Ga naar content

Bossen en parken in Brussel

België - Brussel is een stad die je echt een keer moet bezoeken. Met name de Grote Markt - met haar gildehuizen, het stadhuis en het Broodhuis - is waanzinnig mooi. Zelfs als natuurliefhebber kan ik hier echt tot rust komen. Toen ik in Brussel werkte, nam ik vaak mijn boterhammen mee en zette ik me neer op een stoep op de Grote Markt om te lunchen en te genieten van de prachtige gebouwen om me heen.

Mooiste plekken in en rond Brussel

Naast de Grote Markt zijn er nog vele andere bezienswaardigheden in Brussel. Manneken Pis stelt niet veel voor, maar ja, die moet je dan toch even gezien hebben! Het Bruparck (met het Atomium, Mini-Europa, Océade en Kinepolis), het Koninklijk Paleis en het BELvue Museum, de Marollen, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten en de Stripmusea, er zijn zoveel dingen om te doen en zien tijdens een stedentrip of weekend weg.

Leuke overnachtingen

Van al dat slenteren kan je behoorlijk moe worden en een bankje in het groen is dan een fijne afwisseling. Gelukkig is Brussel een van de groenste hoofdsteden van Europa. Al eeuwenlang wordt er veel aandacht geschonken aan parken en natuurgebieden. De tuinen en stadsparken zagen veelal het licht rond de wereldtentoonstellingen en expo's die plaatsvonden in het 19de-eeuwse Brussel. Diverse gerenommeerde landschapsarchitecten droegen hun steentje bij aan het ontwerp ervan.

Waar vind je natuur in Brussel, wat zijn mooie groene plekjes en welke parken zijn er eigenlijk in de hoofdstad van België? Hieronder onze tips voor groen in de stad, maar ook voor leuke excursies en bijzondere overnachtingen in Brussel!

1. Zoniënwoud

Wil je even echt de natuur in bij Brussel? Ten zuidoosten van de Belgische hoofdstad ligt een immens groot bos, het Zoniënwoud, in het Frans het Forêt de Soignes en in het Engels Sonian Forest. Dit ecologische hart van België bestaat uit verschillende aaneengesloten bossen, waarvan sommigen privé eigendom zijn. Een van de uitlopers, het Ter Kamerenbos (Bois de la Cambre), dringt zelfs door tot in het centrum van Brussel.

Het Zoniënwoud vormt samen met de Meerdaalwoud-Dijlevallei en het Hallerbos sinds oktober 2023 een van de nieuwste nationale parken van België: Nationaal Park Brabantse Wouden. Vanuit Brussel dus goed bereikbaar.

Er is veel ruimte om hier heerlijk in de natuur te wandelen, te fietsen, te joggen of te mountainbiken. Ook paardrijden is mogelijk. Het hele gebied is beschermd Natura 2000-gebied. De beuk is het embleem van het Zoniënwoud, het bos bestaat voornamelijk uit hoge beuken. Sommige van deze bomen zijn ruim 200 jaar oud, waardoor het hele natuurgebied iets imposant heeft. Er zijn echter zorgen om de groei van nieuwe planten en bomen in het woud, men werkt hard aan natuurlijke verjonging. 

Deel op Pinterest

In het woud komen veel wilde dieren voor. Reeën, wilde zwijnen, konijnen, vossen, wezels en andere marterachtigen, eekhoorns en tal van vogelsoorten, waaronder roofvogels, spechten en ijsvogels. In de slootjes vind je salamanders.

Het Zoniënwoud is bereikbaar via 6 toegangspoorten; het Park van Tervuren (Tervuren), het Rood Klooster (Oudergem), het Ter Kamerenbos (Brussel), de Renbaan van Bosvoorde (Bosvoorde), Groenendaal en het Domaine régional Solvay (Terhulpen).

2. Warandepark - Park van Brussel

In het centrum van Brussel, pal tussen het Koninklijk Paleis het het Paleis der Natie, ligt dit statige, symmetrisch aangelegde park. Rechte lanen en dreven, keurig gesnoeide struiken en bomenrijen kenmerken dit "Koninklijk Park". Een grote fontein en verscheidene standbeelden pronken langs de brede paden. Kijk je goed, dan zie je af en toe een goed verstopt hoekje groen. Ook al is het zo netjes, het is er heerlijk vertoeven. Er zijn verscheidene vijvers en grasperken om op te spelen en te picknicken.

Het Warandepark was het eerste openbare park van de stad. Dit keurige stadspark was in 1830 het decor van hevige gevechten tussen Belgische vrijheidsstrijders en de Hollandse troepen. Nu is het een heerlijke plek om even te wandelen en tot rust te komen. In de zomermaanden vinden er diverse evenementen plaats.

3. Kleine Zavel - Jardin du Petit Sablon

Bij het Egmontpaleis, ten zuiden van het Warandepark, ligt een uniek park, omringd door standbeelden. Een oase van rust, midden in de drukke stad. De tuin is aangelegd in neorenaissance stijl; symmetrisch ontworpen bloemperken en keurig gesnoeide buxussen omringen een fraaie fontein.

