Ga naar content

Jersey

Jersey is het grootste Kanaaleiland, 22 kilometer vanaf de kust van Bretagne en Normandië gelegen in het Kanaal. Het eiland kent een verrassend mild klimaat, de reden dat je er veel tropische planten vindt. Het landschap is gevarieerd, met ruige kliffen, goudgele zandstranden en een opvallend blauwe zee, terwijl het binnenland zich kenmerkt door groene heuvels, veel bos en kronkelende, smalle weggetjes. 

Kanaaleiland Jersey

Jersey is een baljuwschap. Samen met baljuwschap Guernsey en het in de Ierse Zee gelegen Isle of Man is het Brits Kroonbezit, maar behoort het niet tot het Verenigd Koninkrijk. Op Jersey wordt wel Brits gesproken en vooral de oudere bewoners van het eiland spreken Jèrriais; Brits met een Normandisch-Frans dialect. Opvallend genoeg zijn alle straatnamen in het Frans, maar veel borden vind je er in meerdere talen. 

De hoofdstad van Jersey is Saint Helier, gelegen aan een baai in het zuiden van het eiland. Betalen doe je met de Jerseypond, maar de gewone Britse pond wordt ook aangenomen.

Het eiland heeft een van de grootste getijdenverschillen ter wereld. Dat betekent dat je bij eb zomaar op bepaalde stukken strand of naar een kasteel of vuurtoren toe kunt lopen en de bootjes in de haven droog liggen, terwijl bij vloed alles onder water staat. Hou de zee dus altijd goed in de gaten en laat je niet verrassen door hoe snel het water opkomt!

Rozel Bay Jersey
Droogliggende boten in de baai van Rozel
Deel op Pinterest

Bezienswaardigheden Jersey

Op dit kanaaleiland vind je een interessante combinatie van historie en natuur. Naast enkele zeer fraaie kastelen, word je regelmatig herinnerd aan de Tweede Wereldoorlog, toen het bezet was door de Duitsers. Verder kun je als natuurliefhebber hier je hart ophalen op de prachtige kustpaden en volop wildlife en vogels spotten.

Onze reporter Janneke bezocht Jersey enkele dagen en geeft je de beste tips voor de mooiste plekken en bezienswaardigheden. Hoewel het weer niet helemaal meezat middenin de zomer, heeft zij toch heel veel highlights bezocht.

1. De kust

De kust van Jersey, vooral in het noorden, is verrassend ruig en heeft veel indruk op me gemaakt. Imposante kliffen en heuvels vol met (bloeiende) heide maken onderdeel uit van het landschap langs de zee. Over de kliffen loopt een goed onderhouden wandelpad, waar je steeds behoorlijk moet klimmen en dalen, maar wel getrakteerd wordt op de beste uitzichten.

Start bijvoorbeeld in het vissersdorp Rozel in het noordoosten en loop langs de hele noordkust naar het strandje van Greve de Lecq. Maar je kunt de kustwandeling zo lang of kort maken als je zelf wilt. Bij Bouley Bay (ten noorden van Jersey Zoo) en in het uiterste noordwesten bij de ruïne van Groznez Castle staat de heide eind juli tot september prachtig in bloei. Onderstaande foto is gemaakt in de regen en doet niet helemaal recht aan hoe prachtig het er dan is.

Bouley Bay
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Rijd eens met de (huur)auto langs de mooiste uitzichtpunten aan de noordkust. De meeste indruk maakt Devil's Hole, een natuurlijke krater. Eerst was dit een grot, maar door erosie van het zeewater is het plafond daarvan volledig ingestort. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 10 minuten lopen. Daal de trappen af, loop om een heuvel heen en vanaf het platform weet je niet wat je ziet!

Devil's Hole Jersey
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

2. Stranden van Jersey

Jersey kent talloze prachtige goudgele zandstranden, die een mooi contrast vormen met het opvallend blauwe zeewater. De palmbomen maken het tropische gevoel helemaal af. Bij vele strandjes is een kustwacht aanwezig, dus je kunt er veilig zwemmen. De lokale bevolking maakt daar dan ook gretig gebruik van en zelfs als het maar 18 graden is! Durf jij ook?

Het populairste strand is bij St. Brelade's Bay. Hier kun je wandelen, zonnebaden, zwemmen, surfen of heerlijk toeven op het terras van een van de leuke strandtentjes. Er zijn ook faciliteiten zoals openbare toiletten, douches en je kunt er een ligbedje en windscherm huren.

St. Brelade's Bay
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij Plémont Beach in het noorden van Jersey. Het verschil in getijden is hier zeer opmerkelijk. Bij vloed is er geen strand zichtbaar en klotst het water tot ver in de rotsspleten van de kust. Bij eb wordt er een meterslang zandstrand zichtbaar en zie je overal mensen langs de zee wandelen of relaxen op het strand. Hou altijd het water in de gaten, want het wordt sneller vloed dan je denkt! Download eventueel een getijden-app of vraag de locals om je tijdig te waarschuwen.

