Ga naar content

Klimmen in de Ardennen

Ardennen - Het landschap van de Belgische Ardennen kenmerkt zich door veel natuurschoon, zoals bossen en torenhoge rotsen. Die rotswanden zijn een trekpleister voor bergbeklimmers uit de verre omgeving. Met name uit Nederland en Vlaanderen, want klimmen in de Ardennen biedt tal van leuke uitdagingen!

Belgische klimgebieden

Er zijn inmiddels een 30-tal goede klimgebieden in België. Rotsklimmen in de Ardennen kan niet zomaar. De meeste gebieden zijn namelijk privébezit en je dient in het bezit te zijn een klimjaarkaart. Deze is verkrijgbaar bij de NKBV.

Op natuurlijke rotswanden zijn klimroutes en abseils aangebracht in alle niveaus, wat men in het jargon de routewaardering noemt. Niet alleen ervaren klimmers kunnen dus terecht voor een weekendje bergbeklimmen. Er worden ook allerhande excursies en cursussen voor beginners aangeboden om te klimmen in de Ardennen. Onder begeleiding van ervaren instructeurs leer je de kneepjes van het vak.

Beste plekken om te klimmen in de Ardennen

Er zijn diverse plekken waar je goed kan klimmen, maar een van de klassiekers voor klimmers is het plaatsje Sy. De rotsen bij de rivier de Ourthe zijn befaamd.

1. Klimmen in Sy

Sy is een dorp ten zuiden van Luik en ten noordoosten van het avontuurlijke plaatsje Durbuy. Hier liggen tal van bekende klimroutes, op rotsen met befaamde namen, zoals de Nandouire, de Cathédrale, La Vierge en de Vignobles.

© Tim van der Linden
Deel op Pinterest

Spekgladde rotsen, steile rotswanden waarbij de eerste haak soms uitdagend hoog hangt. Er zijn 142 klimroutes op rotsen tot 55 meter hoogte.

Tips voor klimmen bij Carrière des Awirs in België

2. Klimmen op de rotsen van Freyr

Langs de oevers van de Maas ligt het grootste en bekendste klimgebied van België. De Rochers de Freÿr zijn imposante rotswanden die tot wel 100 meter boven de rivier uittorenen. De bekende wanden liggen aan de linkeroever van de Maas, tegenover Kasteel Freÿr, in de omgeving van Dinant.

14 rotsmassieven, 600 routes van 4 tot 8c+ in alle moeilijkheidsgraden. Om hier te klimmen moet je wel even zorgen voor toestemming voor Belgische massieven.

In deze video van Visit Wallonia zie je een beklimming van de Rochers de Freÿr.

3. Klimmen bij Comblain-la-Tour

Niet ver van Sy ligt het plaatsje Comblain-la-Tour. 50 klimroutes op rotsen tot ca. 25 meter hoogte vormen een spannende omgeving om te klimmen. Leuk in de winter.

4. Klimmen bij Spa

In de driehoek Spa, Malmédy en Trois-Ponts vind je nog meer mooie klimroutes en wanden.

5. Klimmen bij Hotton

Bij Hotton liggen 84 klimroutes op rotsen tot 40 meter bij de Ourthe rivier. 

6. Klimmen bij Carrière des Awirs

Een van de gaafste gebieden om te klimmen in de Ardennen is het massief van Awirs. Routes tot drie touwlengtes op een enorme 70 meter hoge plaat, mooie groevekalken rotsen en een recent opgewaardeerd klimgebied.

7. Klimmen bij Andenne

Nabij Andenne, in Maizeret, werd onlangs een nieuw klimgebied geopend. Er zijn meer dan vijftig routes te vinden. In een oude steengroeve aan de rue de Gawday heeft men de rotswanden aangepast en veilig gemaakt voor klimmers. Het klimgebied heeft een 150 meter brede wand, die op het hoogste punt 60 meter hoog is. Binnenkort zou er ook een via ferrata openen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!