Daarboven het beeld van Egmont en Horne, twee vooraanstaande edellieden die in 1568 onthoofd werden op de Grote Markt van Brussel. Deze executie wordt beschouwd als het definitieve startsein voor de Tachtigjarige Oorlog. De twee trappen voeren naar het Egmontpaleis. De beeldhouwwerken in de Kleine Zavel Square zijn van de hand van beroemde 19de eeuwse Belgische kunstenaars.

Kleine Zavel
Deel op Pinterest

4. Jubelpark - Parc du Cinquantenaire

Deze plek was ooit een soort oefenplein voor het leger, maar in 1880 werd het officieel een park in opdracht van Koning Leopold II. In het kader van de Nationale tentoonstelling werden hier de beroemde Triomfboog en twee aangrenzende paviljoenen met zuilengalerij gebouwd.

In de daaropvolgende jaren werd er tevens 2 keer een wereldtentoonstelling gehouden. Diverse monumentale gebouwen, beelden en fonteinen zijn gesitueerd in en rond het park. In Autoworld vind je een verzameling van ruim 400 bijzondere auto's, afkomstig uit een privé collectie.

Jubelpark
Deel op PinterestIn het park staan een aantal monumentale bomen, waarvan sommigen een enorme omtrek hebben. De Aesculus hippocastanum heeft een omtrek van 460 cm. Hardlopen en wandelen zijn favoriete activiteiten voor sportieve Brusselaars. Ieder jaar vormt het Jubelpark ook het vertrekpunt van de 20 km door Brussel.

5. Jardin Botanique

Tegen een decor van moderne gebouwen bevindt zich de Jardin Botanique, de Botanische Tuin van Brussel. Een fraai gebouw, gekenmerkt door haar centrale koepeldak. De Kruidtuin ligt nabij het station Brussel-Noord in Sint-Joost-ten-Node.

Bezienswaardig is de fraaie oranjerie bovenaan de tuin. Diverse terrassen hebben elk hun eigen stijl: Frans, Italiaans of Engels. In het beeldenpark staan nog een 30-tal originele beelden. Ook de bekende concertzaal de Botanique ligt op het domein. 

Brussel heeft twee wereldwonderen: de Grote Markt en het panorama van de Kruidtuin – Victor Hugo

De Koninklijke Maatschappij van kruid-, bloem- en boomkwekerijen der Nederlanden’ besloot in de jaren '20 van de 19de eeuw om een nieuwe botanische tuin aan te leggen aan de rand van Brussel. De officiële opening vond plaats in 1829. Sinds 1964 is de Jardin Botanique een beschermd monument.

6. Park van Laken

Bij het Kasteel van Laken, een van de koninklijke residenties, ligt dit groene stukje Brussel waarop nog een aantal andere parken aansluiten. Hoewel het het grootste park van Brussel is, zijn grote delen niet toegankelijk voor het publiek.

Deel op Pinterest

Het is makkelijk om hier parkeergelegenheid te vinden en door haar ligging nabij het Bruparck, met Mini-Europa en Océade, leuk om heen te gaan met kinderen. Ook kan je hiervandaan een goede foto maken van het Atomium. Wil je er ook een bezoek aan brengen, kijk dan voor kaartjes bij Tiqets.nl. Mooie plantsoenen en groene grasvelden nodigen uit om te luieren onder de oude bomen in dit landschapspark.

Het Park van Laken werd in de 19de eeuw ontworpen door Keilig, die ook het Terkamerenbos ontwierp. Een deel van Expo 58 vond hier plaats. Het Amerikaans Theater is er een overblijfsel van. Aan het Plein van de Dynastie bevindt zich het Monument voor de Dynastie. Ten noordwesten ervan ligt de Kattenbergheuvel, soms La Petite Suisse genoemd. Deze is niet meer toegankelijk.

Bijzonder overnachten in de buurt van Brussel

We hebben een logeertip die we je niet willen onthouden. Op slechts 15 kilometer van Brussel kan je overnachten in een luxe tent, gelegen in een prachtig kasteelpark van een grafelijke familie. De glamping tent is goed uitgerust en voorzien van alle faciliteiten (kitchenette, king size bed en BBQ).

Glamping bij Brussel
Glamping bij Brussel
© Room8
Deel op Pinterest

Relax in het Noorse bad en geniet van de rustige omgeving. Vanaf deze accommodatie ben je in no time in Brussel en andere leuke plaatsen in de omgeving. Blijf enkele dagen en bezoek bijvoorbeeld ook eens de mooie universiteitsstad Leuven! 

Groene Gordel

Rondom Brussel kan je heerlijk fietsen of wandelen op de zogeheten "Groene Gordel". Een tochtje door het Pajottenland, het Dijleland of de Brabantse Kouters, telkens weer word je verrast door het groene landschap rond de hoofdstad! 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!