Ga naar content

Wandelen in Schotland

Een wandelvakantie in Schotland in de planning? Dankzij de schitterende groene omgeving en mysterieuze landschappen is het een bijzonder mooie bestemming om tijdens je vakantie minstens een keer te hiken of er zelfs meerdere dagen op uit te trekken om te wandelen in de natuur.

Wandelvakantie in Schotland - wat moet je weten?

Het is onmiskenbaar, Schotland staat bekend om de regen. Niet voor niets is de natuur zo prachtig groen, voor wat hoort wat. En alles draait uiteindelijk om je uitrusting. Als je een goede regenjas en degelijke wandelschoenen meeneemt, zal je zorgeloos genieten van de mooiste wandeltochten in de Schotse natuur.

Misschien ben je al bekend met midges, de kleine muggen die er in de zomer voorkomen. Een muggenwerende hoed en kleding (kijk bijvoorbeeld bij Decathlon) kan heel wat irritatie en jeuk vermijden. Wil je er helemaal geen last van hebben, reis dan in het voorjaar of in het najaar. Eind april kan je nog lekker wandelen, zonder last van muggen.

De mooiste wandelreizen in Schotland vind je bij:

Schotse wandelgebieden en routes

Hieronder vind je een overzicht van mooie wandelroutes in Schotland, de leukste meerdaagse wandelreizen of trektochten en tips voor een wandelvakantie.

1. West Highland Way

De populairste wandelvakantie in de hooglanden is de West Highland Way, de langste wandelroute van de regio; in totaal 152 km lang. Het vertrekpunt ligt op 30 minuten rijden van de luchthaven van Glasgow (Milngavie). De route eindigt bij de Ben Nevis. Het eerste deel van de wandelroute, tot Rowardennan, is eenvoudig. Dan volgt een moeilijker stuk, en het laatste deel hiking is het zwaarst.

Het landschap onderweg is prachtig: rotsige wandelpaden, rivieren en glasheldere beekjes, het grootste meer van Schotland, het Trossachs National Park, het Rannoch Moor veenplateau en op een afstand de Glen Coe vallei. Bij aankomst in Fort William kan je de wandelreis nog verlengen met een beklimming van de Ben Nevis of een treinrit in de Harry Potter stoomtrein naar de kustplaats Mallaig.

Wandelgebieden Schotland
Deel op Pinterest

2. Wandelen op Arran eiland Schotland

Arran is een eiland ten westen van het Schotse stadje Ayr. Een wandelroute voert langs de hele kustlijn van het eiland. Wie houdt van ongerepte natuur en pittoreske vissersdorpen, die moet kiezen voor deze wandelreis.

De kustpaden voeren door een schitterend landschap en langs de ruige kust, waar lieflijke dorpjes en hun gastvrije bewoners je verwelkomen voor de lunch of een gezellige avond. In het binnenland wandel je over de kale kenmerkende Schotse bergen, zoals de imposante Cir Mhòr, de Matterhorn van Arran. 

Wandelroutes Schotland
Deel op Pinterest

Vanaf Arran heb je ook de mogelijkheid om naar Holy Isle te varen, waar je zeldzame pony's, schapen en geiten kunt observeren. Het eiland behoort toe aan boeddhisten. Een wandelvakantie op het Isle of Arran kan je prima zelf organiseren: leuke hotels vind je op Booking.com.

Groepsreizen tips

3. Great Glen Way Schotland

Tussen Fort William en Inverness ligt het gebied van Great Glen. De gelijknamige Great Glen Way is een schitterende route om te wandelen in Schotland en voert langs het meer van Loch Ness met het Urquhart Castle, de Ben Nevis en meer prachtige natuur. Het is een zeer ontspannen wandelroute, door bossen, langs glinsterende meren en kanalen. Wie van natuur houdt, zal hier graag lopen.

Great Glen Way Schotland
Deel op Pinterest

Hike je de route in omgekeerde richting, dan vertrek je vanaf de plaats Fort William, aan de voet van de Ben Nevis. Dit is de hoogste berg van Groot-Brittannië. Onderweg kom je langs verschillende meren als Loch Lochy, Loch Oich en dus ook Loch Ness. De tocht eindigt in de historische stad Inverness.

De totale afstand van de Great Glen Way is 117 kilometer en gaat van de Ben Nevis tot Inverness, over bospaden, kleine rustige weggetjes en het jaagpad langs het Caledonian Canal. Het hoogteverschil op deze route is gering. Onderweg zijn er prima overnachtingsmogelijkheden. Je kunt natuurlijk ook slechts een gedeelte van de route lopen.

