om die reden verscheept naar kleinere schepen in Damme die vervolgens door voeren naar Brugge. Dit zorgde voor toenemende welvaart in Damme met een bijzonder mooi stadscentrum met herenhuizen tot gevolg.

Damme België
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Maar Damme is ook toneel geweest van meerdere oorlogen. Tijdens de Geuzenstrijd en de Tachtigjarige Oorlog zat Damme midden in het strijdveld en hier zijn de overblijfselen nog van te zien. Tijdens de 80-jarige oorlog is bijvoorbeeld de stervormige stadswal gevormd die vandaag de dag nog steeds bestaat. Wanneer je met de geschiedenis in je achterhoofd de stad in wandelt komt het verhaal van Damme echt tot leven.

Bezienswaardigheden Damme

Wat zijn de mooiste plekken in Damme waar je absoluut geweest wil zijn? Enkele bijzondere highlights op rij.

1. Damse Vaart

Niemand minder dan Napoleon heeft rond 1800 opdracht gegeven om dit kanaal te graven, daarom wordt het ook weleens de Napoleonvaart genoemd. Het 15 kilometer lange kanaal verbindt Damme met Brugge en met het grensstadje Sluis in Nederland. Dit kanaal is met zijn lange populierenrijen en de pittoreske molen het icoon van de stad.

Damse Vaart
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Vandaag de dag is het de meest gefotografeerde plek van Damme én een fijne plek voor recreatie. Wandelen en fietsen langs het water is hier prachtig. Simpelweg over het water staren en kijken naar de vele watervogels is al ontzettend leuk. Of laat je met de toeristenboot Lamme Goedzak vervoeren tot aan Brugge, dwars door het polderlandschap heen. Let op: zwemmen mag hier niet!

Dolle pret voor alle leeftijden!

2. Schellemolen

Aan de Damse Vaart staat een pittoreske witte molen die het stadsbeeld van Damme karakteriseert. Op deze plek heeft sinds het ontstaan van Damme altijd al een molen gestaan. De huidige molen is gebouwd in 1867 en is sinds 1975 een beschermd monument. Een ontzettend idyllisch aanzicht, zeker wanneer in de zomermaanden de wieken draaien. De molen is ook van binnen te bekijken.

Schellemolen Damme
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Damme centrum

Loop het stadscentrum van Damme in en struin gewoon eens door de straatjes. Hier vind je oude panden met schilden en bijzondere architectuur. Sommige van deze gebouwen stammen zelfs uit de middeleeuwen.

Damme Centrum
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bewonder het Stadhuis op de Markt, het Uilenspiegel Museum, het Sint Jans Hospitaal en de prachtige oude huisjes in de zijstraten.

4. Stadswallen

Een plek waar alles samenkomt. Natuur, cultuur, historie en landschap. De stervormige stadswallen zijn ontstaan tijdens de Tachtigjarige Oorlog als verdedigingsmechanisme, maar hebben inmiddels een heel andere functie. De grachten hebben zich ontwikkeld tot bijzonder natuurgebied met weides, rietkragen, moerasbos, watertjes en hooilanden waarin van alles leeft en groeit. Volg het korte educatieve wandelpad over de stadswallen om alles te leren over de geschiedenis en natuur van dit bijzondere stukje Damme. En vergeet geen gedag te zeggen tegen de ezels!

Natuur bij Damme
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Boekenwinkels

Sinds 1997 is Damme uitgeroepen tot boekenstadje. Mede te danken aan de verhalen over Tijl Uilenspiegel van Charles de Coster, bij iedere local bekend. Je vindt in de stad dan ook diverse mysterieuze tweedehands boekenwinkeltjes waar je lekker kan snuffelen. En iedere tweede zondag van de maand vindt een themaboekenmarkt plaats.

6. Onze-Lieve-Vrouwekerk

Deze kerk is met zijn platte toren een opvallende verschijning. Van buiten al fotogeniek. Maar wie de 206 treden naar boven neemt wordt verrast door een fantastisch uitzicht over de stervormige stadswallen, de Damse Vaart en het omliggende polderlandschap. Damme uit een nieuw perspectief!

Onze-Lieve-Vrouwekerk Damme
© Naturescanner
Deel op Pinterest

7. Natuur bij Damme

We zouden Naturescanner niet zijn als we je niet ook tips geven voor de natuur rondom Damme. Een bezoekje aan Natuurreservaat De Stadswallen mag sowieso niet ontbreken tijdens je verblijf, maar pak ook eens de fiets om meer van de omliggende natuur te zien. Lekker fietsen door de polders en jezelf verwonderen over de natuur onderweg. Enkele mooie natuurplekken bij Damme zijn: Natuurreservaat Sint-Donaaspolder, Natuurgebied Verbrand Fort en Natuurreservaat Romboutswerve. Met een e-bike is het zelfs goed mogelijk een stukje Belgische kust of het Zwin Natuurpark mee te pakken.

Wandelen in Damme

Damme is een compacte stad met kleine afstanden tussen de bezienswaardigheden. Ga Damme dus zeker te voet ontdekken! Wij deden de korte Erfgoedwandelroute van 3,2 kilometer waarbij je alle mooie plekken tegenkomt. Hij start officieel op de Markt, maar wij hadden de auto geparkeerd op gratis parkeerterrein Damme Zuid en ook hier komt de route langs. Volg simpelweg de klinknagels op de grond en je vindt vanzelf je weg. 

Wandelen in Damme
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Vanaf de parkeerplaats loop je gelijk tegen de Damse Vaart aan, met aan de overkant de pittoreske molen. We werden direct begroet door een ooievaar met nestmateriaal die besloten had op een schoorsteen te gaan broeden. Daarna maakten we de ronde over de stadswallen alvorens we het centrum introkken. Door de idyllische straatjes waar de tijd lijkt stil te staan. Ook de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het korte natuurpad terug naar de parkeerplaats deden ons verbazen. Kortom, wandelen in Damme moet je doen!

Gastronomie

In Damme kan je bovendien Bourgondisch tafelen met producten uit de streek. In het historische centrum zijn in de mooiste panden bijzonder goede restaurants te vinden. Je moet er misschien iets dieper voor in de buidel tasten maar je geniet dan wel van culinaire hoogstandjes. Ook heeft Damme een eigen brouwerijtje en kan je dus niet naar huis zonder Damme bier geproefd te hebben.

Damme en Brugge

Damme ligt op slechts 5 kilometer verwijderd van het mooie Brugge dus kan je deze twee historische steden eenvoudig combineren. Zoals eerder aangegeven kan je je met de Lamme Goedzak gemakkelijk bewegen tussen Damme en Brugge óf ga op de fiets.

Video Brugse Ommeland en de kust

Wij bezochten de natuur rond Brugge en combineerden dit met het mooie Damme en het Zwin natuurpark. Hier krijg je alvast een impressie van hoe je reis eruit kan zien.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!