Ga naar content

Schotse eilanden

Vakantie op de Schotse eilanden

Schotland is bedeeld met een onmiskenbaar mooi landschap: gifgroene bergen, glasheldere meren en kabbelende beekjes maken het tot een topbestemming voor natuurliefhebbers. Maar niet alleen het vasteland van Schotland is mooi. De Schotse eilanden vormen een van de mooiste bestemmingen binnen Europa voor een natuurvakantie en zijn nog veel ongerepter dan de Highlands. KLM vliegt voortaan in samenwerking met Loganair naar Orkney Island, de Shetland Eilanden en de Schotse Western Isles, waardoor de eilanden veel beter bereikbaar zijn.

Mooiste eilanden van Schotland

Wat is het mooiste Schotse eiland? Dat is moeilijk te zeggen, omdat ieder eiland zijn eigen kenmerken en natuur heeft. De grillige natuur van het Isle of Skye maakt het voor velen een van de mooiste eilanden van Europa, maar ook de andere eilanden zijn bedeeld met een betoverend mooie natuur.

Orkney is een archipel bij de noordelijke kust, die vooral bekend staat om de culturele en historische bezienswaardigheden, maar ook om de Old Man of Hoy. De Shetlands is een archipel op 180 kilometer van de kust. Door de noordoostelijke ligging kan je op de Shetland eilanden veel wildlife spotten, zoals walvissen en dolfijnen.

1. Vakantie op de Hebriden

Voor de noordwestelijke kust liggen de mooie Hebriden. Deze worden ingedeeld in de Buiten- en de Binnen-Hebriden (de eilanden die het verst weg en het dichtst bij de kust liggen). Tot deze laatste eilandengroep behoren het Isle of Skye, Mull, Staffa en Harris. De Hebriden staan bekend om de prehistorische vondsten. Op gebied van natuur zijn vooral het ongerepte Isle of Skye en de witte stranden van de Hebriden de moeite.

Small Isles

De Small Isles (kleine eilanden) zijn een stuk of 6 eilandjes van de Binnen-Hebriden, met o.a. Eigg, Rum, Canna en Muck. De natuur op deze eilanden is fenomenaal, de kusten zijn ruig en het landschap is fantastisch mooi. Bovendien kan je er vele vogels observeren. De Small Isles zijn te bereiken met een veerboot van de Sheerwater. Onderweg maak je kans op het zien van dolfijnen en walvissen. 

Staffa

Dit eiland staat bekend om de prachtige basaltzuilen in Fingal's Cave, vergelijkbaar met de Giant's Causeway in Noord-Ierland. 

mooie Schotse eilanden
Fingal's Cave Staffa
Deel op Pinterest

Lewis en Harris

De mooiste stranden van Schotland vind je op de Buiten-Hebriden Lewis en Harris. Het Schotse eiland Lewis is het grootste eiland van de Buiten-Hebriden. Hier vind je tal van oude vondsten, steencirkels en andere opgravingen van volkeren die er tot 600 jaar voor Chr. leefden. Harris is nog een stuk ongerepter en biedt meer heuvels.

Flannan Isles

De Flannan Isles zijn het moeilijkst te bereiken en liggen nog verder naar het westen dan de andere Buiten-Hebriden, maar het zijn geweldige eilanden om papegaaiduikers, Jan-van-Genten en vele andere vogels te spotten. Ook de vuurtoren vormt een belangrijke bezienswaardigheid.

2. Isle of Skye

Isle of Skye is voor veel natuurliefhebbers een van de mooiste eilanden van Europa. De natuur is er ruig en ongerept en het landschap van Skye is geschikt voor wie wil wandelen op de Schotse eilanden. Lees meer over de natuur en bezienswaardigheden op Isle of Skye.

Isle of Skye
Deel op Pinterest

3. Vakantie Mull

Mull is een eiland voor de dierenliefhebber. Het biedt de beste kans in heel Europa op het zien van zeearenden en otters. Daarnaast komen er boommarters, otters en dassen voor. Tijdens een boottocht kan je met een beetje geluk dwergvinvissen en tuimelaars zien. Vogelaars kunnen ook grote kolonies zeevogels, steenarend, morinelplevier, auerhoen, Schotse sneeuwhoen en korhoen op hun verlanglijstje zetten.

4. Vakantie Orkney eilanden

De ruigste Schotse eilanden zijn wellicht de Orkney eilanden. Ook op de Orkey eilanden vind je allerlei opgravingen uit de steentijd, tot wel 5000 jaar oud: hutten, wapens en gereedschap. De bekendste bezienswaardigheid van de Orkney's bevindt zich op eiland Hoy: de "Old Man of Hoy", een stenen rotspilaar die de woeste natuur trotseert. Het eiland Fair is leuk voor wie houdt van vogels en bloemen en planten: er groeien meer dan 250 soorten planten. Ook de ruige kust in het noordwesten van het eiland is hier zeer de moeite waard.

5. Vakantie Shetland eilanden

De Shetlandeilanden zijn de meest noordelijk gelegen eilanden, ver van het vasteland in de Atlantische Oceaan. De eilandengroep bestaat uit ca. 100 eilanden, waarvan er 15 bewoond zijn; Mainland, Whalsay, Yell, Unst, Bressay, Fetlar... Ook het zuidelijk gelegen Fair Isle maakt deel uit van de Shetlands. Er broeden enorm veel papegaaiduikers en andere kolonies zeevogels op deze eilanden. Verder vind je ook hier weer overblijfselen uit de oudheid.

Vogels en dieren op de Schotse eilanden

Het water rond de eilanden is rijk aan leven: er komen dolfijnen, zeehonden en zelfs orka's en dwergvinvissen voor. Waar veel water is zijn ook veel vogels: papegaaiduikers, Noordse stormvogels, zeekoeten, drieteenmeeuwen, Jan-van-genten, kuifaalscholvers, Noordse sterns, kleine jagers, zwarte zeekoeten, grauwe franjepoten, roodkeelduikers... Op de eilanden van Schotland broeden ook steen- en zeearenden. Met name het eiland Foula is een walhalla voor vogelspotters: de naam betekent dan ook letterlijk vogeleiland. Highlanders en tal van schapen grazen op de gifgroene weiden. Op het eiland St. Kilda (Hebriden) komen schapen voor van een oud ras, de Soay.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!