Ga naar content

Klimmen in de Ardennen

Ardennen - Het landschap van de Belgische Ardennen kenmerkt zich door veel natuurschoon, zoals bossen en torenhoge rotsen. Die rotswanden zijn een trekpleister voor bergbeklimmers uit de verre omgeving. Met name uit Nederland en Vlaanderen, want klimmen in de Ardennen biedt tal van leuke uitdagingen!

Belgische klimgebieden

Er zijn inmiddels een 30-tal goede klimgebieden in België. Rotsklimmen in de Ardennen kan niet zomaar. De meeste gebieden zijn namelijk privébezit en je dient in het bezit te zijn een klimjaarkaart. Deze is verkrijgbaar bij de NKBV.

Op natuurlijke rotswanden zijn klimroutes en abseils aangebracht in alle niveaus, wat men in het jargon de routewaardering noemt. Niet alleen ervaren klimmers kunnen dus terecht voor een weekendje bergbeklimmen. Er worden ook allerhande excursies en cursussen voor beginners aangeboden om te klimmen in de Ardennen. Onder begeleiding van ervaren instructeurs leer je de kneepjes van het vak.

Beste plekken om te klimmen in de Ardennen

Er zijn diverse plekken waar je goed kan klimmen, maar een van de klassiekers voor klimmers is het plaatsje Sy. De rotsen bij de rivier de Ourthe zijn befaamd.

1. Klimmen in Sy

Sy is een dorp ten zuiden van Luik en ten noordoosten van het avontuurlijke plaatsje Durbuy. Hier liggen tal van bekende klimroutes, op rotsen met befaamde namen, zoals de Nandouire, de Cathédrale, La Vierge en de Vignobles. Spekgladde rotsen, steile rotswanden waarbij de eerste haak soms uitdagend hoog hangt. Er zijn 142 klimroutes op rotsen tot 55 meter hoogte.

© Tim van der Linden||Route des Vignobles

2. Klimmen bij Comblain-la-Tour

Niet ver van Sy ligt het plaatsje Comblain-la-Tour. 50 klimroutes op rotsen tot ca. 25 meter hoogte vormen een spannende omgeving om te klimmen. Leuk in de winter.

3. Klimmen bij Spa

In de driehoek Spa, Malmédy en Trois-Ponts vind je nog meer mooie klimroutes en wanden.

4. Klimmen bij Hotton

Bij Hotton liggen 84 klimroutes op rotsen tot 40 meter bij de Ourthe rivier. 

5. Klimmen bij Carrière des Awirs

Een van de gaafste gebieden om te klimmen in de Ardennen is het massief van Awirs. Routes tot drie touwlengtes op een enorme 70 meter hoge plaat, mooie groevekalken rotsen en een recent opgewaardeerd klimgebied.

Tips voor klimmen bij Carrière des Awirs in België

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!