Ga naar content

Devon

Mooiste plekken Engeland - Het graafschap Devon ligt in het zuidwesten van Engeland. Devon heeft alles wat je je maar kunt wensen. Glooiende patchwork heuvels, een geweldig ruwe kustlijn met enorme kliffen die weer met mooie zandstranden worden afgewisseld. Er zijn talloze riviertjes en in de bossen kun je heerlijk wandelen. En vergeet de nationale parken Exmoor en Dartmoor niet. Devon is een geweldig gebied om te fietsen, wandelen, te fotograferen en om tot rust te komen.

Natuur in Devon

Wat zijn de mooiste plekken om te zien in Devon? Het prachtige landschap van Devonshire is een belangrijke reden waarom toeristen het gebied bezoeken. Het graafschap kent twee nationale parken, Exmoor National Park en Dartmoor National park.

Georganiseerde vakanties

1. Exmoor National Park

Exmoor ligt verdeeld over twee county’s, namelijk Devon en Somerset. Exmoor is maar liefst 692 vierkante kilometer groot. Je komt er voornamelijk heide en bos tegen. De rotsige kust in Exmoor is zo’n 55 kilometer lang. Als je een mooi uitzicht wil over het gebied, is het hoogste punt van Exmoor ‘Dunkery Beacon’ een echte aanrader. Op 519 meter hoogte kun je op een heldere dag van een panoramisch uitzicht over het landschap genieten.

Natuur in Devon
Deel op Pinterest

De Tarr Steps is een brug van grote stenen platen over de rivier de Barle in het Nationaal Park, op ongeveer 4 km ten zuidoosten van Withypool en 6 km ten noordwesten van Dulverton. De 55 meter lange brug is van middeleeuwse oorsprong en is een nationaal monument.

En je hebt kans dat je de Exmoorpony’s tegenkomt. Dit zijn halfwilde pony’s die in het park leven. Op zoek naar een charmant en karakteristiek dorpje? Dunster is een middeleeuwse plaats in Exmoor, met tal van mooie oude gebouwen, er is zelfs een kasteel te vinden. Een mooie gelegenheid om de natuur in Devon met cultuur te combineren. 

Pony's in Exmoor
Exmoorpony's
Deel op Pinterest

2. Dartmoor National Park

Het natuurgebied Dartmoor ligt in het midden van Devon. Het is een indrukwekkend mooi heidegebied, dat maar liefst 954 km² beslaat. Dartmoor is naar de gelijknamige rivier de Dart genoemd. Deze ontspringt in het nationaal park. Het landschap wordt gekenmerkt door de zogenaamde "tors". Een tor is een granieten heuveltop, die stamt uit het Carboon tijdperk. In heel Dartmoor liggen ongeveer 160 tors. Ze zijn goed zichtbaar in het weidse landschap, makkelijk te voet te bereiken en zeker de moeite waard om aan te doen. De Combestone Tor is een mooi voorbeeld.

Dartmoor
Deel op Pinterest

Ook in dit nationaal park is een kudde halfwilde pony’s te vinden, namelijk de Dartmoorpony’s. Als je wat cultuur wilt meepakken, kun je één van de abdijen bezoeken. Buckfast Abbey in Buckfastleigh is een indrukwekkende abdij. Op zoek naar een lieflijk plaatsje? Breng dan ook een bezoek aan Withcombe-in-the-moor, een charmant en idyllisch dorp.

3. Mooie natuurgebieden in Devon

Naast de nationale parken zijn er vijf zogenaamde "Areas of Outstanding Beauty" in Devon: North Devon, South Devon, de Blackdown Hills, East Devon, en Tamar Valley. Verder is het natuurlijk ook bijzonder dat Devon twee kusten heeft. De Noordkust biedt veruit het ruigste en meest afwisselende landschap. Rotsen en kliffen, afgewisseld met zandstranden, lopen hier door tot in het Bristol Channel. De Zuidkust is iets minder ruig, maar zeker niet minder aantrekkelijk.

4. Hoogtepunten Devon

Wat zijn de niet te missen highlights van Devon? Echt hoge bergen zal je niet vinden in de regio, maar wel indrukwekkende bezienswaardigheden. In het noorden van Devon ligt the valley of rocks. Dit gebied wordt gekenmerkt door de rotsen en kliffen die in het Bristol Channel uitkomen. Vanuit Lynton and Lynmouth loop je er in tien minuten heen.

Pittoreske dorpjes zijn er genoeg. Het vissersdorpje Clovelly is een kleurrijk vissersdorpje dat omgeven is door naaldbossen. Verder zijn ook Tavistock en de steden Exeter en Plymouth zeker een bezoek waard.
En voor de tuinliefhebbers is er Bicton Park Botanical Gardens met de bijzondere serre. Dit park is ruim 25 hectare groot, je vind er Engelse en formele tuinen met prachtige waterpartijen.

Hoe verken je het landschap?

- Fietsen in Devon: er zijn verschillende langeafstandspaden aangelegd zodat je eenvoudig tussen de diverse plaatsen kunt fietsen. Je komt ondertussen door mooie landschappen.
- Met de trein: De South Devon Railway is een elf kilometer lange - in 1872 gebouwde - spoorlijn. Vanuit een stoomtrein geniet je van het idyllische landschap.
- Wandelen in Devon: de meest voor de hand liggende en makkelijkste manier om Devon te ontdekken is te voet. Wandelend kom je op plaatsen waar een auto, fiets of trein je niet kan brengen. Er zijn verschillende wandelroutes te vinden die langs de mooiste plekjes in Devon voeren. De prachtige en uitgestrekte heuvellandschappen zullen een onuitwisbare indruk op je wandeling maken. Dus naar je startpunt reizen, de wandelschoenen aan en gaan! De LAW South West Coast Path loopt voor een deel door Devon, een aanrader!

Reizen naar Devon

Met de trein, zie NS International.
Met de boot
, van Calais of Duinkerken naar Dover, zie DFDS.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!