Ga naar content

Landschap De Liereman

In het noorden van het land, midden in de Kempen, bevindt zich het natuurgebied Landschap De Liereman. Het is één van de oudste natuurgebieden van België, gelegen tussen Oud-Turnhout en Arendonk en omvat meer dan 100 hectare. Het landschap kenmerkt zich door de gevarieerdheid in natuur: bos, heide en moerassig vennengebied wisselen elkaar af.

Landschap De Liereman
De Liereman
Deel op Pinterest

Het bezoekerscentrum verstrekt veel informatie over de verschillende wandelingen die je er kunt maken. Een handig knooppuntennetwerk helpt je de weg te vinden. Ook is hier een permanente tentoonstelling te bezoeken, die een overzicht geeft van het landschap, de historie en archeologie.

Natuur

Natuurpunt België (vergelijkbaar met Natuurmonumenten in Nederland) zet zich met vele vrijwilligers in om dit gebied te onderhouden en waar mogelijk uit te breiden. Zo zijn er verschillende akkers en weilanden van boeren aangekocht. De grond wordt niet meer bemest en na verloop van tijd neemt de natuur het weer over van de landbouw. Naast deze open gebieden bestaat Landschap De Liereman uit bossen, heide, vennen en moerassig gebied.

Door de verscheidenheid aan landschappen vind je hier ook een bonte diversiteit aan dieren. Zo kun je tijdens een wandeling de roep van de wulp horen en ook de nachtzwaluw is hier regelmatig gespot.
Wandel je langs de vennen, dan word je in het voorjaar begeleid door een concert van de vele kikkers. De meest voorkomende is de groene kikker, maar ook de heikikker kun je hier aantreffen, een kikkersoort waarvan het mannetje zich in paartijd wat opblaast en hierdoor blauw uitslaat. Aanlokkelijk voor het vrouwtje! Het mooie oranjetipje hebben we hier ook gespot, de vele pinksterbloemen zijn een vliegend buffet voor dit vlindertje.

oranjetipje
©Henneke van Schaik
Deel op Pinterest

Op de voormalige akkers vinden de boompieper en graspieper met hun bijzondere vlucht hun thuis. Al zingend vliegen ze op om dan als een paraglider af te dalen naar een boom of in het gras.

De bekendste plant van dit gebied is de wilde gagel. Roestbruine bloemaren kleuren het landschap in het voorjaar. In vroegere tijden werd de wilde gagel gebruikt bij het brouwen van bier. De klokjesgentiaan bloeit in de zomer.

Vennen in De Liereman
©Henneke van Schaik
Deel op Pinterest

Schapen en konikspaarden, maar ook runderen grazen in dit gebied en zorgen ervoor dat, waar gewenst, het landschap open blijft.

Wandelen in de Liereman

Het is mogelijk en zeker een aanrader om in dit gebied met een gids op stap te gaan, die je alles kan vertellen over het gebied. In het voorjaar kunnen de paden zeer modderig zijn, zorg dus voor hoge schoenen of laarzen. De mooiste wandelingen op een rij:

1. Ben je op stap met kinderen dan is het Stoeberpad , ruim 1 kilometer lang, een leuke avontuurlijke natuurwandeling vol klauter- en klimplezier. Bij het Bezoekerscentrum is het boekje ‘Bo op avontuur” verkrijgbaar, waarmee kinderen op pad kunnen en op bepaalde plekken kunnen leren en lezen of voorgelezen worden over de natuur. Leuk weetje: stoeber betekent stoffig, het is een lekker zandstuifpad.
Het speelbos is ook speciaal voor de kinderen. Hier kunnen ze naar hartenlust klauteren, kampen bouwen en verstoppertje spelen.

2.
Het Vennenpad, 1,6 kilometer, is toegankelijk voor kinderwagens en brengt je bij een uitzichtpunt over een ven, waar je met wat geduld vogels kunt spotten.
Bij het bezoekerscentrum is ook een speciale rolstoel verkrijgbaar met brede banden. De plannen liggen er om een langere route rolstoel- en kinderwagenvriendelijk te maken.

3. Echelkuilpad, 4 km. Echel is een dialectwoord voor bloedzuiger! Deze prachtige afwisselende wandeling voert eerst langs de Aa en brengt je bij een groot moerassig ven, de Echelkuil.
In een ver verleden werd hier een grote kuil gegraven voor het kweken van medicinale bloedzuigers, tot einde 19e eeuw was het als zodanig in gebruik.

Knuppelpad Liereman
©Henneke van Schaik
Deel op Pinterest

Overige wandelingen
Er zijn nog een paar langere routes, zoals het Lieremanpad, 9,2 km. Ook een combinatie van routes is mogelijk als je wat meer kilometers wilt maken, bijvoorbeeld het Duinenpad + Rode Goorpad, 10 kilometer.
Informeer eens bij het Bezoekerscentrum, waar men je graag wegwijs maakt.

Op de meeste routes loop je gedeeltelijk over een knuppelpad, een ander woord voor vlonder. Maar soms is het gewoon door de plassen en modder je weg vinden, zeker als het kort ervoor flink geregend heeft. In de zomer zijn de paden veel droger.

Nationaal Park

Landschap De Liereman en het nabij gelegen Turnhouts Vennengebied zijn momenteel twee verschillende natuurparken. Er zijn vergevorderde plannen om deze twee gebieden, samen met nog een aantal natuurgebieden tot één Nationaal Park te maken en waar mogelijk, de gebieden met elkaar te verbinden.

De Liereman
©Henneke van Schaik
Deel op Pinterest

Wie een bezoek brengt aan beide natuurgebieden kan in de buurt uitstekende accommodatie vinden, zoals bijvoorbeeld B&B Veado in Turnhout.

Onze trip naar de Kempen kwam tot stand in samenwerking met Toerisme Provincie Antwerpen.

Wil je meer weten over andere gebieden, bekijk dan al onze tips over de natuur in België.

Afbeelding van Henneke van Schaik
Geschreven door
Henneke van Schaik
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!