Ga naar content

Schotse eilanden

Schotland is bedeeld met een onmiskenbaar mooi landschap: gifgroene bergen, glasheldere meren en kabbelende beekjes maken het tot een topbestemming voor natuurliefhebbers. Maar niet alleen het vasteland van Schotland is mooi. De Schotse eilanden vormen een van de mooiste bestemmingen binnen Europa voor een natuurvakantie en zijn nog veel ongerepter dan de Highlands.

Vakantie op de Schotse eilanden

KLM vliegt voortaan in samenwerking met Loganair naar Orkney Island, de Shetland Eilanden en de Schotse Western Isles, waardoor de eilanden veel beter bereikbaar zijn.

Tip van de week - St. Hilda Sea Adventures

St. Hilda Sea Adventures biedt een onvergetelijke ervaring op zee, door zeilavonturen aan te bieden langs de adembenemende kusten van Schotland. Met een vloot van klassieke schepen, waaronder de St. Hilda, kan je genieten van een combinatie van comfort en avontuur. Tijdens de reizen kan je leren zeilen, vergaap je je aan de prachtige landschappen en spot je tal van wilde dieren, van zeehonden tot zeevogels.

Cruise Schotse eilanden
Cruise Schotland
Deel op Pinterest

St. Hilda Sea Adventures biedt een persoonlijke en kleinschalige cruiseervaring, met kleine groepen. Op die manier heb je de kans om afgelegen baaien en pittoreske havens te bezoeken. De gepassioneerde bemanning heeft oog voor detail en zorgt voor een authentieke zeilervaring.

Mooiste eilanden van Schotland

Wat is het mooiste Schotse eiland? Dat is moeilijk te zeggen, omdat ieder eiland zijn eigen kenmerken en natuur heeft. De grillige natuur van het Isle of Skye maakt het voor velen een van de mooiste eilanden van Europa, maar ook de andere eilanden zijn bedeeld met een betoverend mooie natuur.

Orkney is een archipel bij de noordelijke kust, die vooral bekend staat om de culturele en historische bezienswaardigheden, maar ook om de Old Man of Hoy. De Shetlands is een archipel op 180 kilometer van de kust. Door de noordoostelijke ligging kan je op de Shetland eilanden veel wildlife spotten, zoals walvissen en dolfijnen.

1. Vakantie op de Hebriden

Voor de noordwestelijke kust liggen de mooie Hebriden. Deze worden ingedeeld in de Buiten- en de Binnen-Hebriden (de eilanden die het verst weg en het dichtst bij de kust liggen). Tot deze laatste eilandengroep behoren het Isle of Skye, Mull, Staffa en Harris. De Hebriden staan bekend om de prehistorische vondsten. Op gebied van natuur zijn vooral het ongerepte Isle of Skye en de witte stranden van de Hebriden de moeite.

Small Isles

De Small Isles (kleine eilanden) zijn een stuk of 6 eilandjes van de Binnen-Hebriden, met o.a. Eigg, Rum, Canna en Muck. De natuur op deze eilanden is fenomenaal, de kusten zijn ruig en het landschap is fantastisch mooi. Bovendien kan je er vele vogels observeren. De Small Isles zijn te bereiken met een veerboot van de Sheerwater. Onderweg maak je kans op het zien van dolfijnen en walvissen. 

Staffa

Dit eiland staat bekend om de prachtige basaltzuilen in Fingal's Cave, vergelijkbaar met de Giant's Causeway in Noord-Ierland. 

mooie Schotse eilanden
Fingal's Cave Staffa
Deel op Pinterest

Lewis en Harris

De mooiste stranden van Schotland vind je op de Buiten-Hebriden Lewis en Harris. Het Schotse eiland Lewis is het grootste eiland van de Buiten-Hebriden. Hier vind je tal van oude vondsten, steencirkels en andere opgravingen van volkeren die er tot 600 jaar voor Chr. leefden. Harris is nog een stuk ongerepter en biedt meer heuvels.

Flannan Isles

De Flannan Isles zijn het moeilijkst te bereiken en liggen nog verder naar het westen dan de andere Buiten-Hebriden, maar het zijn geweldige eilanden om papegaaiduikers, Jan-van-Genten en vele andere vogels te spotten. Ook de vuurtoren vormt een belangrijke bezienswaardigheid.

