Ga naar content

South West Coast Path

Ga je mee hiken over de langste National Trail van Engeland? Het South West Coast Path (SWCP) lijkt met zijn 1014 kilometer in eerste instantie misschien wat intimiderend, maar niemand zegt dat je het in één keer hoeft te doen. En door de waanzinnige landschappen onderweg vergeet je helemaal hoe ver je loopt. Want onthoud, het wandelen zelf is pas de helft van de ervaring!

Route

Het pad werd oorspronkelijk gebruikt door kustwachters die smokkelaars aan de zuidwestkust wilden opsporen. Vandaag de dag zie je er families, backpackers en gepensioneerde koppels met een glimlach overheen wandelen. Maar hoe ziet de route van het South West Coast Path eruit?

Zoals gezegd is het dus een flinke route van 1014 kilometer. Zou je hem in een keer lopen, dan ben je 52 dagen onderweg. Onze aanrader is om het in stukjes te knippen en een aantal keer terug te komen, geen straf toch? De route volgt de gehele kustlijn in het zuidwestelijke schiereiland van Engeland. Je start in Minehead en volgt kustpaden die dwars door Areas of Outstanding Natural Beauty (AONB), nationale parken en werelderfgoed leiden. Duizend kilometer later kom je aan bij eindpunt Poole Harbour. Neem zeker een wandelgids mee:

Etappes

We gaan niet alle 52 etappes omschrijven, maar grofweg volg je deze route: 
Startpunt Minehead - kust van Somerset + Exmoor national park - kustlijn Noord-Devon - kust Cornwall - zuidkust Devon - kust van Dorset - eindpunt Poole Harbour. Zie ook de route op kaart:

South West Coast Path kaart
Deel op Pinterest

Het is heel goed mogelijk om tijdens je natuurvakantie in Zuidwest-Engeland één of enkele etappes te wandelen. Er zijn diverse wandelroutes uitgestippeld die een traject van 5 of 10 kilometer volgen, vaak in een lus waardoor je start en eindigt op hetzelfde punt, handig als je met de auto komt.

South West Coast Path highlights

Tijdens een wandelreis over het pad trekt er 1000 kilometer aan landschappen voorbij. Je kan je voorstellen dat je hier highlight na highlight ziet. We breken het op in de diverse gebieden die je doorkruist en vertellen je wat de top bezienswaardigheden zijn.

1. Somerset & Exmoor

Je start je wandelreis gelijk goed met een hike door Exmoor NP. De route leidt alleen langs de kustlijn, maar huiver niet om enkele dagen extra uit te trekken zodat je alle hoogtepunten ervaart. In Exmoor National Park heb je de kans om oog in oog te komen met een Exmoor pony of een edelhert en het park is een belangrijke plek voor vlinders. De landschappen zijn ontzettend gevarieerd met heidevelden, beboste hellingen en steile kliffen. Een van de hoogtepunten, letterlijk en figuurlijk is Selworthy Beacon, een heuvel van 308 meter hoog waarvandaan je uitzicht hebt over het gehele park, de kust en in de verte Wales. 

Etappe Exmoor SWCP
Deel op Pinterest

In Exmoor NP vind je de hoogst gelegen kustlijn van Engeland, met indrukwekkende kliffen met duizelingwekkende afgronden. Great Hangman is bijvoorbeeld 244 meter hoog! Maar ook de Valley of Rocks is een knappe creatie van moeder natuur. En dan heb je nog prachtige baaien zoals het rotsachtige Heddon Mouth. Je krijgt te maken met steile beklimmingen op dit traject, maar hoe verder je wandelt, hoe relaxter de hike wordt. 

2. North Devon

Het laatste stuk van Exmoor Nationaal Park ligt al in North Devon. Vanuit het Nationaal Park loop je door in het North Devon Coast Area of Natural Beauty, waar het landschap varieert van ruige kliffen tot lieflijke baaitjes met zandstranden maar ook bossen en watervallen.

North Devon Coast Area of Natural Beauty
Deel op Pinterest

Onderweg kom je onder meer het UNESCO werelderfgoed Braunton Burrows tegen, waar je wandelt door een uitgestrekt duingebied dat in de zomermaanden bedekt is door een deken van kleurrijke bloemen. Ook loop je de gehele kustlijn van het Hartland schiereiland af waar je kan genieten van ruige rotskliffen, een woeste zee en wilde dieren zoals zeehonden, dolfijnen en in het juiste seizoen papegaaiduikers! In Hartland kan je echt de rust opzoeken, je bent ver weg van de massa en toerisme is hier kleinschalig.

