Ga naar content

Fietsen in Engeland

Engeland is, met haar prachtig glooiende landschap een ideale bestemming voor een actieve vakantie. Steeds populairder is de fietsvakantie: actief op de mountainbike over steile fietspaden, of rustig, met een e-bike of een gewone recreatieve fiets rijden langs de gezellige Britse dorpjes, weilanden gescheiden door stenen muurtjes, en langs mooie natuurgebieden.

Mooiste fietsgebieden in Engeland

Op de fiets zie je het landschap op een hele andere manier. Waar kan je mooi fietsen in Engeland? Wat zijn de mooiste fietsgebieden in het Verenigd Koninkrijk?

1. Fietsen in Kent, de tuin van Engeland

Het graafschap Kent in het zuidoosten van Engeland is prima met de auto of openbaar vervoer bereikbaar, maar eens daar aangekomen is fietsen de ideale manier om het gebied te verkennen. Kent is een prachtig stukje Engeland, rijk aan heuvels en met veel groen. Met name in het late voorjaar en in de zomer kan men optimaal genieten van deze pracht en praal. Kent wordt ook wel de tuin van Engeland genoemd.

2. Fietsen in North York Moors

Deze regio in het noorden van Engeland heeft alles te bieden voor de fietser. Naast schitterende natuur en fietspaden in alle niveaus, zijn hier tal van historische trekpleisters, zoals middeleeuwse abdijen en opgravingen uit de bronstijd te vinden.

Fietsen Engeland abdij
© Cycle England
Deel op Pinterest

Manou onderzocht de verschillende routes, door de heidegebieden in het binnenland en langs de prachtige kusten van het nationaal park. Lees meer over fietsen in North York Moors

3. Fietsen in Cornwall

Cornwall is een ideale bestemming voor een fietsvakantie in Engeland. De bijna tropische vegetatie en de prachtige stranden, maar ook de uitdagende hellingen in het landschap. De bekendste fietsroute in Cornwall is de Camel Trail vanaf Bodmin Moor via Wadebridge naar Padstow. Deze fietsroute is 27 kilometer lang en ligt grotendeels naast een oude spoorlijn. Dit is een uitstekende route voor een fietsvakantie met kinderen, omdat het fietspad over de hele route erg vlak is.

Mooiste fietsroutes Engeland
Deel op Pinterest

De Coast to Coast Trail verbindt Portreath met Devoran. Het is ook mogelijk een wat zwaardere fietsroute te nemen via Wheal Busy. Bekijk ook onze overige tips voor een rondreis in Cornwall.

4. Fietsen in Peak District

Met enkele van de mooiste heuvelruggen en dalen is het Peak District National Park bij Sheffield een van de leukste gebieden om op de tweewieler te verkennen. Bekijk onze tips om te fietsen in Peak District

Fietsroute markering
© Naturescanner
Deel op Pinterest

5. Suffolk en Norfolk

In het uiterste oosten van Engeland bevinden zich de graafschappen Suffolk (rond Ipswich) en Norfolk (rond Norwich). Je kan hier prachtig fietsen langs de nog ongerepte Noordzeekust. De mooie Suffolk Coastal Cycle Route voert 142 km door deze regio met een prachtig landelijk landschap, waarbij desolate keienstranden afwisselen met idyllische Engelse dorpen en middeleeuwse kastelen.

6. Fietsen in Wales

Houd je van steilere heuvels en pittige afdalingen dan is Wales zeker het overwegen waard. Het klimaat is er vergelijkbaar met het Nederlandse, maar een recht stukje fietspad zal je er tevergeefs zoeken.

In het Noordelijke deel van Wales ligt het Nationale Park Snowdonia: hier tref je ruige natuur met hoge bergen, afgewisseld met rivierdalen, watervallen, bossen, meren en schitterende stranden met oeroude zandduinen. Meer naar het zuiden ligt Brecon Beacons Nationaal Park, met haar watervallen en fluweelzachte bergen. Ook in deze omgeving zijn er tal van gave routes om op de mountainbike of fiets te verkennen.

7. Fietsen van kust naar kust in Noord-Engeland

Onlangs vertelde Edwin van VadersOpReis me over zijn fietsavontuur in Groot-Brittannië. Samen met een vriend reed hij de 346 kilometer lange Trans Pennine Trail, een route van Southport (ten noorden van Liverpool bij de Ierse Zee) naar Hornsea aan de Noordzee. Dwars door Noord-Engeland, van de ene naar de andere kust dus. Je kunt dit in een dag of vier fietsen, maar je geniet meer als je wat meer tijd neemt. Het volledige verhaal lees je op VadersOpReis. 

Fietsen in het Verenigd Koninkrijk
© VadersOpReis
Deel op Pinterest

8. Op de fiets door Schotland

Hoewel ook Schotland niet tot Engeland behoort, is het wel een van de mooiste gebieden om actief te zijn in Groot-Brittannië. Steile fietsroutes, prachtige meren en schitterende natuur wisselen elkaar af tijdens het mountainbiken of fietsen in Schotland.

9. Fietsen in Londen

Ook hip: Londen verkennen op de fiets. Er worden tal van excursies aangeboden om de metropool op een andere manier te bezichtigen.

Andere aanraders zijn Noord-Ierland en Dartmoor in het Zuidwesten van Engeland. Op Naturescanner belichten we natuurreizen in Groot-Brittannië en alle gebieden, dus doe vooral veel inspiratie op.

Geschiedenis van het fietsen begint in Engeland

De fiets zoals we die vandaag de dag kennen komt van oorsprong niet uit Nederland, maar uit Engeland. De fiets met trappers, terugtraprem en een twee 28" wielen werd rond 1885 uitgevonden door de Engelsman John Kemp Starley. Pas een jaar of 15 later begon Nederland zich te ontwikkelen tot het beroemde fietsland dat we nu zijn. Alle modellen in die tijd waren van het type opa- of omafiets.

Het is geen wonder dat de fiets in Engeland uitgevonden is, dit is namelijk het fietsland bij uitstek. Het landschap is met name in het zuiden redelijk vlak en de infrastructuur is overal goed. In de overige gebieden geniet je van een glooiend landschap met veel natuur. Bij uitstek geschikt voor een fietsvakantie, en deze kan in Nederland al beginnen, je stapt gewoon in Hoek van Holland met de fiets op de boot en een paar uur later ben je in Engeland, waar je aan de andere kant van de weg kan fietsen. Het gebied rond Harwich en Hull loont de moeite.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!