Ga naar content

Engeland

Engeland is een ideale bestemming dicht bij huis voor een natuurvakantie. Het heeft veel te bieden voor gezinnen met kinderen, maar zeker ook voor koppels. Met de ferry bevind je je op enkele uren tijd in een totaal andere omgeving. Er zijn accommodaties naar ieders wens en tijdens een natuurvakantie in Engeland kan je wandelen, fietsen, vissen, mountainbiken en vooral tot rust komen in de mooiste natuurgebieden.

Vakantie Engeland

Hoe je een natuurvakantie in Engeland boekt kun je volledig zelf bepalen. Je kunt vliegen naar Engeland, maar ook de trein is een optie, kijk voor tickets naar Londen op NS International. Maak je de oversteek met de boot naar Engeland, dan vaar je van IJmuiden naar Newcastle (DFDS) Hoek van Holland naar Harwich (Stena Line) of van Rotterdam naar Hull (P&O).

Bekijk zeker onze selectie van reisorganisaties die volledig verzorgde natuurreizen en leuke vakanties bieden, met of zonder reisleiding. Je hoeft zelf eigenlijk niets meer te regelen als je kiest voor een georganiseerde vakantie in Engeland.

Wil je actief zijn, dan is het ook interessant om meer te lezen over wandelen in Engeland en fietsen in Engeland: er worden erg leuke wandel- en fietsreizen aangeboden.

Natuur Engeland

Over de mooiste natuurgebieden in Engeland, zoals Cornwall, Lake District en Peak District, hebben wij aparte informatie geschreven, zie de links naar de pagina's. Engeland beslaat een groot gebied en biedt een net zo grote verscheidenheid aan landschappen, natuur en outdoor activiteiten. De natuur varieert sterk per streek.

Populaire Engeland vakanties:

Mooiste plekken in Engeland

Hoewel je meestal denkt aan het beeld van glooiende weilanden, omgeven door stenen muurtjes en begraasd door een kudde schapen, zijn er ook verrassende natuurparken te ontdekken met bijvoorbeeld veel bossen of mooie stranden. Wat zijn de mooiste gebieden in Engeland? Dit is onze Top 10 mooie bestemmingen, hieronder vind je meer informatie en de leukste bezienswaardigheden in Engeland per regio.
1. Devon
2. Cornwall
3. Lake District
4. Yorkshire
5. Northumberland
6. Peak District en Lincolnshire
7. New Forest, Dorset en Wiltshire
8. East Anglia
9. Kent en Sussex
10. Cotswolds

1. Natuur in het Zuiden

De natuur in Zuid-Engeland is bijzonder mooi. Je vindt er de bekende witte krijtrotsen van Dover, de Seven Sisters bij de kust van Sussex en de kliffen van the Isle of Wight. Dover is gemakkelijk bereikbaar vanuit Nederland en België, waardoor het goed te bereizen is. Er lopen twee lange afstandspaden door Dover voor wandelaars en ook fietsers vinden rond Dover uitstekend aangegeven fietsroutes. Het zuidoosten van Engeland (Kent) staat bekend als de "Tuin van Engeland": fraaie landhuizen en mooie kastelen met prachtige Engelse tuinen bepalen hier het landschap.

Natuur in Engeland
Deel op Pinterest

In de hippe badplaatsen Eastbourne en Brighton, aan de zuidelijke kust, kan je relaxen op witte zandstranden. Dorset, Wiltshire en Hampshire bieden een grote verscheidenheid aan culturele bezienswaardigheden, zoals Stonehenge in Amesbury en Salisbury Cathedral en het vlaggenschip van Admiraal Nelson in Portsmouth, maar ook veel prachtige natuur. Zeker een bezoek waard is het New Forest natuurgebied. Het is eigenlijk niet echt een bos, maar wel een mooi gebied met veel weiden en bomen, het staat vooral bekend om de vele pony's die er leven. Ook tijdens een vakantie met kinderen is er veel te ondernemen bij de zuidkust, zo kan je fossielen zoeken bij de Jurassic Coast.

