Ga naar content

Kersenbloesem in Japan

Het meest magische seizoen voor een bezoek aan Japan is de bloesemtijd. Wanneer de roze kersenbloesem bloeit maak je Japan op zijn mooist mee en kom je met sprookjesachtige plaatjes thuis. Wij vertellen je alles over de bloeitijd en de beste plekken voor bloesem in Japan.

Sakura Japan

De kersenbloesem wordt in het Japans ‘sakura’ genoemd. De sakura is diepgeworteld in de cultuur en je ziet de bloemen dan ook veel terug op kimono’s, servies en andere waren. De Japanners hechten veel waarde aan de terugkeer van de sakurabloesem. Voor hen staat dit voor vergankelijke schoonheid, nieuw leven en vreugde. De bloesemperiode gaat dan ook gepaard met bloesemfeesten zoals Sakura festivals waarbij de bloem en de komst van de lente worden gevierd. 

Sakura Japan
Deel op Pinterest

Tijdens deze feesten gaan mensen simpelweg de bloemen bekijken, wat bekendstaat als Hanami (hana = bloemen en mi = kijken). Meestal door gezellig buiten te picknicken. Maar de viering kan ook gepaard gaan met sake en thee drinken of live optredens bezoeken. Dat maakt de sakura periode niet alleen mooi om te genieten van de natuur, maar ook om de Japanse cultuur en tradities in je op te nemen. 

Tips voor een bloesemreis

Bloesemseizoen Japan

Als je overweegt voor de bloesem naar Japan te reizen, heb je natuurlijk een prangende vraag: wanneer is de bloesemperiode in Japan? De bloeitijd van de kersenbloesem hangt sterk af van de regio die je wilt bezoeken. In het zuidelijkste deel van Japan (Okinawa) bloeit de bloesem al in januari terwijl je op het noordelijke Hokkaido moet wachten tot mei.

Bloesemseizoen Japan
Deel op Pinterest

De centrale (en meest bezochte) eilanden zoals Honshu en Kyushu hebben hun piek in bloesem meestal eind maart, begin april. De piekperiode verschilt ieder jaar iets, afhankelijk van het weer. Over het algemeen zit je eind maart goed. De bloesem bloeit dan voor een periode van ongeveer twee weken. De meest up-to-date informatie over het komende bloesemseizoen per regio vind je op de officiële website van Japan.

Beste plekken voor sakura in Japan

Wil jij jouw Japan reis in het teken laten staan van de kersenbloesem? Dan wil je deze plekken zien tijdens een rondreis in de lente. De meest idyllische locaties om de roze bloesem te fotograferen.

1. Sakura in Tokyo

Vrijwel elke Japan reis start of eindigt in Tokyo. Goed nieuws, want ook in deze wereldstad is voldoende bloesem te vinden! Eind maart is het meestal op zijn hoogtepunt en wordt de stad een stukje idyllischer door de roze bloemetjes. Enkele goede plekken voor bloesem in Tokyo zijn: Shinjuku Gyoen, Ueno Park en de oevers van de Meguro River.

Sakura in Tokyo
Deel op Pinterest

2. Sakura in Kyoto

Ook het romantische Kyoto is een fijne plek om bloesem te kijken. Vrouwen in kimono's wandelen door lanen waar bloesemblaadjes van de bomen waaien. Hoe Japans wil je het hebben? Wandel zeker het Philosopher’s Path en bezoek het Maruyama Park voor een bloesemexplosie!

3. Bloesem bij Mt. Fuji

Mount Fuji, icoon van Japan, is in april wellicht het mooist om te bezoeken. Rond de berg staan dan de kersenbloesems te pronken. Dit levert extra bijzondere plaatjes op van Japans bekendste berg. Reis af naar de Five Lakes rond Fuji en geniet van de vrolijke roze bloesembomen. Een van de topplekken voor bloesem bij Mt. Fuji is de Chureito Pagoda. Een super bekende fotospot!

Bloesem bij Mt. Fuji
Deel op Pinterest

4. Bloesem Mt. Akagi

In de omgeving van Mount Akagi is het heerlijk bloesem kijken. Bovendien groeit er tegelijkertijd ook roze mos en knalgeel raapzaad. Een bekende hotspot is de tunnel van bloesem bij Akagi-Senbonzakura. Maar liefst duizend bloeiende bomen staan langs een lange laan aan de voet van Mount Akagi. Tijdens de bloeitijd duiken overal eettentjes op langs de weg. Een gezellige plek voor hanami!

5. Bloesem Mt. Yoshino

In dit gebergte bij Nara staan maar liefst 30.000 kersenbloesem bomen. Je kan je voorstellen dat dit een onmisbare plek is tijdens een bloesemreis in Japan. Het is een waar spektakel van roze zo ver je kunt kijken. De omgeving van Mt. Yoshino leent zich ook goed voor wandeltochten en bovendien kan je het combineren met een bezoek aan Nara en zijn herten.

6. Kersenbloesem op Hokkaido

Dit noordelijke Japanse eiland staat bekend als bloemeneiland en komt als laatst tot bloei. Meestal eind april of begin mei. De beste plekken voor bloesem op Hokkaido zijn Matsumae Park met zijn kasteel en het Goryokaku Fort Park waar zowel pruimen- als kersenbomen bloeien. Hokkaido is de bollenstreek van Japan en dus geniet je in de lente niet alleen van de kersenbloesem maar ook van enorme, kleurrijke bloemenvelden. Een uitstekende bestemming voor een rondreis in eind april of mei!

Wat doen tijdens de bloesemtijd in Japan?

Een actieve Japan reis in de lente is een goed plan. Op veel plekken is goed ingespeeld op leuke activiteiten tussen de bloesembomen.

Sakura festival bijwonen

We noemden het al eerder, maar tijdens de bloesemtijd zijn er vele festivals. Zeker in de grote steden zijn er opties genoeg als je zin hebt in een dagje gezelligheid.

Picknicken

Vier de sakura zoals de locals! Een belangrijk onderdeel van de bloesemfeesten is picknicken. De Japanners slaan graag hun kleedje uit in een pittoresk bloesempark. Geniet van Japanse lekkernijen terwijl de bloesembomen zachtjes wiegen in de wind. Een absolute must do tijdens de bloesemtijd.

Bloesem picknick Japan
Deel op Pinterest

Bloesemtrails

Op vele plekken door het land geniet je in het voorjaar van bloesemtrails. De driedaagse bloesemtrail van Mt. Yoshino bij Nara tot Kyoto is een geweldig idee!

Peddelen

Wanneer de temperatuur stijgt, is het heerlijk om een bootje of kano te huren en te genieten van het voorjaarszonnetje. Enkele pittoreske plekken waar je kan peddelen tussen de bloesem zijn de Meguro River en het Chidorigafuchi Park in Tokyo en de Five Lakes rondom Mt. Fuji.

Bloesemreis Japan boeken

Een reis naar Japan in de bloesemtijd is zeer geliefd. Houd er daarom rekening mee dat dit een zeer drukke periode is. Het is verstandig je reis ruim van tevoren te boeken en je accommodatie vast te leggen. Kijk eens bij Booking.com voor de leukste hotels of boek een rondreis bij de aanbieders op deze pagina. Naast de standaard rondreizen zijn er ook speciale bloesemreizen, zoals die van Iki Travels.

Een reis door Japan maak je eenvoudig met de trein, boek jouw JR Rail Pass.

Jouw uitstoot compenseren?

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!