Ga naar content

Provincie Vlaams-Brabant

België natuur - Wat is er te beleven in de Belgische Provincie Brabant? Actief op de fiets of te paard, of op pad met de kinderen, het toerisme in Vlaams-Brabant biedt het allemaal. Geniet van gezellige steden of kom tot rust in de natuur.

Mooiste plekken in Vlaams-Brabant

Cultuurliefhebbers kunnen vooral in Leuven hun hart ophalen. De historische huizen aan de Grote Markt, het Groot Begijnhof en de Sint-Pieterskerk zijn zeker een bezoek waard. Ook de Abdijen van Grimbergen en Averbode, het Africamuseum in Tervuren en het Huis van de toekomst in Vilvoorde zijn populaire trekpleisters voor toeristen. Maar wat zijn de mooiste gebieden om de natuur in Vlaams-Brabant te ontdekken?

1. Het Hageland

Tussen Scherpenheuvel, Aarschot, Leuven, Tienen en Diest ligt het zogeheten Hageland. In het zuiden vind je de Pellenberg en de rivier de Velpe, in het oosten de Gete en in het noorden de Demer. Het gebied bestaat uit diverse heuvelruggen en biedt een aantal interessante bezienswaardigheden, zoals de Basiliek van Scherpenheuvel, het Kasteel van Horst en de Abdij van Averbode.

2. Kasteelpark van Huldenberg

In Huldenberg - op 15 km van Brussel - kan je bijzonder overnachten op een prachtig landgoed van een kasteel. In het hart van de druivenstreek ligt het kasteelpark van de grafelijke familie de Limburg Stirum. In Room8 Glamping kampeer je in alle luxe. Bestel een heerlijk driegangendiner of steek zelf de BBQ aan. Na de maaltijd is het heerlijk relaxen in het Noorse bad!

Luxe kamperen in Vlaams-Brabant
Luxe kamperen
Room8
Deel op Pinterest

De omgeving nodigt uit om te fietsen en te wandelen en bovendien ligt de Glamping op een boogscheut verwijderd van Brussel, Leuven en Tervuren. Er is veel te beleven, dus we raden aan om hier zeker enkele dagen te verblijven. 

3. Demerbroeken

Dit moerasachtige gebied biedt ontelbaar veel plekjes voor sprookjesachtige foto's tussen het riet of van de graslanden met over suizende roofvogels. De paden zijn te bereiken met de kinderwagen en ook met de fiets, maar onthoud dat het een moerassig gebied is, en dat je het er dus niet schoon vanaf zult brengen. Stevige schoenen en kaplaarzen zijn niet overbodig op deze kleigrond!

Het stampen door de modder wordt beloond met prachtige uitzichten vanuit vogelkijkhutten en vanaf uitkijktorens. Vogels die je zult herkennen zijn de blauwborst, kleine karekiet en rietgors. In dit gebied leeft ook de grootste marterachtige van Vlaanderen, de steenmarter. De wandelroutes lopen door het graasgebied van de galloway runderen (een Schotse bruine koe), deze dieren zijn niet agressief als je ze gewoon met rust laat.  

Deel op Pinterest

4. De Grote Getevallei

De Grote Getevallei heeft voor ieder wat wils, Kinderen leren spelenderwijs over de natuur en de verschillende planten en dieren. Interactieve paden met speeltoestellen en genoeg ruimte om te ravotten, klimmen en klauteren maken de dag gegarandeerd vol plezier. Het gebied is goed te bewandelen met kinderwagen, en om het gezin compleet te maken, mag de hond ook nog mee, mits deze is aangelijnd. Vanaf de oude boerderij in Zoutleeuw, aan de achterzijde van het Vinne, kunnen kinderen bij Den Dolaard een ezeltocht onder begeleiding maken.

De vallei wordt doorkruist door verschillende watertjes en is bezaaid met kleine poeltjes, dit zorgt ervoor dat er kleurrijke bloemen, planten en fruitbomen met geurige bloesems in groten getale groeien en bloeien en dat dieren zich er ook graag laten zien. Zo kun je in dit gebied de zeldzame kamsalamander spotten, die hier ook wel de Getedraak wordt genoemd. Een andere zeldzame en bedreigde inwoner van het Getegebied is de grauwe klauwier. Deze kleine zangvogel voedt zich met voornamelijk grote insecten die hij vindt in stuiken, maar door het verdwijnen van veel bramen- en andere struiken, verdwijnt ook zijn schuilplek. Spot jij hem in het broedseizoen?

