Ga naar content

Provincie West-Vlaanderen

België natuur - Met als sprookjesachtige hoofdstad Brugge, is het niet verbazend dat West-Vlaanderen een betoverende natuur heeft. Deze provincie beslaat de gehele kustlijn aan de Noordzee en leent zich daardoor zeker om strandwandelingen te maken. Maar er is meer te ontdekken bij de Belgische kust. In welke natuurgebieden kun je goed wandelen en fietsen in West-Vlaanderen? Wij zetten ze op een rijtje.

Mooiste plekken in West-Vlaanderen

Als natuurliefhebbers is het niet gebruikelijk dat wij een opsomming van mooie plekken en bezienswaardigheden beginnen met kunststeden. Toch kan je daar in deze gezellige provincie in West-België niet omheen. Brugge is werkelijk fantastisch mooi om te bezichtigen, maar vergeet ook zeker steden als Ieper en Kortrijk niet; ook hier vind je een rijke historie, met mooie architectuur, fenomenale kerken en prachtige musea.

Wat zijn mooie natuurgebieden en plekken om te fietsen of te wandelen in West-Vlaanderen?

1. De Blankaart

Voor zowel de vogelaar, als de vogel zelf is de Blankaart een echt paradijs. Verschillende uitkijktorens en vogelkijkhutten bieden je de mooiste uitzichten op velden waar je de mooiste vogels kunt spotten. De wandel- en fietspaden zijn erg kindvriendelijk, en ook wanen ze zich een echte avonturier wanneer jullie op een fluisterbootje stappen om de natuur vanaf het water in het moeras te aanschouwen. Breng ook een bezoekje aan het adembenemende Blankaartkasteel.

2. Uitkerkse polder

De Uitkerkse polder bij de kustplaats Blankenberge mag zich met recht het belangrijkste weidevogelgebied van Vlaanderen noemen. Verschillende uitkijkpunten bieden je de kans om de vogels te spotten. Voor kinderen is er genoeg te zien, leren en ontdekken. Met de kinderwagen en de hond kun je ook de polder in, mits de hond is aangelijnd. Heerlijk genieten van natuur!

3. Het Zwin

Het Zwin is een natuurreservaat langs de Belgische, en deels langs de Nederlandse Noordzeekust. Het natuurgebied is een prachtig kustgebied met meertjes en eilanden dat voor veel vogels de juiste rust biedt om te broeden. De slufter in Het Belgische Zwin biedt dan ook tal van plekjes om vogels te spotten. Natuurlijk zul je hier zeevogels tegen komen, maar ook lepelaars, verschillende soorten reigers, sternen en aalscholvers.

De begroeiing in het gebied is erg divers, dit is omdat de slikken tijdens de getijden onderlopen, en de schorren daarentegen zijn de overgang van zout naar zoet water en de overgang van water naar land. Dit is in West-Europa vrij uniek, en wordt dan ook beschermd. De slikken zijn door hun tweemaal daagse overstroming de groeiplaats voor zeekraal, de schorren lopen wat minder vaak onder en zijn daarom de groeiplaats voor lamsoor en duizendguldenkruid, die goed kunnen overleven met zout water.

Voor kinderen is een uitstapje in de natuur ook erg leuk en leerzaam, zo kunnen ze veel leren over verschillende land- en zeevogels en kunnen ze lekker spetteren aan het Noordzeestrand.

4. De stadswallen van Damme

Tijdens de Tachtigjarige oorlog vestigden de Spanjaarden zich in Damme en bouwden om de stad stervormige wallen. Toen de bezetter vertrok, ontwikkelde de flora en fauna zich in de grachten. Dit is vandaag de dag een prachtig stukje natuur met moeras, weilanden, rietvelden en een groot scala aan vogels en amfibieën. De paden zijn bewandelbaar met kinderwagen.

5. West-Vlaams Heuvelland

De West-Vlaamse Heuvels is een regionaal landschap; een heuvelachtig gebied in de Westhoek, in het zuidelijke deel van West-Vlaanderen, nabij Frankrijk. In het noorden afgebakend door de IJzer rivier, in het zuiden door de Leie. Bekende heuvels in het Heuvelland zijn de Kemmelberg (156 m), de Zwarteberg (152 m), de Katsberg (150 m), de Baneberg (140 m), de Vidaigneberg (136 m), de Scherpenberg (135 m) en de Rodeberg (129 m). Veel mensen kennen de namen van deze heuvels van wielerwedstrijden op TV.

Afbeelding van Anne Bosveld
Geschreven door
Anne Bosveld
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!