Wandelvakantie Great Glen Way boeken
Een wandelvakantie langs de Great Glen Way kan geboekt worden bij diverse online reisorganisaties. Groepsreis met deel van Great Glen Way bij Djoser.

4. Kintyre Way Schotland

Hou je van dieren en planten? Dan is deze route wat voor jou. Kintyre is een schiereiland aan de Schotse westkust. Het landschap van het schiereiland kenmerkt zich door glooiende heuvels, verborgen baaien, kleine vissersdorpjes, kasteelruïnes en verlaten stranden aan de woeste Atlantische kust. In dit deel van Schotland vind je dieren als otters, zeehonden en vele zeevogels. Soms worden er zelfs walvissen gesignaleerd!

De Kintyre Way route voert van Tarbert / Machrihanish in het noorden naar Southend in het zuiden van Schotland. De totale lengte is 140 kilometer, kriskras over het schiereiland.

Kintyre Way hiken
Deel op Pinterest

Het grootste deel van de route gaat over comfortabele bosgrond en rustige weggetjes. Ook twee stukken strand worden aangedaan, waar de bulderende zee voor een waar spektakel kan zorgen. De gehele route is goed gemarkeerd en goed te volgen, maar een kaart of GPS op zak is een goed idee.

De beste oplossing is om de Kintyre Way in Schotland bij een lokale specialist te reserveren, als individuele wandelvakantie. Wie de hele route wil lopen kan onderweg overnachten in pittoreske hotels en proeven van de lokale Schotse whiskey. Bij De Zwerver vind je diverse wandelgidsen en kaarten van de Kintyre Way.

5. Rob Roy Way

Een populaire trektocht van de Schotten zelf. Wandel in de voetsporen van de beruchte vrijbuiter Rob Roy. Wie voor deze wandelroute in Schotland kiest, moet zeker eerst de film met Liam Neeson kijken om in de sfeer te komen! Wandel over vroegere herderspaden die je meevoeren naar het hart van Schotland, langs vele betoverend mooie meren, zoals Loch Lunnaig, Loch Earn en Loch Tay. De avond breng je door in de meest idyllische Schotse dorpjes.

De Rob Roy Way kan je hiken in verschillende moeilijkheidsgraden, van makkelijk tot uitdagend. De meeste wandelpaden voeren door bossen en over heuvels. Sommige delen zijn uitdagend, andere stukken weg zijn geasfalteerd. De bewegwijzering is niet goed. Een goede wandelkaart en wegomschrijving is dus aanbevolen. Beste tijd om de Rob Roy Way te wandelen is van april tot oktober.

Rob Roy Way wandelvakantie
Omdat de Roy Roy Way niet goed bewegwijzerd is bevelen we aan om te kiezen voor een georganiseerde wandelvakantie, waarbij je voorzien wordt van goede kaarten en wandelroute omschrijving.

6. Wandelen in de Schotse Hooglanden

Het échte avontuur! De Schotse Highlands zijn zeker een van de meest indrukwekkende gebieden om te hiken in Schotland. Ze bevinden zich in het noordwesten. Bergen met hoogtes tot boven de 1000 meter rijzen hier loodrecht op. 

7. Whisky Trail - Speyside whisky route

Waar staat Schotland bekend om? Om prachtige natuur en whisky! Dus waarom niet deze twee combineren in een wandelvakantie. De Speyside Way is een gemakkelijke trail, langs oude spoorlijnen. Je wandelt dwars door Strathspey, een regio die bekend staat om het distilleren van Schotse whisky. In de bekende distilleerderijen van Glenlivet en Glenfiddich kan je tijdens een rondleiding proeven van deze heerlijke Schotse drank.

Maar overweeg ook zeker om kleinere distilleerderijen te bezoeken, minstens zo zeer de moeite! De Speyside Way vangt aan bij de kust en voert door het dal van de Spey naar het zuidwesten, naar Aviemore in het Cairngorms National Park. Bij Spey Bay heb je kans op het spotten van dolfijnen! De wandelroute voert verder dus veelal langs de Spey, een zalmrivier. Verder doorkruis je naaldbossen en wandel je over glooiende heuvels. Bij Loch Garten zie je misschien zelfs visarenden. Tijdens deze wandelreis krijg je tevens de mogelijkheid om het Ballindalloch kasteel te bezoeken, een fraai architectonisch bouwwerk uit 1546. 

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!