Ga naar content

Boot naar Engeland

In de zomer van 2022 stond een roadtrip door Engeland en Wales op onze planning. Vanuit duurzaam perspectief proberen we binnen Europa zoveel mogelijk het vliegtuig te vermijden. En deze keuze kwam dat jaar extra goed uit, want op Schiphol waren er allerlei problemen met koffers, vertragingen en geannuleerde vluchten vanwege het personeelstekort.

DFDS - Met de ferry van IJmuiden naar Newcastle

We kozen ervoor om weer met DFDS te varen, aangezien we daar altijd goede ervaringen mee hebben. We boekten de ferry van IJmuiden naar Newcastle met overnachting aan boord, maar er zijn ook kortere overtochten van Duinkerken naar Dover en van Calais naar Dover. Het was de eerste keer dat we de boot naar Engeland namen en zeker niet de laatste keer. Het is ons erg goed bevallen en de overtocht voelde aan als een deel van de vakantie!

DFDS Princess Seaways
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Voordelen van een overtocht met de boot naar Engeland

Hoewel een luxe cruise wel vervuilend is, is een overtocht met de ferry beter voor het milieu dan vliegen; de boten varen langzamer en de tocht is minder lang. Naast een milieubewuste keuze biedt de oversteek per boot tal van andere voordelen. Geen lange wachtrijen op de luchthaven, geen beperkingen in bagage - koffers gewoon mee aan boord - en eindeloos veel beenruimte. Wij vonden het zelf een groot voordeel dat we de eigen auto bij ons hadden en dat we geen huurauto in Engeland meer moesten regelen.

De oversteek per boot

1. Inchecken

De lange wachtrijen van een luchthaven heb je niet, al moet je wel op tijd bij de terminal voor vertrek zijn. Check-in voor reizigers met auto sluit 60 minuten voor vertrek, dus zorg dat je goed op tijd bent. Voor voetgangers is dit 45 minuten voor vertrek. Sinds Brexit zijn de controles ook wat strenger en moet je je paspoort tonen, al verliep dat allemaal heel soepel.

Met DFDS van IJmuiden naar Newcastle
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Cabins aan boord

Op de heen- en terugreis naar Engeland zaten we op verschillende boten. De heenreis overnachtten we op de King Seaways. Hier hadden we een Commodore de Luxe met dubbel bed en uitklapbare slaapbank. Deze Premium hut was echt luxe; we mochten gebruik maken van de Commodore de Luxe Lounge, met gratis versnaperingen en drankjes. De minibar in de cabin mochten we ook zonder extra kosten benutten. Er zijn ook goedkopere huttypes beschikbaar, bijvoorbeeld een Economy binnenhut of een standaard cabine.

Commodore de Luxe DFDS
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De terugreis voeren we met de Princess Seaways. Ook hier hadden we een mooie hut, de Commodore Class cabin. We hadden een basic hutje verwacht, maar ook hier werden we getrakteerd op een luxe cabine, met dubbel bed, slaapbank en een fijn badkamertje met douche. 

DFDS Commodore Class Cabin
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. ORCA Wildlife Centre - King Seaways

Wat echt ontzettend tof is, is dat de King Seaways een ORCA Wildlife Centre aan boord heeft. Niet alleen voor kinderen is dit interessant, leuk en leerzaam, ook voor volwassenen worden er hartstikke interessante dingen verteld. Zo leer je bijvoorbeeld alles over het leven in de Noordzee. Een aparte ruimte geeft inzicht in de vogels en zeezoogdieren die op zee voorkomen en je kunt zien welke dieren er waar gespot werden. 

DFDS schip
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Bruinvissen en dolfijnen worden geregeld gezien aan beide kanten van de Noordzee. Wanneer de zon ondergaat zie je geen dieren, daarom zijn er op het middenstuk geen waarnemingen aangemerkt. Walvissen - met name dwergvinvissen - worden vooral aan de Engelse kant van de Noordzee gezien, hier is de zee iets dieper.

In een speciaal ingerichte ruimte vertelt een natuurbeschermer van ORCA over de Noordzee. Let goed op bij het reserveren van een diner aan boord dat dat niet samenvalt met deze toelichting, want het duurt slechts een uurtje. We leren van alles bij, zoals het feit dat de Engelse naam voor bruinvis (porpoise) afgeleid is van het Latijnse woord voor varken (Porcus), door het knorrende geluid dat ze maken. En hoe diep denk jij dat de Noordzee gemiddeld is? Dat vonden wij verrassend: de gemiddelde diepte is slechts 90 meter, deze zee is dus eigenlijk heel ondiep! 

ORCA aan boord van King Seaways
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Na de uiteenzetting kun je samen met de conservationist van ORCA naar het dek om te kijken of je wilde dieren kunt spotten in zee. Dit is niet alleen leuk voor de toeristen, de vrijwilligersorganisatie houdt zo ook statistieken bij. Samen met Mathilde proberen we bruinvissen en dolfijnen te zien, maar de zee is iets te wild op onze heenreis. Op de terugreis varen we met een ander schip, daar is geen ORCA centrum aan boord. 

Natuurbeschermers aan boord van DFDS
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Faciliteiten aan boord

En naast het wildlife centrum is er uiteraard ook nog ander entertainment aan boord. Voor de kleinsten is er een speelkamer, oudere kinderen kunnen terecht in een game room. Een artiest met gitaar vermaakt de mensen die een biertje drinken op het Sky Deck en jong en oud kunnen natuurlijk shoppen in de Duty Free Shop.

Sky Deck Princess Seaways
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Horeca

Er zijn verschillende bars en eetgelegenheden aan boord. In de kleinere barretjes kun je snacks kopen, wil je echt dineren of ontbijten, dan heb je de keuze uit een buffet in Explorers Kitchen of een À la Carte diner in de North Sea Bistro. 

DFDS restaurant
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Na de maaltijd genieten we van het rustgevende gevoel op het buitendek. Op beide reizen was er een schitterende zonsondergang. Op de terugreis stond de lucht nog meer in vuur en vlam dan op de heenreis, genieten dit! 

Sunset
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Aankomst in Newcastle

Na ca 15 uur varen verraadt het gekrijs van de meeuwen dat we de Engelse kust naderen. We varen nog een stukje langs de kust alvorens we de baai bij Newcastle Noord-Engeland in varen. De ruïnes van Tynemouth Priory and Castle laten je meteen kennis maken met de rijke geschiedenis die je in Engeland te wachten staat. 

Tynemouth Castle Newcastle
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De boot vaart verder langs pieren vol aalscholvers en meeuwen, langs aanlegplaatsen en dokken om tot slot zelf aan te meren bij het eindpunt van onze heenreis. 

Deze reis werd mogelijk gemaakt door DFDS. De tekst is geschreven door Cindy, met het oprechte enthousiasme wat ik over deze overtocht naar Engeland heb.

Op reis met de boot

Met DFDS naar Engeland

In dit filmpje zie je alles nog eens even in beeld.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!