2. Isle of Skye

Isle of Skye is voor veel natuurliefhebbers een van de mooiste eilanden van Europa. De natuur is er ruig en ongerept en het landschap van Skye is geschikt voor wie wil wandelen op de Schotse eilanden. Tussen de puntige rotsen en groenzijden grasvelden waarmee het eiland is bedekt, fluisteren oude kasteelruïnes verhalen uit vervlogen tijden. Meer mystieke schoonheid vind je niet in Europa! Lees meer over de natuur en bezienswaardigheden op Isle of Skye.

Isle of Skye
Deel op Pinterest

3. Isle of Mull

Wildlife tip! Mull is een eiland voor de dierenliefhebber. Het biedt de beste kans in heel Europa op het zien van zeearenden en otters. Daarnaast komen er wilde geiten, boommarters, otters en dassen voor.

Vakantie op Mull
Deel op Pinterest

Tijdens een boottocht kan je met een beetje geluk dwergvinvissen en tuimelaars zien. Vogelaars kunnen ook grote kolonies zeevogels, steenarend, morinelplevier, auerhoen, Schotse sneeuwhoen en korhoen op hun verlanglijstje zetten.

4. Orkney eilanden

De ruigste Schotse eilanden zijn wellicht de Orkney eilanden. Ook op de Orkney eilanden vind je allerlei opgravingen uit de steentijd, tot wel 5000 jaar oud: hutten, wapens en gereedschap. De bekendste bezienswaardigheid van de Orkney's bevindt zich op eiland Hoy: de "Old Man of Hoy", een stenen rotspilaar die de woeste natuur trotseert. Het eiland Fair is leuk voor wie houdt van vogels en bloemen en planten: er groeien meer dan 250 soorten planten. Ook de ruige kust in het noordwesten van het eiland is hier zeer de moeite waard.

5. Shetland eilanden

De Shetlandeilanden zijn de meest noordelijk gelegen eilanden, ver van het vasteland in de Atlantische Oceaan. De eilandengroep bestaat uit ca. 100 eilanden, waarvan er 15 bewoond zijn; Mainland, Whalsay, Yell, Unst, Bressay, Fetlar... Ook het zuidelijk gelegen Fair Isle maakt deel uit van de Shetlands. Er broeden enorm veel papegaaiduikers en andere kolonies zeevogels op deze eilanden. Verder vind je ook hier weer overblijfselen uit de oudheid.

De Shetlandeilanden hebben een fascinerende geschiedenis, die teruggaat tot duizenden jaren geleden. De bewoners van de eilanden zijn trots op hun Vikingafkomst en het erfgoed van de Vikingen is nog steeds zichtbaar in plaatsnamen, tradities en zelfs de genen van de eilandbewoners. Het jaarlijkse Up Helly Aa-festival, dat plaatsvindt in Lerwick en andere locaties, is een viering van de Vikingcultuur en trekt bezoekers van over de hele wereld.

Shetland eilanden natuur
Deel op Pinterest

Naast hun natuurlijke schoonheid en historische betekenis bieden de Shetlands een bruisend cultureel leven. Muziek speelt een belangrijke rol in de eilandgemeenschap, met traditionele Shetlandse fiddlemuziek die wereldwijd bekendheid heeft verworven. Lokale ambachtslieden creëren prachtige handgemaakte producten, zoals breiwerk en keramiek, die de identiteit van de eilanden weerspiegelen.

Vogels en dieren op de Schotse eilanden

Het water rond de eilanden is rijk aan leven: er komen dolfijnen, zeehonden en zelfs orka's en dwergvinvissen voor. Waar veel water is zijn ook veel vogels: papegaaiduikers, Noordse stormvogels, zeekoeten, drieteenmeeuwen, Jan-van-genten, kuifaalscholvers, Noordse sterns, kleine jagers, zwarte zeekoeten, grauwe franjepoten, roodkeelduikers... Op de eilanden van Schotland broeden ook steen- en zeearenden. Met name het eiland Foula is een walhalla voor vogelspotters: de naam betekent dan ook letterlijk vogeleiland. Highlanders en tal van schapen grazen op de gifgroene weiden. Op het eiland St. Kilda (Hebriden) komen schapen voor van een oud ras, de Soay.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!