Ga naar content

Schotse meren

Schotland staat bekend om haar fraaie landschap en mysterieuze meren. De zogenoemde Lochs worden omgeven door groene glooiende hellingen en hoge bergen en zijn, door hun vaak mysterieuze omgeving en mistig weer, sinds eeuwen omhuld in legenden.

De bekendste legende is die van Loch Ness, de eerste "waarnemingen" van het monster dateren al uit de zevende eeuw. Het enige meer wat eigenlijk een Engelse benaming heeft is het Lake of Menteith, de andere Schotse meren behielden hun naam als Loch.

Mooiste meren van Schotland

Loch Ness is ook een bezoekje waard omwille van het mooie Urquhart kasteel, maar het is niet het mooiste meer van Schotland. De kleinere Schotse meren zijn vaak mooier, door de groene omgeving. 

Loch Lomond, in de zuidelijke Highlands, is het grootste meer van de regio en biedt een mooie omgeving om te wandelen. Een van de meeste gefotografeerde meren is Loch Garry. Leuk om te weten is het de vorm van Schotland lijkt te hebben vanaf het uitkijkpunt.

Top 8 meren in Schotland

1. Loch Tay

Loch Tay, in het hart van de Schotse Hooglanden, biedt een aantal leuke bezienswaardigheden. De belangrijkste trekpleisters van het 23 kilometer lange meer zijn het water, en de plaatsen Killin in het zuiden en Kenmore in het noorden. De doorgaande noordelijke route tussen deze twee plekken loopt hoog boven de vallei. Onderweg kun je de top beklimmen van Ben Lawers; de hoogste heuvelrug langs het Loch. De weg langs de zuidkant is echter fotogenieker, loopt dichter langs het Loch en je kunt er makkelijker het water bereiken.

Mooie meren Schotland
Loch Tay
Deel op Pinterest

Bezoek de Falls of Dochart, een wildwaterversnelling bij Killin. Wie van wandelen houdt, kan de Acharn waterfall walk in ongeveer 45 minuten lopen en krijgt een mooi uitzicht vanuit Hermit's Cave cadeau. Rond Loch Tay zijn enkele interessante overblijfselen van oude nederzettingen te vinden. In het meer staat een crannog, een gereconstrueerd eilandje op houten palen. Bekijk meer foto's en een groepsreis bij SNP.

2. Loch Awe

Het langste loch van Schotland is Loch Awe, aan de noordkant aangetikt door de West Highland Line en de A85. Met enkele eilandjes, kasteelruïnes en omgeven door heuvels heeft het alles wat een typische Schotse loch kenmerkt. Het beroemde Kilchurn Castle aan de noordkant is een populaire bezienswaardigheid en is te bereiken per boot of met een korte wandeling.

Tip
: overnachting in een oud herenhuis of statig landhuis! Kijk voor hotels - zoals het Landhuis Kilchurn Suites - bij Loch Awe bij Booking.com.

3. Lake of Menteith

Het meer van Menteith ligt iets meer dan 45 km ten noorden van Glasgow. Op het grootste eiland in het meer, Inchmahome, bevindt zich de Inchmahome priorij, een eeuwenoud klooster dat bezocht kan worden van Pasen tot oktober. In het Lake of Menteith wordt veel op forel gevist. Visarenden duiken naar vis in de lente en de zomer, terwijl ganzen hier nestelen in herfst en winter. 

Menteith meer
Deel op Pinterest

Ten noorden van het meer beginnen de Schotse hooglanden, de grens ervan wordt aangegeven door de boven het meer uittorende Menteith Hills. Een vakantie bij Lake of Menteith is dus zeker ook een aanrader. Booking.com heeft enkele sfeervolle hotels in de omgeving van het meer, zoals het "Boat House". Overweeg ook een rondreis langs verschillende Schotse meren, met Menteith als 2-daagse stopplaats.

4. Loch Ness

Loch Ness is het grootste en bekendste meer van Schotland, maar veel toeristen vinden het niet het mooiste meer. Omwille van de legende is het wel leuk om Loch Ness te bezoeken, al was het maar om even te checken of je toch een monster ziet. Het 13de eeuwse Urquhart Castle waakt over het meer: de ruïne van dit historisch kasteel biedt prachtige vergezichten over Loch Ness. Daarnaast zijn er allerlei activiteiten in de omgeving; je kan een museum bezoeken over de geschiedenis van Loch Ness en een rondvaart maken over het meer. Hou je van vissen op zalm en zeeforel, dan ben je ook op de juiste plek.