3. North Cornwall

Je loopt tijdens de SWCP een aantal etappes door de natuur van Cornwall. Op de etappes door North Cornwall ga je je kuiten flink voelen. Maar het is de moeite waard! Je wandelt in een ruig kustlandschap met weelderige flora en fauna. Hier ben je echt even één met de natuur en de elementen.

Bedruthan Steps
Deel op Pinterest

Enkele hoogtepunten op de trail zijn de wilde bloemenvelden van West Pentire (alleen in de zomer), de indrukwekkende rotsformaties in zee van Bedruthan Steps, de klifpunt van The Rumps, mythes en legendes in schattige kustdorpjes zoals Padstow en vele prachtige stranden waaronder Polzeath, Harlyn Bay, Watergate Bay and Newquay. Mocht je naast wandelfan ook watersportliefhebber zijn, dan is het wellicht leuk om bij watersportdorp Bude een surfles te volgen.

4. West Cornwall

Een van de mooiste plekken op dit traject is het Lizard schiereiland dat bekendstaat om de vele wilde dieren. Spot zeevogels die langs de kust broeden en speur het water af naar zeehonden en dolfijnen. Ook vind je er UNESCO werelderfgoed, prachtige zandstranden zoals het hagelwitte Porthcurno strand, gezellige kustplaatsen waaronder Mousehole en het bijzondere Minack openlucht theater dat majestueus gelegen is bovenop een klif.

Ook bijzonder is St Michael’s Mount, een eiland met een middeleeuws kasteel en kerk erop waar je met eb naartoe kan lopen. Het doet ons erg denken aan Le Mont-Saint-Michel in Frankrijk. Aan de kust van West Cornwall vind je ook overblijfselen van oude mijnen. Zo kan je bijvoorbeeld de tinmijn in Geevor verkennen of de ruïne van de Levant Mijn ontdekken, die op de foto hieronder staat. Je wandelt ook langs Land's End, het meest westelijke puntje van het vasteland van Engeland. Als je op de kliffen staat en de verte in kijkt voel je je echt aan het eind van de wereld!

Levant Mine ruïne
Deel op Pinterest

5. South Cornwall

De etappes langs de kust van South Cornwall zijn meer beschut en rustiger dan andere delen van Cornwall, waardoor het een geweldige plek is om in alle rust de natuur in je op te nemen. Je begint bij het estuarium van de Fal rivier en daarna ga je door naar de Roseland Peninsula dat onderdeel is van de AONB. Hier wandel je over klifpaden, langs rivieroevers maar ook langs prachtige stranden.

Ook vind je hier het St Mawes Castle, een goed bewaard gebleven fort aan zee. Ter afwisseling van het wandelen kan je op het schiereiland het water op. Ga duiken, zeilen of windsurfen bijvoorbeeld. Wat levendigheid onderweg vind je aan de St Austell Bay, waar je in de badplaatsen aanschuift voor lokale delicatessen

Roseland Peninsula
Deel op Pinterest

Mocht je ruim gepland hebben, neem dan de tijd om een aantal kilometers landinwaarts de lopen en het Eden Project te bezoeken. In een krater is hier een enorme botanische tuin gebouwd met verschillende biomen waarin ecosystemen zijn nagebootst. Zo vind je er het grootste door de mens gecreëerde regenwoud ter wereld. De ontwerpers willen met het project aantonen dat herstel van biodiversiteit overal mogelijk is. De laatste kilometers door South Cornwall leiden je door het Rame schiereiland, een AONB die ook wel bekendstaat als de vergeten hoek van Cornwall. Kreken, stranden, glooiende heuvels en prachtige parken staan centraal tijdens jouw wandeling.

6. South Devon

Vanuit het plaatsje Plymouth ga je South Devon in, waar je het South Devon AONB vindt. Een enorm gebied waar je een afwisseling vindt tussen estuaria, verborgen baaien en landelijke gebieden. Voor de vogelliefhebbers zijn de vijf estuaria Yealm, Erme, Avon, Dart en Kingsbridge erg interessant. Neem hier zeker de tijd om even door je verrekijker te turen. Op de rivier de Avon kan je naast vogels spotten ook gaan suppen. Een van de bijzondere plekken onderweg is Slapton Ley National Nature Reserve waar je het grootste zoetwatermeer van Zuidwest-Engeland bewondert. 

