Ga naar content

Farne-eilanden

De Farne-eilanden is een groep Engelse eilanden ten noorden van Newcastle, in de streek Northumberland. De eilandengroep is vooral bekend vanwege de papegaaiduikers die er broeden. Naturescanner neemt je mee naar deze bijzondere en mooie eilandengroep van het Verenigd Koninkrijk. Maak kennis met de natuur op de Farne-eilanden.

Bezienswaardigheden Farne-Eilanden

Wat zijn de mooiste plekken op de archipel, de hoogtepunten en wat is er verder te zien? 

1. Papegaaiduikers

De eilandengroep is in beheer bij de National Trust en bestaat uit vijftien eilanden die altijd boven water blijven. Tijdens eb zijn er zelfs 28 eilanden of rotsen te zien. De eilanden zijn beroemd vanwege de papegaaiduikers die er broeden. Bij de laatste tellingen zijn 40.000 paartjes van deze koddige vogels geteld. Daarnaast broeden er nog
tienduizenden andere vogels zoals zeekoeten, alken, kuifaalscholvers en drieteenmeeuwen. Twee van de eilanden zijn te bezoeken tijdens excursies. In de ochtend mag je landen op Staple Island en in de middag op het grootste eiland Inner Farne. Op beide eilanden mag je maximaal een uur blijven.

2. Zeehonden

Het hele jaar door zijn er zeehonden te vinden rondom de Farne eilanden. Enkele gewone zeehonden en honderden grijze zeehonden. In het najaar piekt het aantal grijze zeehonden, als ze hun jongen krijgen. Ieder jaar worden er meer dan duizend grijze zeehonden geboren op de eilanden. In de zomer worden er duiktrips georganiseerd vanuit het kustplaatsje Seahouses waarbij ook met de zeehonden wordt gedoken. Vooral de jonge dieren zijn nieuwsgierig en komen regelmatig de duikers onderzoeken.

zeehond Farne
Deel op Pinterest

3. Kapel van de monniken

De eilanden zijn in het verleden bewoond geweest door monniken. Op Inner Farne zijn hiervan nog de meeste resten te zien. Prominent aanwezig is St Cuthberts Chapel. St Cuthbert zelf leefde in het midden van de zevende eeuw en was één van de eerste bewoners van Inner Farne.

De kapel die naar hem vernoemd is stamt oorspronkelijk uit 1370. De toren naast de kapel is rond 1500 gebouwd en is vanaf 1637 in gebruik als vuurtoren. Iedere avond werd er een vuur gestookt op het dak van de toren. De eilanden zijn nu onbewoond, maar tijdens het broedseizoen zijn er altijd ‘rangers’ van de National Trust op de eilanden.

4. Vuurtorens

Behalve de vuurtoren op Inner Farne zijn er later ook vuurtorens gebouwd op Brownsman Island en op Longstone Island. De vuurtoren van Longstone is nu nog in gebruik en onderdeel van een bekende legende in Noord Engeland. Grace Darling, de dochter van de vuurtorenwachter, zag op 7 september 1838 vanuit haar slaapkamerraam tijdens een zware storm de SS Forfarshire op de rotsen lopen. Ze waarschuwde haar vader en samen roeiden ze naar het wrak en redden op die manier negen bemanningsleden. In het nabijgelegen Bamburgh is een heus Grace Darling museum en ook tijdens de excursies wordt er uitgebreid stilgestaan bij dit heldenverhaal.

Farne-eilanden bezoeken

Er worden vanuit Nederland door een aantal reisorganisaties natuurreizen georganiseerd naar de Farne-eilanden. Van weekendtrips tot meerdaagse reizen waarbij ook bestemmingen in de omgeving worden bezocht, zoals Holy Island en Abbs Head.

Maar ze zijn ook een aanrader voor wie op eigen houtje naar Schotland reist vanaf de veerboot in Newcastle. Met DFDS kan je varen van IJmuiden naar Newcastle. Halverwege Newcastle en Edinburgh ligt het op slechts 10 kilometer van de snelweg naar het Noorden. In de kleine haven van Seahouses staan meerdere kraampjes van excursiebootjes die dagelijks tochten naar de eilanden maken.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Marko Oudenaarden
Geschreven door
Marko Oudenaarden
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!