Plémont Beach
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Een zeer verrassend element van de kliffen aan dit strand zijn de grotten. Bij eb kun je hier naartoe lopen, maar het kan eventueel nog wat nat zijn, dus trek dan gewoon even je schoenen uit.

Plémont grot
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

In een van de grotten vind je een kleine waterval en samen met de met mos begroeide stenen is dit een verborgen pareltje op Jersey!

3. Kastelen op Jersey

Wat je wellicht niet verwacht, is dat Jersey ook een aantal zeer fraaie kastelen heeft. Het oudste kasteel is Mont Orgueil Castle, ook wel bekend als Gorey Castle. Door de locals wordt het 'Juweel in de kroon van Jersey' genoemd. Vier eeuwen lang heeft het kasteel het eiland beschermd.

Gorey Castle
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Het kasteel is zeker het bezichtigen waard. Dwaal door de eindeloze gangen en trappetjes en geniet van het uitzicht op mooie baaitjes en het haventje van Gorey. In het kasteel vind je ook veel tropische planten met mooie bloemen, zoals hortensia's en de Afrikaanse lelie.

Mont Orgueil
Bloemen op Mont Orgueil
Deel op Pinterest

Op zaterdagochtend vindt er trouwens iets bijzonders plaats bij Mont Orgueil, er worden dan yogalessen gegeven door studio Kalimukti. Bij goed weer buiten op het grasveld middenin het kasteel. Terwijl je leert aarden en ontspannen, voel je de wind in je haren en het zonnetje op je gezicht. Een prima begin van het weekend!

Yoga bij Gorey Castle
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Het grootste nadeel van het kasteel bij Gorey is dat het aan land ligt en dus makkelijk te beschieten is. Rond het jaar 1600 werd besloten een tweede kasteel te bouwen. Mont Ogueil verloor zijn functie, maar bleef gelukkig wel behouden.

Op een rotseiland in de baai van St. Helier werd het Elizabeth Castle gebouwd. Bij eb kun je hier naartoe wandelen via een 800 meter lang betonpad. Maar het kasteel is de hele dag te bezoeken met een speciaal amfibievoertuig dat door het water kan rijden. Dit maakt je bezoek extra bijzonder!

Elizabeth Castle
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Sinds de zeventiende eeuw is het Elizabeth Kasteel steeds verder uitgebreid. In de Tweede Wereldoorlog, toen de Duitsers Jersey bezetten, is er zelfs een bunker op gebouwd. In en om het kasteel zijn diverse musea te bezichtigen en er wordt dagelijks een kanon afgeschoten. Oren dicht dus! 

Kanon Elizabeth Castle
Een van de vele kanonnen bij het kasteel
Deel op Pinterest

4. Herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Jersey bezet door Nazi-Duitsland, en daar word je overal op het eiland aan herinnerd. De bekendste oorlogsbezienswaardigheid: de War Tunnels. Dit gangenstelsel werd uitgehakt door dwangarbeiders uit heel Europa. Zeer gevaarlijk en zwaar werk. Later richtten de Duitsers de tunnels in als noodhospitaal.

De tunnels zijn te bezichtigen, waaronder een stuk dat deels is ingestort, waardoor er vele slachtoffers zijn te betreuren. In het tunnelstelsel is een indrukwekkende expositie over hoe de inwoners van Jersey de oorlog hebben meegemaakt. Dit mag je echt niet missen als je het eiland bezoekt, ook al is het om nooit te vergeten wat hier is gebeurd.

Jersey War Tunnels
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Verder kom je overal op het eiland bunkers en wachttorens tegen als onderdeel van de Atlantikwall. Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, dan is het zeker de moeite waard om het eiland rond te touren en er een aantal te bezichtigen. Overigens vind je ook oudere, ronde torens op het eiland, die nog herinneren aan de Franse dreiging tijdens de Slag om Jersey in 1779.

Duitse wachttoren
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

5. Dieren op Jersey

Op Jersey komen verschillende soorten dieren voor, zowel op land, aan de kust als in het Kanaal. In het binnenland heb je kans op het spotten van de grijze grootoorvleermuis en groene hagedis. En natuurlijk de beroemde Jersey koeien die overal in het weiland staan. Geen wild dier, wel een icoon!

Jersey koe
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Langs de kust zijn veel soorten vogels te spotten. Zelf heb ik aalscholvers, verschillende soorten meeuwen en scholeksters gespot. Na het horen van verhalen zijn we ook op zoek gegaan naar papegaaiduikers. Er schijnen vier paartjes op de kliffen in het noorden van Jersey te broeden. 

