Ga naar content

Westhoek in België

Natuur in België - De Westhoek in België bevindt zich in West-Vlaanderen en is niet heel bekend bij het grote publiek. Het is de uitgelezen bestemming voor een weekendje weg, omdat je hier écht weg bent van alle dagelijkse sleur. Je kunt er heerlijk ontspannen, ook wanneer het wat kouder is. Een stevig stoofpotje en een Trappist van Westvleteren smaken immers veel beter na een wandeling op een gure novemberdag.

Natuur en landschap Westhoek

Mooie Vlaamse landschappen, historische steden, lieflijke dorpen, een rijke geschiedenis - door met name de vele gebeurtenissen die hier plaatsvonden in de Eerste Wereldoorlog - en gezellige horeca aangelegenheden - kenmerken een vakantie in de Westhoek in Vlaanderen.

Westhoek vakantie
Deel op Pinterest

De natuur in de Westhoek leent zich perfect om een weekend te wandelen of te fietsen in een voor velen nog onbekend deel van Vlaanderen. Er zijn veel aangelegde fietsroutes en mooie wandelroutes en natuurlijk is ook het strand met de mooie duinen niet ver weg. Een aantal tips voor mooie plekken en activiteiten in Westhoek:

1. West-Vlaamse heuvels

Het Heuvelland is een heuvelgebied op de grens met het Franse Noorderdepartement, tussen de IJzer en de Leie. Dit is een erkend regionaal landschap sinds 1992. Wellicht dat de namen van de heuvels in dit gebied je meer bekend in de oren klinken. Bekend van wielerklassiekers op TV zijn onder meer de Kemmelberg, Zwarteberg, Katsberg, Baneberg, Vidaigneberg, Scherpenberg en Rodeberg.

Leuke plaatsen om te bezoeken zijn onder meer Heuvelland, Ieper, Poperinge, Belle en Hazebroek.

2. De IJzer

De rivier en de omliggende IJzervlakte waren in de Eerste Wereldoorlog het middelpunt van de loopgravenoorlog. Langs beide oevers van de rivier hadden soldaten uit België en Duitsland zich ingegraven in loopgraven. Diverse monumenten herinneren hier aan de vele mensenlevens die deze wrede oorlog heeft gekost. Langs de IJzer kan je vandaag de dag mooi fietsen.

3. Loopduin van Natuurreservaat Westhoek

Centraal in het natuurreservaat ligt een indrukwekkende loopduin. Deze enorme zandduin beweegt zich voornamelijk in oostelijke richting. Er zijn grazers uitgezet om het domein open te houden en de 120 ha aan stuifzand te beschermen. 

4. Het Bourgondische België

In de Westhoek worden nog veel ambachtelijke streekproducten gemaakt. Denk hierbij aan babelutten, boterkoeken, Ieperse beschuiten en de trappist van Sint-Sixtus. Maar ook de lekkerste wijnen komen uit de Westhoek. Voor de bierliefhebebrs zijn de vier bierfietsroutes wellicht interessant. Je volgt de mooie routes van het bestaande fietsnetwerk maar stapt tussendoor af bij brouwerijen, cafés en hopvelden.

Het goede Bourgondische leven is ook terug te vinden in de vele gastronomische adressen en ontelbare lokale cafés. Maar voor een natuurliefhebber is dit bijzaak (of toch niet?).

4. Wat te doen in Westhoek: wandelen, fietsen en kajakken

Het Vlaamse Natuurreservaat de Westhoek heeft een prachtig wandelnetwerk dat zich uitstrekt in de weidse natuur van het gebied. 100 km wandelplezier over een glooiend en gevarieerd parcours van onverharde wegen. 

Bij Ronde Kortemark zijn er tal van wandel- en fietsroutes en je kunt overal stoppen om streekbieren en jenever uit te proberen. In Poperinge kun je varen, fietsen en een hopmuseum bezoeken. Overige activiteiten zijn hengelen langs de IJzer, kanoën of kajakken bij Roesbrugge. Bij Dranouter liggen mooie wandelroutes.

Weekendje naar Westhoek in West-Vlaanderen

Verleng een weekje wandelen of fietsen in de Westhoek met een weekendje in Brugge of in het mooie en veel minder bekende Ieper. Een hotel in Ieper kan je goedkoop online boeken via Booking.com.

Met de kinderen mag een dagbezoek aan Plopsaland De Panne niet ontbreken. Wie met de kids op vakantie is in de Westhoek heeft een ruime keuze aan leuke vakantieparken.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!