Ga naar content

Provincie West-Vlaanderen

België natuur - Met als sprookjesachtige hoofdstad Brugge, is het niet verbazend dat West-Vlaanderen ook een betoverende natuur heeft. De Belgische provincie beslaat de gehele kustlijn aan de Noordzee en leent zich daardoor uiteraard om strandwandelingen te maken. Maar er is meer te ontdekken dan de Belgische kust. Maak je hoofd leeg tijdens een wandeling of fietstocht langs polderlandschappen, bossen en loodrechte kanalen. In welke West-Vlaamse natuurgebieden je goed kunt wandelen en fietsen? Wij zetten ze op een rijtje.

Mooiste plekken in West-Vlaanderen

Als natuurliefhebbers is het niet gebruikelijk dat we een opsomming van mooie plekken en bezienswaardigheden beginnen met kunststeden. Toch kan je daar in de gemoedelijke provincie West-Vlaanderen niet omheen. Brugge is werkelijk fantastisch mooi om te bezichtigen, maar vergeet ook zeker steden als Ieper en Kortrijk niet; ook hier vind je een rijke historie, met mooie architectuur, fenomenale kerken en prachtige musea. 

Deel op Pinterest

Natuur in West-Vlaanderen

Echter, ook genoeg rust en stilte in deze Vlaamse provincie. Van strand tot bos en weiland, het is er allemaal. Wat zijn mooie natuurgebieden en plekken om te fietsen of te wandelen in West-Vlaanderen?

1. Het Brugse Ommeland

In de omgeving van de historische stad is van alles te beleven. Het Brugse Ommeland - de natuur rond Brugge - bestaat uit de Groene Gordel om de historische stad, het Bulskampveld en de polders. Maar vergeet ook het groen ín Brugge niet. In de stadsparken staan totaal 500 stoelen klaar die jou uitnodigen om even te gaan zitten. Zet ze neer op een plek naar keuze en geniet van de rust in de stad.

2. Uitkerkse polder

De Uitkerkse polder bij de kustplaats Blankenberge mag zich met recht het belangrijkste weidevogelgebied van Vlaanderen noemen. Verschillende uitkijkpunten bieden je de kans om de vogels te spotten. Voor kinderen is er genoeg te zien, leren en ontdekken. Met de kinderwagen en de hond kun je ook de polder in, mits de hond is aangelijnd. Heerlijk genieten van natuur!

3. West-Vlaams Heuvelland

De West-Vlaamse Heuvels is een heuvelachtig gebied in de Westhoek, in het zuidelijke deel van West-Vlaanderen, nabij de grens met Frankrijk. In het noorden afgebakend door de IJzer rivier, in het zuiden door de Leie. Bekende heuvels in het Heuvelland zijn de Kemmelberg (156 m), de Zwarteberg (152 m), de Katsberg (150 m), de Baneberg (140 m), de Vidaigneberg (136 m), de Scherpenberg (135 m) en de Rodeberg (129 m). Wellicht ken je de namen van deze heuvels van wielerwedstrijden op TV?

Deel op Pinterest

En misschien wist je het nog niet, maar het Heuvelland is een echte wijnstreek! Wil je actief zijn in de natuur combineren met een lekker wijntje? Fiets dan de Vintage Heuvelland route. Deze neemt je mee langs wijngaarden en wijndomeinen waar je na het trappen geniet van een glaasje.

4. Natuur bij Kortrijk

Kortrijk is met haar verkeersvrije historische centrum een lust om te bezoeken. Het Belfort en het Begijnhof staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Breng zeker een bezoekje aan het Leiebos in Wevelgem. Hier meandert de Leie langs prachtig begroeide oevers. Het is hier heerlijk wandelen of hengelen en de allerkleinsten vermaken zich in het speelbos.

Leiebos
Deel op Pinterest

Rond het dorp Avelgem liggen nog twee natuurgebieden bij de Leie; het Land van Mortagne en het Land van Streuvels. De landelijke omgeving biedt een fijn wandelnetwerk over glooiende heuvels, langs oude kappelletjes, en akkers met als decor een kerktoren. Het Land van Streuvels is vernoemd naar de Vlaamse schrijver Stijn Streuvels. Dit vrij recent opgezette wandelnetwerk omvat 119 kilometer aan goed gemarkeerde wandelroutes rond het dorp Anzegem en de bosrijke Tiegemberg.

