Ga naar content

Zuid-Engeland

Het zuiden van Engeland wint als vakantiebestemming steeds meer aan populariteit. Verrassend mooie natuur en een grote diversiteit aan bezienswaardigheden en landschappen.

Mooie plekken in Zuid-Engeland

Wat zijn de mooiste gebieden in Zuid-Engeland? Een overzicht van mooie plekken om te zien tijdens een vakantie vanaf vaste standplaats of een rondreis langs alle hoogtepunten van het zuiden:

1. Kent

In het zuidoosten van Engeland ligt het prachtige graafschap Kent, dat ook wel de "tuin van Engeland" genoemd wordt. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het mooie glooiende landschap, de krijtrotsen van Dover, de Kathedraal van Canterbury en de vele kastelen. Het gebied leent zich uitstekend om te fietsen of te wandelen in Zuid-Engeland. Een deel van het langeafstandspad North Downs Way loopt door de heuvels van Kent, een aanrader!

2. Dorset

Dorset is een graafschap tussen Devon, Somerset, Wiltshire en Hampshire. De meeste inwoners wonen in de hoofdstad Dorchester, de rest van het gebied is landelijk en dunbevolkt. De belangrijkste redenen waarom veel toeristen kiezen voor een vakantie in Dorset zijn het aangename klimaat en de fossielenkust of Jurassic Coast.
Lees meer over fossielen zoeken langs de krijtkust.

3. Devon

Tussen Dorset en Cornwall bevindt zich het gebied Devon. Wat bijzonder is aan deze regio in Zuid-Engeland, is dat het twee kusten heeft, één in het noorden en één in het zuiden. Daartussen een romantisch, glooiend en groen landschap. 

Mooiste plekken Zuid-Engeland
Deel op Pinterest

Belangrijkste trekpleisters voor wandelaars zijn de twee natuurgebieden: Dartmoor en Exmoor. Beiden bieden mooie heidegebieden, bossen en indrukwekkende natuur. Verder zijn de pittoreske Engelse dorpjes, de vele prehistorische vondsten en het aangename klimaat een goede reden om te kiezen voor een vakantie in Devon

4. Cornwall

Het meest zuidwestelijke puntje van Engeland voelt een beetje tropisch aan: hier heb je niet het idee dat je in het regenachtige Groot-Brittannië vertoeft. De regio is bedeeld met prachtige zandstranden en schitterende wandelpaden langs de kust. Een aanrader voor gezinnen met kinderen. Bekijk onze tips over de mooiste plekken in Cornwall

Vakantie Zuid-Engeland
Deel op Pinterest

5. Krijtkusten van Zuid-Engeland

Op diverse plekken bij de zuidkust van Engeland vind je mooi witte krijtrotsen. Door erosie slijten deze steeds meer af en komen er vele oude fossielen van zeedieren tevoorschijn.

- Krijtrotsen bij het Kanaal / Dover: aan beide kanten van het Kanaal vind je mooie witte kliffen. In Frankrijk kan je vanaf de krijtkust bij Cap Blanc-Nex en Calais met helder weer de krijtkust van Zuid-Engeland zien. De bekendste witte kliffen zijn de krijtrotsen bij Dover, die je al vanaf de boot vanuit Calais kan zien. Over de krijtkust voeren diverse wandelpaden langs de kust, waaronder twee langeafstandspaden. Daarnaast kunnen ook fietsers hier terecht om te fietsen langs de witte krijtkust.

- Kust van East-Sussex: bij de kust van Kent en East-Sussex zijn diverse plekken (Eastbourne, Beachy Head, Birling Gap) waar je op zoek kan naar fossielen van zeedieren. Voor velen vormen de witte krijtrotsen bij Eastbourne (100 km ten westen van Dover) de mooiste krijtkust van Engeland. Enkele kilometers verderop vind je de hoogste krijtrotsen van Engeland, bij Beachy Head. Nog iets verder bevinden zich de White Cliffs of the Seven Sisters: deze zijn bijzonder wit en behoren ook tot de mooiste kliffen van Zuid-Engeland. 

Kliffenkust Engeland
Deel op Pinterest

- Krijtrotsen van St Margaret's Bay: nabij Dover ligt het plaatsje St. Margaret's Bay, waar je onder langs en boven over de witte kliffen kan lopen.

6. Isle of Wight

Het Isle of Wight voor de zuidkust van Engeland, is een populaire vakantiebestemming vanwege het milde klimaat, de prachtige kustlijn en het groene landschap. Fauna en flora worden goed beschermd op het eiland. Ook hier werden veel dinosaurusfossielen gevonden. De snelste manier om er te komen is de hovercraft van Southsea naar Ryde, maar er zijn ook catamaran- en ferryverbindingen vanaf Southampton, Lymington en Portsmouth. 

Er zijn vele mooie wandelingen in het glooiende binnenland, maar de beroemdste route is het Wight kustpad (kijk bijvoorbeeld bij Topo-Aktief). Overige bezienswaardigheden op het eiland zijn de Needles (puntige zeerotsen), idyllische dorpjes en Carisbrooke Castle. 

Vakantie in Zuid-Engeland

Zelf zin in een vakantie in Zuid-Engeland? Bekijk onze vakantietips van betrouwbare Nederlandse reisorganisaties. Of vraag ter inspiratie een gratis brochure aan bij Buro Scanbrit.
Met de boot?
DirectFerries biedt een overzicht van alle veerboten naar Zuid-Engeland.
Met de trein?
NS International biedt treintickets.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!