Ga naar content

Wandelen in Engeland

Engeland - Het Verenigd Koninkrijk is prachtig om te wandelen of te hiken: niet alleen in Engeland, maar ook in Wales en Schotland zijn er veel ongerepte plekken in de natuur. Glooiende heuvels, kabbelende beekjes en door stenen muurtjes omzoomde weilanden met grazende schapen kenmerken het landschap, de frisse buitenlucht geeft een ultiem outdoor gevoel.

Wandelen in Engeland en andere streken van het Verenigd Koninkrijk is fantastisch. Treed in de voetsporen van Romeinen, pelgrims en ridders, want de historie is hier overal zichtbaar. Met een goede regenjas, camera en verrekijker beleef je een onvergetelijke wandelvakantie.

Mooiste wandelgebieden Engeland

In Engeland en Wales heeft men 16 National Trails uitgezet, goed onderhouden langeafstandsroutes die je kan herkennen aan het eikel symbool. Daarnaast wordt er momenteel gewerkt aan een nieuwe nationale route, het England Coastal Path, wat de langste kustroute ter wereld moet worden.

Wat zijn de mooiste wandelgebieden in Engeland, waar vind je de mooiste wandelroutes en wat zijn leuke meerdaagse wandelreizen?

1. Wandelen in de Cotswolds

De Cotswolds - The Heart of England - is een heuvelrug in het midden van Engeland, het grootste aaneengesloten (en beschermde) natuurgebied van het land. De streek is geliefd om haar onwaarschijnlijk natuurschoon en voor velen is dit een van de mooiste gebieden om te hiken in centraal Engeland. Niet alleen de natuur is er mooi, de dorpjes hebben typisch Engelse pubs, kerkjes en herenhuizen. Ook vind je hier kneuterige huizen, met gele zandsteen en leisteen daken en muren.

Hiken in Engeland
Wandelen Cotswolds
Deel op Pinterest

Voeg daar prachtige tuinen aan toe en je begrijpt waarom de Cotswolds een streek is die je een keer gezien moet hebben. Wandelroutes voeren langs alle hoogtepunten: de 161 kilometer lange national trail Cotswold Way is de bekendste route. Tijdens een wandelvakantie kan je overnachten in een van de charmante dorpen. De wandelingen zijn relatief gemakkelijk; je wandelt voornamelijk door dorpen en langs mooie tuinen. Leuk voor cultuur- en natuurliefhebbers! 

2. Wandelen in Northumberland

Northumberland in Noord-Engeland is een idyllisch gebied om te hiken in Engeland. Het is hier dat je de typische Engelse landschappen treft, met groene heuvels en dalen en stapelmuurtjes die de weilanden scheiden. Hadrian's Wall is een 135 km lange muur die van de ene kust van Engeland naar de andere kust voert. De muur werd gebouwd door Keizer Hadrianus om de noordelijke grens van het Romeinse Rijk te beschermen tegen invallen van de barbaren (later bekend als de Picten) en dateert van ca. 100 na Chr.

Bekende wandelroutes in Engeland
Deel op Pinterest

Een wandelroute langs de muur verbindt de twee kusten met elkaar. In ongeveer 6 dagen kan je de route lopen. Geschiedkundige bezienswaardigheden, zoals ruïnes, kastelen en musea maken deel uit van de wandelreis. Waar kan je deze wandelklassieker in Engeland boeken? Bekijk al onze tips om te wandelen bij Hadrian's Wall.

3. Wandelen in Noord-Engeland

De Pennine Way is een van de bekendste en oudste nationale wandelroutes in Engeland. Veel wandelaars zien dit als de zwaarste trektocht in het Verenigd Koninkrijk, dus een goede conditie is een vereiste. De route voert van Edale in het noorden van Peak District National Park naar Kirk Yetholm in Schotland. De totale lengte is 463 kilometer.

Wandelroutes Engeland
Pennine Way
Deel op Pinterest

Onderweg wandel je door de prachtige natuur van de Yorkshire Dales, door Northumberland, waar je een stukje van het Hadrian's Wall pad loopt. Fietsers kunnen niet over de Pennine Way, maar er bestaat een alternatieve route, de Pennine Cycleway. 

Wandelen in Engeland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Cleveland Way

Als je niet wilt kiezen tussen binnenland of kust, ga dan voor de Cleveland Way; een hoefijzervormige wandelroute rond North York Moors National Park, in het noorden van Engeland. De helft van de Cleveland route voert door het groene en met heide begroeide binnenland, langs tal van historische bezienswaardigheden, de andere helft voert langs de mooie oostkust van Engeland.

Cleveland Way
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Deze kust heeft een interessant industrieel verleden, wat nog te merken is aan verscheidene monumenten. Geniet van een schitterend zicht op de hoogste kliffen van de oostkust (200m hoog), loop de 199 trappen van Whitby naar de abdij en ontdek de smokkelgeschiedenis van de oude vissersdorpjes. Eindig bij Hayburn Wyke waterval. De makkelijkste manier om er te komen is met de ferry en dan met de trein naar York. Hotels kan je zelf regelen via Booking.com.

Bekijk al onze tips voor mooie wandelingen in North York Moors.

