Ga naar content

Zilvermeer

Kempen - Op de grens van de Belgische Provincies Antwerpen en Limburg, bij het populaire vakantiepark EuroParcs Zilverstrand, bevindt zich het Zilvermeer. De grote recreatievijver heeft talloze glijbanen, speeltuinen en attracties in en bij het water, waar je naast zwemmen ook kan kajakken, zeilen, tennissen, volleyballen en meer. Je kunt hier perfect een dagje of meer vertoeven zonder je een minuut te vervelen. Onze reporter Ellen bezocht de regio met haar gezin en deelt haar tips!

Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer

Het Zilvermeer is een recreatiedomein in de gemeente Mol. Het is een provinciaal domein met een camping en een recreatiegebied. Dit laatste omvat een zwemvijver met strand, een vijver voor watersport, speeltuinen en andere leuke kinderattracties. Gezellige eetgelegenheden, kampeerhutten en vakantiehuizen nodigen uit om hier vakantie te vieren midden in de bossen en bij het water.

Europarcs Zilverstrand Mol

Een groene, gezellige oase van rust. Zo zou ik EuroParcs Zilverstrand het best omschrijven. Het vakantiepark is gelegen op de Molse zandgronden in de Belgische Kempen.

Waterrijk vakantiepark
© Naturescanner Ellen
Deel op Pinterest

Op het park is er een ruim aanbod aan accommodaties, van glamping tenten en huisjes in alle maten en vormen tot kampeerplaatsen. Allemaal omgeven door natuur en water. De groene omgeving zorgt niet alleen voor een rustgevend gevoel, maar creëert ook de nodige privacy.

1. Vakantie bij het water

Waar op het park ook, het water is nooit ver weg. Op het domein zijn verschillende vijvers waaronder een visvijver waar de liefhebbers in alle rust de hengel kunnen uitwerpen. Bij de zwemvijver met het witte zandstrand, glijbaan en ligweide waan je je zo op vakantie in het buitenland. Voor sportievelingen is het meer een trekpleister om te suppen en te zeilen. Verschillende huisjes zijn zelfs voorzien van een leuke privé aanlegsteiger bij het water.

Vakantie aan het water
© Naturescanner Ellen
Deel op Pinterest

Ook aan duurzaamheid op en rond het vakantiepark wordt gedacht. Zo heeft het Zilvermeer - eigendom van de provincie Antwerpen -  een natuurlijk zuiveringssysteem in zijn zwemvijver.

Water en bos gaan hand in hand in deze natuurrijke omgeving

2. Faciliteiten

Het vakantiepark is voorzien van een leuke buitenspeeltuin, waar kinderen van alle leeftijden zich vermaken. Buiten een grote air trampoline en parcours over het water zijn er ook glijbanen, schommels, mini voetbalveldje, klimtorens. Alle constructies zijn gebouwd in natuurlijke materialen, die helemaal opgaan in de omgeving.

Glijbaan EuroParcs Zilverstrand
© Naturescanner Ellen
Deel op Pinterest

Binnen in het Europarcs hoofdgebouw is er een indoorspeeltuin en een aparte speelruimte met tafelvoetbal, air hockey en pool. Terwijl de kinderen spelen, kunnen de ouders plaatsnemen en een drankje nuttigen. Er is zelfs een ruimte voor optredens en kinderactiviteiten van het animatieteam. Op de website van EuroParcs Zilverstrand lees je welke activiteiten plaatsvinden.

Naast de binnenspeeltuin is een ruime brasserie met aangrenzend terras waar men terecht kan om iets te eten en/of te drinken.

Zilverstrand resort
© Naturescanner Ellen
Deel op Pinterest

Bij de receptie kun je fietsen en E-choppers huren om de prachtige omgeving te ontdekken en ook supboards kunnen ter plaatse gehuurd worden om op het meer te gebruiken. Zelfs de liefhebbers van minigolf en jeu de boules komen hier aan hun trekken.

