Ga naar content

West Highland Way Schotland

Schotland - De bekendste wandelvakantie in Schotland is de 6-10 daagse West Highland Way, de langste wandelroute van Schotland. De totale afstand van de WHW is 152 kilometer. De hike kan geboekt worden als individuele wandelvakantie, bekijk onze informatie en reistips.

West Highland Way Route

Waar begint de West Highland Way? Het vertrekpunt van de WHW in Schotland ligt in de laaglanden nabij Glasgow (Milngavie), op slechts 30 minuten van de luchthaven van Glasgow. De wandelroute eindigt ruim 150 km verderop, bij de Ben Nevis en het gezellige plaatsje Fort William. 

route West Highland Way
Deel op Pinterest

Moeilijkheidsgraad West Highland Way

Het eerste deel van de trail, tot Rowardennan, is eenvoudig te wandelen. Dan volgt een moeilijker stuk, waarbij het pad soms modderig is en takken de weg versperren. Het laatste deel van Bridge of Orchy tot Fort William is echter het zwaarste deel van de wandelroute. Voor velen is het echter ook het mooiste deel van de WHW en zelfs het mooiste deel om te wandelen in Schotland.

Landschap en natuur

De natuur die je ziet tijdens het wandelen van de West Highland Way is adembenemend mooi. Over rotsige wandelpaden passeer je beekjes en rivieren, je wandelt twee dagen langs het grootste meer van Schotland (Loch Lomond), door het Trossachs National Park. In het laatste deel van de wandelroute zie je van ver de karakteristieke Schotse bergen van Glen Coe.

West Highland Way wandelen
Deel op Pinterest

De wandelroute zelf voert echter niet door de Glen Coe vallei. Ook het veenplateau van Rannoch Moor is bijzonder mooi. Aan de rand van deze vlakte bevindt zich een van de mooiste bergen van Schotland, de Buachaille Etive Mor.

Wandelvakantie West Highland Way boeken

De West Highland Way is een mooie, maar druk bezochte wandeltocht. Onderweg zijn er dus veel slaapgelegenheden en shops, dat is een meevaller. Omdat het druk bezocht is, is het echter wel verstandig om van tevoren een wandelvakantie te reserveren, de B&B's zijn snel volgeboekt.

Gespecialiseerde reisorganisaties hebben een vakantie samengesteld, waarbij je zelf niets meer hoeft te regelen. Meestal wordt er dan ook zorg gedragen voor je bagage, dus ook een last minder. De West Highland Way in Schotland kan bij verscheidene organisaties geboekt worden als individuele wandelvakantie.

Excursies bij aankomst

Bij aankomst in de eindbestemming, Fort William, kan je deze wandelvakantie nog verlengen met een beklimming van de Ben Nevis, de bekendste Schotse berg, of daguitstapjes doen, door bijvoorbeeld deel te nemen aan de mooiste treinrit in Schotland, met de Harry Potter stoomtrein, van Fort William naar de kustplaats Mallaig. De trein rijdt door de mooiste gebieden en over de bekende brug uit de Harry Potter films. Vind jouw tour bij Get Your Guide.

Wandelkaarten West Highland Way

Op welke manier je de whw dan ook aflegt, een goede voorbereiding is aanbevolen en leuk bovendien. Bij Reisboekhandel De Zwerver vind je tal van nuttige wandelkaarten en wandelgidsen over de West Highland Way.

Beste tijd West Highland Way

Het hoogseizoen is mei, juli en augustus. Af te raden periode is half april tot half mei vanwege een motorcross (de rust wordt erg verstoord en de accommodaties bij de route zijn dan een stuk duurder) en het lammeren van de schapen. De rest van het jaar kan je de West Highland Way ook wandelen, maar hou rekening met de weersomstandigheden.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!