Ga naar content

Wandelen in Engeland

Verenigd Koninkrijk - Het is een prachtig land om te wandelen of te hiken: in Engeland, Wales en Schotland zijn er nog veel ongerepte plekken in de natuur. Glooiende heuvels, kabbelende beekjes en vredige weilanden met grazende schapen kenmerken het landschap, de frisse buitenlucht geeft een ultiem outdoor gevoel. Wandelen in Engeland en andere streken van het Verenigd Koninkrijk is fantastisch. Met een goede regenjas, camera en verrekijker beleef je een onvergetelijke wandelvakantie.

Mooiste wandelgebieden Engeland

Wat zijn de mooiste wandelgebieden in Engeland, waar vind je de mooiste wandelroutes in Engeland en wat zijn leukee meerdaagse wandelreizen?

1. Wandelen in de Cotswolds

De Cotswolds - The Heart of England - is een heuvelrug in het midden van Engeland, het grootste aaneengesloten (en beschermd) natuurgebied van het land. De Cotswolds is geliefd om haar onwaarschijnlijke natuurschoon en voor velen is dit een van de mooiste gebieden om te hiken in centraal Engeland. Niet alleen de natuur is er betoverend mooi, de dorpjes hebben typisch Engelse pubs, kerkjes en herenhuizen. Ook vind je hier kneuterige huizen, met gele zandsteen en leistenen daken en muren. Voeg daar prachtige tuinen aan toe en je begrijpt waarom wandelen in de Cotswolds je meevoert naar een sprookjesachtige streek die je een keer gezien moet hebben. Wandelroutes voeren langs de mooiste dorpen, door weilanden en bossen: de bekendste route is de 161 kilometer lange Cotswold Way. Tijdens een wandelvakantie kan je overnachten in een van de charmante dorpen. Wandelen in de Cotswolds is relatief gezien makkelijk; je wandelt voornamelijk door dorpen en langs mooie tuinen. Leuk voor cultuur- en natuurliefhebbers! Vanaf 2019 biedt Hillwalk Tours de Cotswold Way Tours.

2. Wandelen in Northumberland

Northumberland in Noord-Engeland is een idyllisch gebied om te wandelen in Engeland. Het is hier dat je de typische Engelse landschappen treft, met groene heuvels en dalen en stapelmuurtjes die de weilanden van elkaar scheiden. Hadrian's Wall is een 135 km lange muur die van de ene kust van Engeland (Bowness-on-Solway) naar de andere kust (Wallsend) voert. De muur werd gebouwd door Keizer Hadrianus om het gebied tegen de Romeinen te beschermen en dateert van ca. 100 na Chr. Een wandelroute langs de muur verbindt de twee kusten met elkaar. In ongeveer 6 dagen kan je de route lopen. Geschiedkundige bezienswaardigheden, zoals ruïnes, kastelen en musea maken deel uit van de wandelreis. Waar kan je deze wandelklassieker in Engeland boeken? Bekijk al onze tips om te wandelen bij Hadrian's Wall.

3. Wandelen in Cornwall

Het South West Coast Path is de langste wandelroute van Groot-Brittannië, met een lengte van 1.014 km. Ze voert langs het hele zuidwestelijke stukje Engeland, door de counties Devon, Cornwall en Dorset. Om het South West Coast Path volledig uit te wandelen heb je ruim zeven weken nodig. Het is een zware wandeltocht vanwege de afstand en de vele stijgingen en dalingen; de kust van de zuidwestelijke peninsula is erg ruig. Deze trail viel reeds vaak in de prijzen, onder meer Lonely Planet beschreef de route als de meest diverse en spectaculaire wandelroute van Engeland. Meer over Cornwall.

