Ga naar content

Cornwall

Reistips Verenigd Koninkrijk - Cornwall ligt in het zuidwesten van Engeland. Het Engelse olifantenslurfje is een van de mooiste plekken voor een natuurvakantie op de Britse eilanden. De natuur in Cornwall is bijzonder en trekt vooral liefhebbers van wandelen en fietsen, die vanuit een vast verblijf de omgeving verkennen. Maar ook een rondreis in Cornwall brengt je bij de mooiste plekjes.

Natuur Cornwall

Tijdens een rondreis in Cornwall in Engeland maak je kennis met een karakteristiek landschap: doordat het zuidwesten van Engeland in de golfstroom ligt, vriest het er zelden of nooit. Hierdoor is een zeer gevarieerde vegetatie ontstaan die men niet zou verwachten in Engeland.

De natuur in Cornwall is dus wel erg apart: sommige delen van Cornwall bevatten subtropische planten en palmen, elders vindt men ruig, ongerept landschap, heide en kale rotsen. Door de regen groeien er echter ook veel mossen en daardoor is de streek soms moerassig. De Scilly eilanden, 145 eilanden nabij de kust van Cornwall, maar ook het meer oostelijk gelegen Devon, zijn ook een bezoekje waard. 

Deel op Pinterest

Rondreis in Cornwall

Een rondreis in Cornwall kan je zelf regelen, maar er worden voldoende georganiseerde individuele rondreizen aangeboden die qua prijs net zo aantrekkelijk zijn. Wellicht ben je zelfs goedkoper uit met een reisorganisatie en heb je de zekerheid in geval er iets mis gaat. Er worden ook busreizen aangeboden, waarbij je meestal met de boot naar Dover vaart en vandaar je rondreis verderzet.

Bezienswaardigheden Cornwall

Wat zijn de mooiste plekjes in Cornwall?

1. Cornwall Land's End
Het meest Westelijke puntje van Cornwall wordt Land’s End genoemd en trekt veel toeristen. Hier zijn prachtige kliffen van wel 60 meter!

2. Saint Michael's Mount
Andere leuke bezienswaardigheid in Cornwall is de eigen versie van Frankrijk's meest bekende abdij; Saint Michael’s Mount. 

Deel op Pinterest

3. Eden Project
Deze botanische tuinen bevinden zich in aparte koepelvormige gebouwen en trekken toeristen van her en der. De architectuur is op zijn minst merkwaardig te noemen, maar wat je in en om de koepels vindt is net zo bijzonder. Een must see tijdens je vakantie in Cornwall.

4. Nanjizal strand
Bij Nanjizal beach bevindt zich een grot, de 'Song of the Sea' waar je bij laag tij kan baden in een natuurlijke poel. Nanjizal ligt halverwege tussen Porthcurno (Minack theatre) en Land's End en is te bereiken door een wandeling van ca. 20 minuten.

5. Kasteelruïnes
Ook bijzonder zijn de ruïnes van het kasteel nabij Tintagel (volgens sommigen de geboorteplaats van Koning Arthur).

6. Poldark
Neem een kijkje achter de schermen van de Britse dramaserie Poldark. 15 filmlocaties kunnen bezocht worden, waaronder Charlestown, de mijnen in Botallack en de Levant mijn, het goudkleurige strand van Holywell Bay, het huisje van Ross Poldark op Bodmin Moor en de vele locaties met paardrijscènes.

Wandelen in Cornwall

Kan je mooi wandelen in Cornwall? Absoluut. De South West Coast Path is een super gave wandelroute. Met meer dan 1000 km lengte, is het zelfs de langste wandelroute van Groot-Brittanië. Ze voert langs het hele zuidwestelijke schiereiland: door Devon, Cornwall en Dorset.

Wil je de hele route bewandelen, dan heb je zeven tot acht weken nodig. De afstand is niet het enige wat de South West Coast Path pittig maakt. De kust is zeer heuvelachtig en het is dus veel stijgen en dalen. Naast deze bekende wandelroute zijn er nog eindeloos veel andere mogelijkheden om te wandelen in Cornwall. Kijk eens bij SNP Natuurreizen, zij bieden een wandelvakantie in Cornwall als individuele reis en groepsreis.

Meer activiteiten in Cornwall

De buitenactiviteiten op Cornwall bestaan uit wandelen, fietsen, kajakken, golfen, paardrijden, vissen en avontuurlijkere outdoor sporten als kitesurfen. Wie minder actief is kan genieten van de mooie natuur. Er zijn uitstekende locaties voor vogelspotten. De regio staat ook bekend voor de bloementeelt en levert daarmee kleurrijke plaatjes op. De azuurblauwe zee staat in schril contrast met de paarse en blauwe bloemen in het gras.

 - Vissen in Cornwall
De lange kustlijn van Cornwall biedt tal van mogelijkheden om te vissen. Je kunt er vissen rondom de vele wrakken die in zee liggen. Er wordt o.a. pollak, steenbolk van forse lengte, leng en conger gevangen. Ook de meren en rivieren in Cornwall lenen zich perfect voor de liefhebbers van hengelsport. 

 - Fietsen in Cornwall
Dankzij het aangename klimaat kan je in heerlijk fietsen in de natuur in Cornwall. Bekijk tips voor een fietsvakantie in Engeland.

 - Paardrijden in Cornwall
Paardrijden kan op het platteland, op de speciaal aangelegde paden of op het strand en er zijn overal maneges, die ritten en lessen aanbieden.

- Surfen in Cornwall
Bij de kust van Cornwall zijn de beste mogelijkheden tot surfen. Sommige surfers zeggen dat de beste surfstranden van Europa zich in Cornwall bevinden. Het is in ieder geval dé hotspot in Engeland om te surfen.

Devon

Ook het graafschap Devon ten oosten van Cornwall is prachtig om te bezoeken tijdens een rondreis in Cornwall. Het is heerlijk vertoeven in het Dartmoor en Exmoor National Park (dat meer in Somerset county ligt). In Dartmoor kan men prachtige wandelingen maken langs wilde rivieren en open landschappen. Verscheidene wandelroutes voeren langs de mooiste plekjes in het nationaal park. De natuur is er overweldigend mooi.

Reizen naar Cornwall

Beste reistijd: mei - juni (minder toeristen).

Vliegen naar Cornwall - Het gebied is te bereiken via de luchthaven van Exeter. Wil je het zuidwesten van Engeland combineren met een vakantie in Wales, dan kan je ook vliegen naar Bristol.
Meer weten over vakanties in het zuiden van het land? Vraag de gratis brochure aan bij Buro Scanbrit.

Met de boot - Vaar van Calais en Duinkerken naar Dover met DFDS.

Met de trein -  Reserveer je reis via NS International.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!