Ga naar content

Isle of Wight

Een van de populairste vakantiebestemmingen bij de Engelse zuidkust is het eiland Wight. Groen, ruig en lieflijk tegelijkertijd. Een prachtige plek om te wandelen, met tal van mooie bezienswaardigheden.

Natuur Wight

Het eiland heeft een veelzijdig landschap. Zo wordt het doorkruist door een kalkstenen ruggengraat. Het noorden van het eiland wordt getekend door een aantal mooie zeearmen, die zich uitstrekken in zee. De bekendste bezienswaardigheden bevinden zich in het westen; de hoge krijtwand en 30 meter hoge krijtformaties in zee; bekend als The Needles.

De witte rotsen contrasteren prachtig met de blauwe zee. In dezelfde westhoek van het eiland ligt Alum Bay, een kuststrook met prachtig gekleurde rotsen. Maar ook de rest van het eiland is bijzonder mooi, met tal van heggen en houtwallen.

Wandelen op Wight

Voor veel natuurliefhebbers is wandelen de voornaamste reden voor een vakantie op het Isle of Wight. Hoewel het landschap heuvelachtig is zijn de hoogteverschillen klein. Af en toe een kort steil stukje, maar over het algemeen hoef je nooit veel te klimmen. De vele wandelpaden doorkruisen het prachtige binnenland. De populairste wandelroute voert echter niet door het binnenland, maar langs de fraaie kust: het Kustpad van Wight.

Bereikbaarheid

Auto: met de auto kan je via de Kanaaltunnel of de veerboot over Het Kanaal. In Engeland kan je met de auto op de ferry van Portsmouth naar Fishbourne. Reisduur ca 9 uur. Boek een boot via DFDS.

Trein: vanaf Amsterdam en Rotterdam kan je de Eurostar naar Londen nemen. Hiervandaan reis je verder per trein naar Portsmouth in Zuid-Engeland. In Portsmouth kan je bij het station de ferry naar Ryde Harbour nemen. Reisduur ca. 10 uur.

Vliegtuig: KLM of Flybe naar Southampton. Vanaf Southampton is er een goede treinverbinding met Portsmouth Harbour (overstap Southampton Central). Ook kan je vliegen naar London Gatwick. Hiervandaan gaan ook rechtstreekse treinen naar Portsmouth. Vanaf Portsmouth kan je de ferry naar Ryde Harbour nemen.

1. Kustpad van Wight

Het Coastal Path voert langs de hele kust van het eiland Wight, met uitzondering van een enkele omweg bij Thorness Bay en Osborne Bay. Het is een zeer afwisselende wandeling, langs zandstenen rotsen en kalkkliffen, langs drukke vakantieparken en afgelegen, rustige inhammen, baaien, moerassen en zoutpannen. De route kan ook gedeeltelijk afgelegd worden. Je kan zelf bepalen welk stuk je wil lopen, of je vraagt advies bij een wandelorganisatie. Vertrekpunt voor het Coastal Path is Ryde.

© Celtic Trails
Coastal Path
Deel op Pinterest

2. Freshwater Bay

Freshwater Bay is een van de meest idyllische stranden op Wight, in het westen van het eiland net ten zuiden van het gelijknamige dorp Freshwater. Hiervandaan heb je een prachtig zicht op de rotsen voor de kust.

3. Andere wandelroutes op eiland Wight

Er zijn uiteraard nog meer mooie wandelpaden op Wight, die vaak verbonden zijn met het Kustpad en meer het binnenland in voeren. Bembridge route, de Nunwell route, de Hamstead route, de Shepherds Trail, de Stenbury route en de Tennyson route.

4. Pepperpot

Een van de voornaamste bezienswaardigheden op Wight is St. Catherine's Oratory. Deze middeleeuwse toren staat op St. Catherine's Down, bij de zuidkust van Isle of Wight. Het is een van de oudste vuurtorens in Engeland en staat lokaal bekend als de "Pepperpot".

Tip: bekijk nog meer mooie regio's en bestemmingen in Zuid-Engeland.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!