De puffin wordt overal gepromoot op het eiland, maar als we locals ernaar vragen, beginnen ze een beetje te lachen. Is het een fabel, of is het al heel lang geleden dat deze clowneske vogeltjes hier zijn gespot? In ieder geval is er een gigantisch kunstwerk van wilgentakken gemaakt, de enige puffins die wij hebben gespot... Mocht jij ze een keer in het echt zien op Jersey, dan horen we dat natuurlijk graag.

Puffins Jersey
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

In de zee bij Jersey zwemmen dolfijnen en zeehonden. Ga je het water op met een rib-boot of kajak, dan heb je grote kans ze te zien. Helaas was het te slecht weer tijdens onze reis naar Jersey en werden beide tochten geannuleerd. Ik moet dus zeker een keer terugkomen!

Wil je nog meer dieren zien, bezoek dan Jersey Zoo. Dit kleine dierenpark is door auteur en dierenliefhebber Gerald Durrell in 1959 opgericht en staat in het teken van bescherming van zeldzame en bedreigde diersoorten.

Durrell Wildlife Conservation Trust
Jersey Zoo
Deel op Pinterest

Wereldwijd worden er mooie projecten gedaan. In de zoo vind je vooral veel soorten apen, vogels en de luiaard.

6. Overige bezienswaardigheden op Jersey

Hoewel het eiland Jersey niet heel groot is, zijn er toch nog veel meer leuke bezienswaardigheden te vinden. Ik som er nog een paar op:

- Vuurtoren La Corbière
Deze witte vuurtoren uit 1859 springt vooral in het oog door zijn ligging op een rotseilandje. Bij eb kun je hier naartoe lopen, bij vloed slaan de wilde golven overal om het bouwwerk heen. 

La Corbière
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

La Hougue Bie
Deze berg met een kapel is gebouwd op een prehistorisch graf. Via het oude ganggraf van 8 meter lang kom je uit bij een kleine ruimte met een soort hunebed-stenen. Op het terrein is ook een prehistorisch huisje nagebouwd, vooral leuk voor kinderen. Verder vind je er een Duitse bunker, die nu is ingericht als memorial.

Zandsculptuur
Verborgen in een koepeltent vind je de gigantische zandsculptuur van Simon the Sand Wizard, die zelfs een award hiermee wist binnen te slepen. De toegang is gratis, maar een donatie is wel op zijn plaats voor al het werk dat hij hierin heeft gestoken. De maker is zelf aanwezig voor het beantwoorden van al je vragen.

Zandsculptuur Jersey
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

- Wijndomein La Mare Estate
Je verwacht het misschien niet, maar op Jersey wordt zelfs wijn verbouwd dankzij het milde klimaat! Bij La Mare Estate kun je een leuke rondleiding krijgen van een uur en drie soorten wijn proeven: rood, wit en rosé. Er wordt ook mousserende wijn gemaakt en er is een distilleerderij waar brandy wordt gestookt van appels.

Wijnvelden Jersey
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Lavender Farm
Velden vol bloeiende lavendel vind je bij de Lavendelboerderij. De lavendel wordt geperst tot olie en verwerkt in cosmetica en toiletartikelen.

Lavendel op Jersey
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

- Jersey Museum
Wat te doen bij slecht weer? Dan is het Jersey Museum in de hoofdstad Saint Helier een aanrader, want hier leer je echt alles over het eiland. Van geschiedenis tot aan natuur en momenteel is er zelfs een expositie over de eetgewoonten van de bevolking. Aan het museum vast ligt een Victoriaans huis, inclusief complete inrichting!

Beste reistijd en bereikbaarheid

Jersey heeft een gematigd zeeklimaat en is het hele jaar door te bezoeken. De zomers zijn niet al te warm, het voor- en najaar zijn ideaal om te wandelen en de winters zijn mild. Wel heb je in elk seizoen kans op regen.

Het eiland is te bereiken met de ferry vanaf St. Malo (Bretagne) en Granville of Carteret (Normandië). Je rijdt in ongeveer acht uur vanuit Nederland hier naartoe. De boottocht naar Jersey duurt dan nog een half uur en het voordeel is dat je je eigen auto kunt meenemen. 

Sneller is het vliegtuig, maar vanaf Schiphol zijn er vanaf 2024 geen directe verbindingen meer. In de zomer kun je wel vanaf Rotterdam of Düsseldorf vliegen, maar check goed de huidige vluchten, omdat dit wel eens verandert. 

We bezochten Jersey op uitnodiging van Visit Jersey, maar deze pagina is geschreven met het enthousiasme en de authenticiteit die je van ons gewend bent. Bekijk ook onze tips voor de overige Kanaaleilanden.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!