Het leuke binnenzwembad is een echte meerwaarde als het te koud is om aan de zwemvijver te vertoeven. Het zwembad is voorzien van een grote waterglijbaan, whirlpool en afzonderlijk baby- en peuterbad. Om tot rust te komen zijn een Turks stoombad en sauna aanwezig.

Zwembad EuroParcs België
© Naturescanner Ellen
Deel op Pinterest

Omgeving Zilverstrand

De mooie bosrijke omgeving met golvende zandgronden leent zich perfect om te wandelen en te fietsen. Er zijn tal van fiets en- wandelpaden in de buurt en ook op het park zelf is het heerlijk wandelen rond het water. Reisboekhandel De Zwerver heeft een handige wandelkaart van de Kempense meren en omgeving.

Mijn tips om te fietsen of te wandelen in de omgeving:

- Fietsen door de bomen in Bosland

Wie wil er een keer niet letterlijk door de kruinen van de bomen fietsen of wandelen? Dit kan in het Limburgse Hechtel-Eksel. Sinds 2019 kan je bij deze vrij nieuwe beleving via een dubbele cirkel tot op 10 meter hoogte fietsen tussen de boomtoppen. 

Dit bijzondere fietspad maakt deel uit van Bosland, het grootste avonturenbos van Vlaanderen, dat zich uitstrekt over de gebieden van Hechtel-Eksel, Pelt, Lommel en Peer in Limburg. Het 700 meter lange traject vangt aan bij knooppunt 272 in Provinciaal Domein Dommelhof. Er is keuze tussen verschillende fietsroutes in een enorm fietsnetwerk.

Bosland fietspad
Deel op Pinterest

De innovatieve fietsbeleving is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Limburg en wij begrijpen waarom.

- Wandelen op de Lommelse Sahara

De naam zegt het al, de Lommelse Sahara bestaat uit een grote zandvlakte met prachtige meertjes en tal van naald- en loofbossen. Je waant je hier in een of ander warm oord ver weg van België. Net als het fietspad maakt dit deel uit van Bosland. Het kleine paradijsje is een walhalla voor wandelaars, maar ook fietsen, mountainbiken en paardrijden behoren tot de mogelijkheden. Voor wandelaars is er keuze tussen verschillende wandelroutes:

  • Blauw: 3 km (kinderwandeling)
  • Oranje: 6 km
  • Rood: 12 km
  • Bruin (verbinding Center Parcs Vossemeren): 1 km

Alle routes vangen aan in het speelbos, waar kinderen zich helemaal kunnen laten gaan in een natuurlijke speeltuin, hier mag je afwijken van de paadjes en op zoek gaan naar de unieke speelelementen. Via de website is er de mogelijkheid deel te nemen aan de expeditie : op stap in de wereld van Zeno de Zandloopkever. Dit is een belevingswandeling voor kindjes van 6 tot 10 jaar.

Lommelse Sahara
© Naturescanner Ellen
Deel op Pinterest

Wanneer je voorbij het speelbos bent, kom je uit bij een van de mooie meren (let op: zwemmen is hier niet toegestaan). Verder in de wandeling is er ook nog een vogelkijkwand en een indrukwekkende uitkijktoren van 30 meter hoog, de "Reus van Bosland" genoemd. Wanneer je de toren beklimt (145 trapjes, ja we hebben ze geteld) krijg je een indrukwekkend zicht over de hele Sahara. Bij helder weer kan je tot wel 25 kilometer ver kijken.

Uitkijktoren Lommelse Sahara
© Naturescanner Ellen
Deel op Pinterest

Bij de start van de wandeling en bij de uitkijktoren zijn er picknickmogelijkheden en tussen 15 maart en 15 oktober kan je gratis een hangmat lenen om in alle rust nog meer te genieten van de prachtige omgeving.

De auto kan je parkeren op parking Soeverein (Sportveldenstraat 10 Lommel). Hiervandaan volg je de bruine kruisjes tot aan het startpunt van de verschillende wandelroutes.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Ellen Bertels
Geschreven door
Ellen Bertels
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!