Rondreis langs Loch Ness
SNP heeft een wandelvakantie. Wil je enkele dagen uitwaaien, een bezoek brengen aan het museum en de kasteelruïne, boek dan een hotel bij het meer; Booking.com heeft een aantal leuke B&B's. Een aanrader is de Mavisburn Bed and Breakfast met zicht op de Great Glen Mountains, op een steenworp van Loch Ness. Bij Buro Scanbrit kan je ook hotels en leuke excursies boeken, zoals een cruise op Loch Ness.

5. Loch Katrine

Loch Katrine is het knappe buurmeisje van Loch Lomond. Het is gelegen ten noordoosten van Loch Lomond, in het hart van de Trossachs, en is populair als uitstapje vanaf Glasgow (minder dan anderhalf uur rijden). Aan de oostkant van het meer bevindt zich de Trossachs Pier, vanwaar een boottocht gemaakt kan worden naar Stronachlachar aan de westkant. De boot vaart ook weer terug maar het is ook erg leuk om terug te fietsen of te wandelen (route van zo’n 21 kilometer, af en toe steile hellingen). 

Katrine meer
Deel op Pinterest

Fietsen kunnen gereserveerd worden op de boot, of je kunt je eigen fiets meenemen. Loch Katrine is aan een kant voorzien van een fotogenieke route tussen de twee pieren, het is dus niet mogelijk om geheel rond het meer te fietsen. In het 13 kilometer lange loch bevinden zich ook enkele kleine eilandjes. De omgeving is prachtig voor een vakantie bij een Schots meer. Verscheidene knusse en bijzondere accommodaties kan je boeken bij Booking.com. Wees er snel bij, want Schotten en Engelsen brengen hier ook graag hun vakantie door.

6. Loch Leven

Loch Leven is een 6 kilometer lang meer in Perth and Kinross. Op het Castle Island staat het Lochleven kasteel, daterend uit de 14de eeuw. Het Loch Leven Hotel ligt aan de oevers van het meer. De kamers bieden een fraai uitzicht op Loch Leven en de bergen in de omgeving. Een wandelvakantie vind je bij SNP.

7. Eilean Donan Castle

Wanneer we het hebben over de mooiste meren, kunnen we ook het mooiste kasteel van Schotland niet onbesproken laten: Eilean Donan. Het meest gefotografeerde kasteel bevindt zich op een strategische ligging, op een eilandje tussen 3 meren: Loch Long, Loch Alsh en Loch Duich.

Mooiste Schotse meren
Deel op Pinterest

Het bouwwerk is prachtig gelegen. De oorsprong van de ruïnes dateren van 1230, maar het kasteel wat er nu nog staat is een reconstructie uit het begin van de 20e eeuw. Eilean Donan Castle was ook reeds meerdere malen het decor van films, bijvoorbeeld Braveheart en Highlander. 

8. Loch Lomond

Loch Lomond is het grootste meer en tevens een van de drukst bezochte. Het is 37 km lang en 8 km breed. Loch Lomond maakt deel uit van het Trossachs nationaal park, een schitterend gebied met verbluffende natuur. Omdat dit Schotse meer dicht bij Glasgow ligt is het een toeristisch trekpleister. Loch Lomond vormt ook een groot deel van de bekende meerdaagse wandelroute West Highland Way, de mooiste trektocht om kennis te maken met de Schotse landschappen.

Loch Lomond
Deel op Pinterest

Naast de WHW zijn er voldoende mogelijkheden om ook korte wandelingen te maken. Kilometers aan gemarkeerde wandelpaden voeren door de natuur rondom het meer. Tussen Loch Lomond en Loch Long liggen zes bergen, de Arrochar Alps. De bekendste van die bergen is de Cobbler, een mooie berg met bijzondere top en veel klim- en wandelmogelijkheden. Booking.com heeft een groot aanbod aan hotels, maar er zijn vele andere mogelijkheden voor een bezoek aan dit Schotse meer, zoals een rondreis, fly-drive of wandelvakantie. Bekijk onze tips voor een vakantie bij Loch Lomond.

Lees ook meer informatie over wandelen in Schotland.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!