Ga naar content

Belgische Kust

De Belgische Kust heeft geen hele goede reputatie onder natuurliefhebbers. Grote delen van de 67 kilometer lange kust zijn in de jaren zestig en zeventig volgebouwd met appartementsblokken. Dit betonnen aanzicht herbergt echter toch wel veel mooie plekjes. Als natuurliefhebbers delen we graag onze tips voor mooiste plaatsen om te zien aan de kust van België.

België aan het strand - Natuur aan zee

De Belgische Kust kenmerkt zich door een mooi breed zandstrand. Achter de kuststrook bevinden zich de polders, mooie weilanden en het achterland van de kust, waar de tijd stil lijkt te staan.

Mooiste plekken Belgische Kust

De meeste badplaatsen zijn goed toegankelijk met het openbaar vervoer; bijna alle bekende dorpen aan zee hebben een treinstation. Een Kusttram verbindt de plaatsen langs de Belgische kust met elkaar.

Oostkust

Het meest oostelijke gebied aan zee omvat de gemeenten Knokke-Heist, Blankenberge en Zeebrugge

- Natuurgebied het Zwin

Tegen de grens met Nederland ligt een van de mooiste plekken aan de Belgische Kust, natuurreservaat het Zwin. Hier kan je tal van vogels observeren en wandelen door een moerassig kustgebied.

Middenkust

Belangrijke plaatsen aan de Middenkust zijn Oostende, De Haan, Middelkerke en Bredene. Oostende wordt al vele decennia gezien als de belangrijke kustplaats van België. Dit werd reeds door de omstreden Koning Leopold II gepromoot. 

Deel op Pinterest

Bredene is mijn persoonlijke favoriet. Het is dé plek voor mensen die willen kamperen aan de Belgische kust. Je vindt hier zelfs de enige naturistencamping aan zee. Maar de reden waarom ik het hier fijn vertoeven vindt is de rust. Het is de enige badplaats zonder dijk, waardoor lange zandstranden en een brede duinenrij hier op je wachten. Geen drukke boulevard met toeristenshops, maar een uitgestrekt strand en mooie duinen.

Westkust - Belgische kust bij Frankrijk

Het zuidelijkste deel van de Belgische kust heeft de breedste zandstranden. Bekende badplaatsen zijn Nieuwpoort, De Panne (met Plopsaland) en Koksijde. In het zuiden gaat de Belgische kust over in de Opaalkust van Frankrijk. Het loont zeker om hier dus ook even de grens over te steken.

- IJzermonding

Dit natuurgebied bevindt zich bij de plaats Nieuwpoort, aan de rechteroever van de de rivier de IJzer, die hier uitmondt in de Noordzee. Het duingebied is een beschermd Natura 2000-gebied en biedt een uniek ecosysteem. Het is het enige gebied in België waar een rivier grenst aan het strand en de duinen. Net als in het Zwin zijn hier slikken en schorren aanwezig. Achter het strand liggen duinen en duingraslanden, en daarachter de polder. 

Ook dit is een vogelrijk natuurreservaat, met tal van lepelaars, eenden, wulpen, reigers, aalscholvers en andere watervogels. 

Deel op Pinterest

- Natuurreservaat Westhoek

Een prachtig gebied voor een vakantie aan zee. Hier, bij De Panne kan je heerlijk wandelen, fietsen en genieten van de zilte zeewind. Grote grazers beschermen de grote stuifduin. Lees meer over de Westhoek.

- Doornpanne

Een mooie duinenrij. Een prachtig schelpenpad voert door de duinen en wordt in de zomer omgetoverd tot fietspad. Wandel of fiets langs de ezels die dit natuurgebied bevolken. 

Attracties en bezienswaardigheden Belgische Kust

Er is van alles te doen aan de kust. Voor gezinnen met kinderen mag een bezoek aan Plopsaland uiteraard niet ontbreken. 

Bereikbaarheid kustgebied

De Belgische kust is goed te bereiken met de trein. De meeste badplaatsen hebben een station; Knokke, Duinbergen, Heist, Zeebrugge-Dorp, Zeebrugge-Strand, Blankenberge, Oostende en De Panne. De kustplaatsen zijn onderling verbonden door de Kusttram.

Vanuit een groot aantal dorpen in West-Vlaanderen kan je ook de bus nemen naar zee.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!