Slapton Ley National Nature Reserve
Deel op Pinterest

Het meer is van de zee gescheiden door slechts een smalle strook strand. Voor natuurliefhebbers is het een interessant gebied dankzij de vele vogelsoorten, insecten en planten die er voorkomen. Stop voordat je de AONB verlaat nog even bij Froward Point, hier heb je kans om gewone zeehonden te zien. Je eindpunt in South Devon is bij Torquay, wat ook wel bekendstaat als de Britse Rivièra. Een levendige havenstad waar je veel roering vindt. Blijf er even hangen, of ga gauw weer door want een van de meest bijzondere etappes volgt nog: de Jurassic Coast!

7. Jurassic Coast

De Jurassic Coast loopt van Exmouth in Devon tot de Old Harry Rocks in Dorset. Het is uitgeroepen tot werelderfgoed vanwege de grote geologische waarde van het gebied. De rotsen geven namelijk een compleet overzicht van drie geologische periodes en helpen met onderzoek naar die tijd. Je wandelt hier door de geschiedenis heen en bewondert bijzondere rotsformaties waarin de aardlagen goed zichtbaar zijn.

Langs de Jurassic Coast worden regelmatig fossielen van dinosaurussen en zeedieren gevonden. Je kan zelf ook op fossielenjacht, maar verwacht geen dinobotten te vinden. Je hebt wel grote kans op een fossiel van kleinere diertjes zoals de zee-egel of een ammoniet. Super leuk souvenir! Een van de beste plekken om fossielen te vinden is bij Lyme Regis.

Durdle Door
Deel op Pinterest

Andere hoogtepunten zijn de vele bijzondere rotsformaties zoals de Durdle Door, de natuurlijke boog in de zee die je hierboven ziet. Ook indrukwekkend zijn de krijtkliffen van Old Harry Rocks, de gefossiliseerde boomstronken bij Fossil Forest, de gouden kliffen van West Bay en de Durlston Head kliffen die bekendstaan om de wildlife. We kunnen nog wel even doorgaan met highlights opnoemen, maar beter is om het zelf te gaan ontdekken!

Bereikbaarheid

Er zijn vele manieren om het SWCP te bereiken:

  • Treinde trein is wellicht de leukste en makkelijkste manier om je beginpunt te bereiken. De reis op zich is namelijk al een feest. Vanuit Amsterdam, Rotterdam of Brussel kan je instappen voor de directe trein naar Londen. Daarna reis je verder met de Great Western Railway waarbij je onderweg al geniet van prachtige uitzichten. De trein rijdt tot aan Penzance in Zuidwest-Engeland. Vanaf daar pak je een lokale verbinding om het pad te bereiken. Zowel Minehead als Poole Harbour zijn ook met andere treinen en bussen goed te bereiken vanuit Londen.
  • Bus: een tweede optie is om een langeafstandsbus naar Minehead of een van de andere plaatsen op route te pakken.
  • Auto: reis je naar Engeland met de auto? Dan bereik je de route eenvoudig via de hoofdwegen. Toch is de auto niet heel handig, want het SWCP is geen rondwandeling waardoor je de auto ook weer op moet halen bij het startpunt. Bovendien heb je te maken met parkeerkosten.
  • Veerboot: wat ons betreft is de veerboot niet de handigste optie, maar het is wel leuk als je het SWCP wil combineren met de natuur in Frankrijk. Je kan bijvoorbeeld de veerboot van Roscoff naar Plymouth pakken, deze plaats ligt aan het pad. Leuk in combinatie met een vakantie in Bretagne. Of je reist naar Poole, zo’n 8 km van Poole Harbour. Dit doe je vanuit de Franse plaats Cherbourg. Goede optie als je ook een natuurreis in Normandië wil maken.
  • Vliegtuig: vliegen is de minst duurzame optie, dus overweeg met het openbaar vervoer naar Engeland te komen. Mocht je toch willen vliegen dan pak je het vliegtuig naar Londen en ga je vanuit daar met bus en trein verder.

Beste reistijd

Elk seizoen op het SWCP is bijzonder, dus misschien kan je in elk seizoen een deel wandelen? In de lente houden de lammetjes in de velden je gezelschap, de late zomer is extra mooi vanwege de bloeiende heide, de herfst is perfect voor vogelaars en in de winter ervaar je de kracht van de elementen extra sterk.

South West Coast Path wandelen

Enthousiast geworden over deze LAW? Start dan met plannen zodat de voorpret kan beginnen. Kom alvast in de stemming met onderstaande video van de trail en bekijk voor verdere informatie de website van England's Great Walking Trails.

Video van het SWCP

Krijg een goede indruk van de trail met de prachtige beelden in deze video. Klaar om je wandelschoenen aan te trekken?
England's National Trails - Waar wandelen slechts een deel van de beleving is...

Tips voor wandelreizen

Veelgestelde vragen SWCP

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!