5. Averbode Bos en Heide

Bij de bekende Abdij van Averbode kan je ook goed de natuur in trekken. Het Averbode bos is een gevarieerd landschap met veel vennen en moerassen. Ook hier zijn kaplaarzen geen slecht idee. Het gebied leent zich voor ravotten en spelen, en heeft een speciaal ingericht speelbos, met echte takkentunnels en klimtoestellen.  Bekend bij de lokale bevolking is de zogeheten "lekdreef", verwijzend naar de ijskarren die hier in de zomer op een rij staan. Lekken is likken voor de Vlaming!

© Naturescanner
Deel op Pinterest

De heide in Averbode is een thuishaven van veel dieren. Zo kun je hier zilverreigers zien vissen, nachtzwaluwen horen zingen en houtsnippen zien vliegen. De langeafstandsroute GR5 van Hoek van Holland naar Nice voert langs Averbode. Het gebied heeft daarnaast veel wandelpaden en speciaal aangelegde mountainbike- en ruiterpaden. In de buurt kun je ook kamperen. 

6. Hallerbos

De must-see in Vlaams-Brabant. De bloeiende bloemen in dit bos zijn onbeschrijfelijk mooi en moet je zelf gezien hebben om te begrijpen. De blauw-paarse bloemenzee van wilde hyacinten die hier jaarlijks van half april tot half mei bloeien is bijzonder mooi.

De rest van het jaar is er in het park ook genoeg te beleven, zo is er een kabouter- en trollenpad, een kriebelbeestenroute en nog veel meer. Een tiental reeën leeft in het Hallerbos en kan zomaar je pad kruisen. Er zijn tal van romantische veldjes voor een picknick in alle rust, met het geklop van de specht op de achtergrond en onder een dak van jonge beukenblaadjes. Veel paden zijn ook te bereiken met kinderwagen en rolstoel. 

Deel op Pinterest

In het Hallerbos kan het druk zijn in deze periode. Wil je de hyacinten op kleinere schaal en op een rustige plek zien? Ook hier komen ze voor: in het Helleketelbos in Poperinge, Tiegembos en Bassegembos  in Tiegem, het Hellegatbos in Westouter, Scherpenberg in Loker, de Kemmelberg in Kemmel, Koppenbergbos in Maarkedal, Hotondberg en het Muziekbos in Ronse, Bos Ter Rijst  in Maarkedal, Brakelbos in Brakel, Raspaillebos en Bosberg in Geraardsbergen en het Neigembos in Ninove (bron Wikipedia).

7. Provinciedomein het Vinne

Het meest toegankelijke gebied is toch wel Het Vinne. Voor alle leeftijden is hier iets te doen. Het is toegankelijk met kinderwagens en rolstoelen en de hond mag ook mee de paden op. Met GPS leren tieners over (trek)vogels en hun leefgebied. Voor de jongere ontdekker is er de tocht "Hier kan je het Vinne" . In het gebied is voor de fanaatjes ook een ezelboerderij. Voor vogelaars zijn er tal van uitkijkposten ingericht, ook met telescoop voor de beste focus. 

Erwin Vissers
Deel op Pinterest

8. Het Walenbos

Bij Tielt-Winge ligt een fraai drasland; het Walenbos is een zompig en nat natuurreservaat. Het ca. 500 ha grote natuurgebied was tot in de jaren zeventig privé-eigendom, maar hoort nu bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Je vindt hier o.a. het grootste elzenbroekbos in Vlaanderen.

9. Wijngaardberg

Bij Wezemaal (Rotselaar) ligt deze 72 meter hoge heuvel, waar al sinds de middeleeuwen druiven worden geteeld. In de omliggende omgeving kan je mooi wandelen.

10. Plantentuin Meise

Bezoek zeker - net als onze reporter Jeanine afgelopen jaar - de botanische tuin van Meise, die met een collectie van 18.000 soorten planten een van de grootste ter wereld is. Stap binnen in het kassencomplex van het Plantenpaleis en wandel van het ene biosfeer naar het andere. Van tropisch regenwoud tot savanne en de woestijn. De meest bijzondere planten komen voorbij, zoals bijvoorbeeld de reuzenaronskelk die een bloem van 1,5 tot 3 meter heeft. 

Tuinen in Vlaams-Brabant
© Naturescanner Jeanine
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Anne Bosveld
Geschreven door
Anne Bosveld
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!