Ga naar content

Vogels in Schotland

Naast mooie bergen en meren kenmerkt de natuur in Schotland zich ook door de vele vogels. Wij nemen je in dit reisverslag van Blue Elephant mee op een vogelreis naar de hooglanden, waarin zij ons alles vertellen over de vogels in Schotland.

Vogelreis in Schotland

"Famous grouse" is niet alleen een whisky. Het is vanaf de parkeerplaats bij het restaurant een wandeling van hooguit 5 kwartier, en als het weer meewerkt kan het ook wel in een uur. Dan ben je op de hoogvlakte middenin het Cairngorms nationaal park. Daar is het even goed zoeken maar dan kun je hem bijna niet missen, de morinelplevier.

Als een echte plevier maakt hij korte spurts over het gras om plotseling stil te staan, met zijn grote ogen te kijken en snel een insect te pakken. Met deze waarneming heb je de helft van de hoofdprijs, de andere helft is het alpensneeuwhoen. Deze zie je als hij op een steen zit uit te kijken of gewoon tussen de rotsen loopt en druk bezig is met eten van bessen of knoppen van de heidestruikjes. Af en toe zie je er een die een korte vlucht maakt en erg opvalt met zijn witte vleugels.

1. Hooglanden, lochs en moors

Schotland associeer je met koud en nat weer en veel druilerige regen, die daar een eigen naam heeft: drizzle. Maar ook enorme uitgestrekte hooglanden met de meren “lochs”, schaars begroeide bergen en heidevelden “moors”. Dat is het bekende beeld, dat zeker klopt, maar gelukkig aangevuld kan worden met veel meer. Zo zijn er bosrijke en agrarische streken, smalle en brede rivieren, is er een lange kustlijn en zijn er tal van eilanden. Overal vind je edelherten en vogels in Schotland.

De uitgestrekte Schotse hooglanden met de raven, steenarenden en slechtvalken. Findhorn is een goede plaats om steenarenden te zien. In de open alpenweiden zijn overal tapuiten te zien en te horen en de snelstromende beken worden bewoond door waterspreeuw en grote gele kwikstaart. In de wat meer beboste en beschutte delen van de hooglanden komen allerlei soorten voor die vooral bekend zijn van gebergte in Scandinavië en de Alpen, zoals beflijster en kruisbek. De Schotse kruisbek wordt als een aparte ondersoort beschouwd.

Schotse sneeuwhoen
Deel op Pinterest

Tussen de bergen liggen de Schotse meren of lochs, waar parelduiker en roodkeelduiker broeden, vaak maar één paartje per meer. Alleen de grote lochs, zoals Lochinver hebben meerdere paren. Vertrouwde soorten zijn hier ook visarend, oeverloper en brilduiker. De moors zijn plaatsen waar het Schotse sneeuwhoen voorkomt, de naamgever van de whisky. Ze zijn niet gemakkelijk te vinden, want ze moeten voortdurend oppassen voor velduil en blauwe kiekendief. In sommige gebieden zijn de moors gelegen tussen bosjes en weilanden. Daar is de beste plek voor het spotten van korhoenders.

2. Vogels in de Schotse bossen

Het beeld dat Schotland boomloos is klopt niet. Vooral in de lager gelegen gebieden in het oosten zijn veel loof- en naaldbossen rond de lochs. Visarenden broeden in de hoge bomen en vissen in de lochs. In enkele meren te midden van bossen komen kuifduikers voor.

Visarend Schotland
Deel op Pinterest

De bossen rond het Osprey Centre niet ver van Aviemore zijn de enige waar kuifmezen voorkomen. In gebieden waar bos, weilanden en dorpjes elkaar afwisselen vind je veel gewone vertrouwde vogels, zoals vinken, mussen, groenlingen en spreeuwen, maar ook de rouwkwikstaart en rode wouw.

3. Zeevogels in Schotland

Aan alle kanten door zee omsloten, met vele steile rotskusten en eilanden is Schotland een paradijs voor zeevogels. Op veel plaatsen kun je gemakkelijk en in alle rust zeevogels bekijken en fotograferen. Bijna alle soorten broeden in grote of kleine kolonies.

Gemakkelijk vanaf de weg bereikbaar is bijvoorbeeld St. Abb’s Head aan de oostkust. Voor de Farne Islands, ook de oostkust moet je even varen, maar er zijn mogelijkheden te over. Het is een unieke belevenis om tussen de broedende kuifaalscholvers, papegaaiduikers, drieteenmeeuwen, Noordse stormvogels, alken en zeekoeten te lopen.

Vanaf Edinburgh is Isle of May een populaire vogelbestemming. Van april tot september kan je de ferry nemen vanaf Anstruther in de East Neuk of Fife en vanaf North Berwick in East Lothian. De beste maanden om hier vogels te zien zijn de maanden juni en juli. Ook zeehonden komen er voor.

Handa Island in het noordwesten kun je met een snelle boot in 10 minuten bereiken. Je kunt er dan de hele dag rondwandelen. Op een aantal plekken heb je er prachtig zicht op broedkolonies op korte afstand. Het is een boeiende drukte tussen ruziemakende vogels, elkaar voerende vogels en het voortdurende af en aan vliegen van papegaaiduikers en Noordse stormvogels. Op zee zijn voortdurend Jan van Genten te zien, soms een ijsduiker en tuimelaars.

Vogelcentra Schotland

- Scottish Seabird Centre in North Berwick
- North Harris Eagle Observatory op Harris - Buitenhebriden
- Loch Garten Abernethy - Cairngorms

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Kees van Berkel
Geschreven door
Kees van Berkel
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!