5. Yorkshire Wolds Way

Bij het einde van de Cleveland Way eindigt ook de Yorkshire Wolds Way. Wil je er even echt tussen uit, zonder al te veel andere wandelaars te ontmoeten, kies dan voor deze rustige route van de Humber naar de kust. Rollende heuvels, groene dalen, historische monumenten en ruïnes wisselen elkaar af.

6. Wandelen in Cornwall

Het South West Coast Path is vooralsnog de langste wandelroute van Groot-Brittannië, met een lengte van 1.014 km. Ze voert langs het hele zuidwestelijke stukje Engeland, door counties Devon, Cornwall en Dorset. Om het South West Coast Path volledig te wandelen heb je ruim zeven weken nodig.

Wandelen in CornwallDeel op Pinterest

Het is een zware wandeltocht vanwege de afstand en het groot aantal stijgingen en dalingen; de kust van de zuidwestelijke peninsula is erg ruig. Deze trail viel reeds vaak in de prijzen, onder meer Lonely Planet beschreef de route als de meest diverse en spectaculaire wandelroute van Engeland. Meer over Cornwall

7. Wandelen in Kent, de Tuin van Engeland

Het graafschap Kent, het meest zuidoostelijke gebied van de UK, wordt de "Tuin van Engeland" genoemd. Dit niet alleen door de vele fraaie tuinen van landhuizen en kastelen, maar ook om de mooie natuur in het gebied. De idyllische dorpen hebben vredige straten en mooie stukken bos. Ook hier zie je de typische Engelse muurtjes. Bekend zijn natuurlijk ook de krijtrotsen van Dover. Kent is makkelijk bereikbaar vanuit Nederland en België en is dus een zeer goede bestemming om enkele dagen te wandelen in Engeland.

North Downs Way
Deel op Pinterest

De North Downs Way is een lange afstandswandelroute langs de historische pelgrimsroute naar Canterbury. De trail voert door de mooiste delen van Kent, langs weilanden, bossen en Engelse dorpen, van heuvels naar kliffen. In Canterbury is er ruimte om cultuur te snuiven en in de sporen van de pelgrims te treden.

8. Wandelen in Lake District

Een van de mooiste gebieden om (meerdere dagen) te wandelen in Engeland is het Lake District. Het gebied heeft niet alleen mooie meren, maar ook enkele van de hoogste bergen en meest spectaculaire wandelroutes van Engeland.

Tijdens een wandeling over de groene bergkammen geniet je van spectaculaire vergezichten. Vanaf Eskdale, Wasdale, Grasmere, Rydal en Elterwater voeren afwisselende trektochten door de natuurrijke omgeving, dan weer vlak, dan weer steil. Berucht is de wandeling naar de Helvelly, een zeer pittige trektocht. In de omgeving van alle meren van het Lake District vind je tal van wandelpaden. Bekijk tips voor wandelen in Lake District.

9. Coast to Coast - Wandelen van kust naar kust

De Coast to Coast Walk is een ruim 300 kilometer lange wandelroute in Noord-Engeland. Het is geen officiële route en grote delen zijn zonder bewegwijzering. Toch is het een van de bekendste hikes in Engeland. De route voert van St Bees door drie nationale parken: het Lake District, de Yorkshire Dales National Park en de North York Moors National Park, naar Robin Hood's Bay bij de Noordzeekust. Dit alles parallel met Hadrian's Wall, maar zuidelijker.

Wandelroutes Engeland - Coast to Coast
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Het Coast to Coast pad werd voor het eerst uitgezet door Alfred Wainwright, begin jaren '70. Sindsdien is de meerdaagse wandeling diverse keren herzien. Het pad bestaat uit 12 delen, die gebaseerd zijn op plekken met voldoende accommodaties. De richting west naar oost is het populairst, vooral omdat je dan wind en regen meestal in de rug hebt en de avondzon niet in de ogen krijgt. Ervaren wandelaars leggen de route echter ook af in omgekeerde richting.

10. Three Peaks Challenge

In Groot-Brittannië is een leuke wedstrijd ontstaan, de zogenaamde Three Peaks Race. Het is de bedoeling om de hoogste bergtoppen van Engeland (Scafell Pike 978 meter), Wales (Snowdon 1085 meter) en Schotland (Ben Nevis 1344 meter) in een dag te beklimmen. Het duurt ongeveer 10 uur om te rijden naar alle drie de toppen. In 24 uur is het mogelijk om de 3 bergen te beklimmen. Vaak wordt de race ingezet voor goede doelen. Niet alleen bij hikers is de wedstrijd populair, ook wordt er gezeild, gefietst en gelopen. Deze race begint in Barmouth bij Snowdon en eindigt in Fort William bij de Ben Nevis. Wie het rustiger wil doen kan de Three Peaks in Three Days boeken.

Bekijk ook onze tips voor wandelen in Schotland.

Wandelvakantie Engeland

Zelf organiseren, of toch een volledig verzorgde wandelvakantie boeken? De keuze aan groepswandelreizen en individuele wandelvakanties in Groot-Brittannië is groot, hopelijk vind je een leuke reis tussen onze tips hierboven. Maar ook hiking op eigen houtje is echt prima te doen. Wanneer je met de boot naar Engeland reist, kan de eigen auto mee. Vergelijk de verschillende veerboten op Direct Ferries. Wandelkaarten en wandelgidsen vind je bij De Zwerver.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!