2. Natuur in het zuidwesten van Engeland

Meer naar het westen, in het zuidwestelijke slurfje, waar Devon en Cornwall liggen, groeit een subtropische vegetatie en de regio is met haar prachtige natuur een van de mooiste gebieden van Engeland om te wandelen.

Devon en Cornwall zijn twee graafschappen die volledig omringd worden door zee: de noordelijke kust is ruig en een walhalla om te surfen. De zuidelijke kust heeft een zacht klimaat en rustige zee en is ideaal voor een vakantie met kinderen. In het natuurgebied Dartmoor zijn er bijzondere moerasgebieden en de natuur kenmerkt zich door vele donkere bossen. Beklim de helling naar de Haytor Rocks, een stel losstaande rotsen. 

Dartmoor Engeland
Deel op Pinterest

Sommige natuurgebieden in Engeland zijn eigenlijk amper bekend bij Nederlanders en Belgen. Zo zijn er bijvoorbeeld de Cheddar Caves en Gorge, 40 min ten zuiden van Bristol. Een fraaie groene kloof en mooie grotten zijn hier te bezichtigen, een prachtig stuk natuur.

3. Natuur in het oosten van Engeland

In het oosten van Engeland ligt East Anglia, het gebied dat zich uitstrekt tussen Cambridge en de Noordzeekust. Het is een heuvelachtig gebied met een interessante geschiedenis. Bezoek de mooie vakwerkhuizen en wolkerken, die de succesvolle schapenfokkerij van weleer aantoont. Of neem deel aan een treasure hunt.
Noordelijker gelegen is het North York Moors nationaal park in North Yorkshire zeker het vermelden waard: een schitterend natuurgebied met idyllische natuur. Bezoek ook Whitby Abbey, een spookachtige ruïne.

4. Natuur in Centraal Engeland

De Cotswolds is een heuvelrug in het centraal Westelijke deel; een gebied met glooiende heuvels, gele korenvelden en vooral, schilderachtige dorpen. Het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan. Dit gebied is echt een aanrader.

Het Peak District is zeker ook een van de mooiste gebieden in Engeland. Ontdek een ruig en heuvelachtig landschap met heidevelden en kalksteenheuvels, bossen en prachtige grotten bij Castleton en Hope.

5. Natuur in het noorden van Engeland

Enkele van de mooiste plekken in Engeland vind je in het noorden. Dit deel is populair voor haar steile bergen en schitterende meren in bijvoorbeeld het Lake District.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Maar denk ook aan de uitgestrekte groene bossen bij Nottingham en glooiende heuvels in het Northumberland en de Yorkshire Dales.

Engelse natuurliefhebbers brengen hier graag hun dagen door om te wandelen of te fietsen langs stenen muurtjes, riviertjes en ruige kliffenkusten. In Northumberland is Hadrian's wall een trekpleister voor wandelaars: de wandelroute langs deze muur behoort tot een van de mooiste in Europa. Voor de kust ligt een walhalla voor vogelaars, de Farne Islands

Actieve vakantie

De favoriete buitenactiviteit van de meeste toeristen die voor de natuur in Engeland gaan is wandelen of fietsen. Over het hele land ligt dan ook een uitgestrekt netwerk aan wandelpaden en fietsroutes, van gemakkelijk begaanbare paden in een glooiend landschap tot pittige trektochten in de bergen van het Lake District. Hou wel rekening met het wisselvallige weer in Engeland, een goede voorbereiding en beschermende kledij zijn zeker geen overbodige luxe.

Meer weten over een vakantie in Engeland? Vraag een gratis brochure aan bij Buro Scanbrit.

De reis naar Engeland

Met de boot, met de trein of met het vliegtuig, het kan allemaal. Wil je nog meer weten over rondreizen in de andere gebieden? Check dan ook onze tips voor een rondreis in het Verenigd Koninkrijk.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!