5. Landschapspark Zwinstreek

We schakelen even over naar het noorden van West-Vlaanderen. Het Zwin is een natuurreservaat langs de Belgische, en deels langs de Nederlandse Noordzeekust. Het natuurgebied is een fraai kustgebied met meertjes en eilanden dat voor veel vogels de juiste rust biedt om te broeden. De slufter in Het Belgische Zwin biedt dan ook tal van plekjes om vogels te spotten. Natuurlijk zul je hier zeevogels tegen komen, maar ook lepelaars, verschillende soorten reigers, sternen en aalscholvers.

Zwin in West-Vlaanderen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De begroeiing in het gebied is erg divers, dit is omdat de slikken tijdens de getijden onderlopen, en de schorren daarentegen de overgang van zout naar zoet water en de overgang van water naar land vormen. Dit is in West-Europa vrij uniek, en wordt dan ook beschermd. De slikken zijn door hun tweemaal daagse overstroming de groeiplaats voor zeekraal, de schorren lopen wat minder vaak onder en zijn daarom de groeiplaats voor lamsoor en duizendguldenkruid, die goed kunnen overleven met zout water.

Voor kinderen is een uitstapje in de natuur ook erg leuk en leerzaam, zo kunnen ze veel leren over verschillende land- en zeevogels en kunnen ze lekker stoeien op het Noordzeestrand.

6. Natuur bij Damme

Ook de middeleeuwse stad Damme, met de Damse Vaart behoort tot het Brugse Ommeland. De stadswallen van Damme zijn een aanrader. Tijdens de Tachtigjarige oorlog vestigden de Spanjaarden zich in Damme en bouwden om de stad stervormige wallen. Toen de bezetter vertrok, ontwikkelde de flora en fauna zich in de grachten. Dit is vandaag de dag een prachtig stukje natuur met moeras, weilanden, rietvelden en een groot scala aan vogels en amfibieën. De paden zijn te bewandelen met kinderwagen. 

© Tine Standaert
Deel op Pinterest

Trek de wandelschoenen aan, want de natuur rond Damme is schitterend. Typisch Vlaamse polders, met dijken en rechte kanalen vermengen zich met natuurgebieden. Tine maakte deze prachtige natuurfoto bij Damme.

7. Belgische Kust

De Belgische kust is vooral bij Belgen zelf erg populair, maar ook Fransen steken graag de grens over om te genieten van de Vlaamse gezelligheid! Badplaatsen als Oostende, Middelkerke, Blankenberge en De Haan zijn bezaaid met terrasjes en bieden leuke evenementen en attracties tijdens een vakantie aan zee.

Ook met kinderen is de zee altijd een succes; zandkastelen bouwen, zwemmen en schelpen zoeken en misschien ook wel eens een dagje naar een pretpark. Een voordeel: in West-Vlaanderen is de kust nooit ver weg! Een aanrader is om ook eens op de fiets te stappen en bijvoorbeeld de nieuwe Kustroute van 93 kilometer te fietsen. Trappen met uitzicht op de zee terwijl je tussendoor neerstrijkt op een terras in een mooie badplaats. Genieten!

8. De Blankaart

Voor zowel de vogelaar, als de vogel zelf is de Blankaart een echt paradijs. Dit gebied maakt deel uit van de IJzervallei, een gevarieerd gebied met tal van moerassen, drassige weiden en hooilanden. Verschillende uitkijktorens en vogelkijkhutten bieden je de mooiste uitzichten op velden waar je ruim 40 vogelsoorten kunt spotten.

De wandel- en fietspaden zijn erg kindvriendelijk. Neem de kids mee op avontuur tijdens een rondvaart met fluisterbootje om de natuur vanaf het water in het moeras te aanschouwen. Onvergetelijk wordt de dag als je afsluit met een bezoek aan het adembenemende Blankaartkasteel.

9. Hoppestreek

De IJzervallei omvat naast het Blankaart natuurreservaat ook een groot deel van de overstroombare IJzerbroeken en de hele Handzamevallei. Daarnaast ligt het Hoppeland. De glooiende hoppestreek staat bekend om haar lekkere streekbieren en ambachtelijke producten. Ontdek Bourgonisch Vlaanderen!

10. Steden in West-Vlaanderen

De vier belangrijkste steden van West-Vlaanderen zijn Brugge, Kortrijk, Oostende en Roeselare. Daarnaast zijn er nog tal van kleinere steden die een bezoek waard zijn. Ieper, Diksmuide, Veurne, Waregem, Tielt, Torhout, Izegem, en Poperinge.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Anne Bosveld
Geschreven door
Anne Bosveld
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!