4. Wandelen in Kent, de Tuin van Engeland

Het graafschap Kent, het meest zuidoostelijke gebied van de UK, wordt de "Tuin van Engeland" genoemd. Dit niet alleen door de vele fraaie tuinen van landhuizen en kastelen, maar ook om de mooie natuur in het gebied. De idyllische dorpen hebben vredige straten en mooie stukken bos. Vaak worden ze van elkaar gescheiden door typische Engelse muurtjes. Bekend zijn natuurlijk ook de krijtrotsen van Dover. Kent is makkelijk bereikbaar vanuit Nederland en België en is dus een zeer goede bestemming om enkele dagen te wandelen in Engeland. De North Downs Way is een lange afstandswandelroute langs de historische pelgrimsroute naar Canterbury. De trail voert door de mooiste delen van Kent, langs weilanden, bossen en Engelse dorpen. In Canterbury is er ruimte om cultuur te snuiven.

5. Wandelen in Lake District

Een van de mooiste gebieden om (meerdere dagen) te wandelen in Engeland is het Lake District. Het gebied heeft niet alleen mooie meren, maar ook enkele van de hoogste bergen en mooiste wandelroutes van Engeland. Tijdens een wandeling over de groene bergkammen geniet je van spectaculaire vergezichten. Vanaf Eskdale, Wasdale, Grasmere, Rydal en Elterwater voeren afwisselende trektochten door de natuurrijke omgeving, dan weer vlak, dan weer steil. Berucht is de wandeling naar de Helvelly, een zeer pittige trektocht. In de omgeving van alle meren van het Lake District vind je tal van wandelpaden.
Bekijk tips voor wandelen in Lake District.

6. Pennine Way

De Pennine Way is een van de bekendste nationale wandelroutes en langeafstandsroutes in Engeland. Veel wandelaars zien dit als de zwaarste trektocht in het Verenigd Koninkrijk. De route voert van Edale in het noorden van Peak District National Park naar Kirk Yetholm in Schotland. De totale lengte is 463 kilometer. Onderweg wandel je door het Northumberland nationaal park en de Yorkshire Dales en een klein stukje langs Hadrian's Wall. Fietsers kunnen niet over de Pennine Way, maar er bestaat een alternatieve route, de Pennine Cycleway.

7. Coast to Coast - Wandelen van kust naar kust

De Coast to Coast Walk is een ruim 300 kilometer lange wandelroute in Noord-Engeland. Het is geen officiële route en grote delen zijn zonder bewegwijzering. Toch is het een van de bekendste hikes in Engeland. De route voert van St Bees door drie nationale parken: het Lake District, de Yorkshire Dales National Park en de North York Moors National Park, naar Robin Hood's Bay bij de Noordzeekust. Dit alles parallel met Hadrian's Wall, maar zuidelijker. Het Coast to Coast pad werd voor het eerst uitgezet door Alfred Wainwright, begin jaren '70. Sindsdien is de meerdaagse wandeling echter diverse keren herzien. Het pad bestaat uit 12 delen, die gebaseerd zijn op plekken met voldoende accommodaties. De richting West naar Oost is het populairst, vooral omdat je dan wind en regen meestal in de rug hebt en de avondzon niet in je ogen krijgt. Ervaren wandelaars leggen de route echter ook af in omgekeerde richting.

8. Three Peaks Challenge

In Groot-Brittannie is een leuke wedstrijd ontstaan, de zogenaamde Three Peaks Race. Het is de bedoeling om de hoogste bergtoppen van Engeland (Scafell Pike 978 meter), Wales (Snowdon 1085 meter) en Schotland (Ben Nevis 1344 meter) in een dag te beklimmen. Het duurt ongeveer 10 uur om te rijden naar alle drie de toppen. In 24 uur is het mogelijk om de 3 bergen te beklimmen. Vaak wordt de race ingezet voor goede doelen. Niet alleen bij hikers is de wedstrijd populair, ook wordt er gezeild, gefietst en gelopen. Deze race begint in Barmouth bij Snowdon en eindigt in Fort William bij de Ben Nevis. Wie het rustiger wil doen kan de Three Peaks in Three Days boeken.

Wandelvakantie Engeland

Zelf organiseren, of toch een volledig verzorgde wandelvakantie boeken? De keuze aan groepswandelreizen en individuele wandelvakanties in Groot-Brittannië is groot, maar het meest uitgebreide aanbod vind je bij SNP. Wandelkaarten en wandelgidsen vind je bij De Zwerver.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Feedback geven