Ga naar content

Loch Lomond in Schotland

Mooiste Schotse meren - Loch Lomond is het grootste meer van Schotland, en tevens een van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Schotland. Het meer is 37 km lang en 8 km breed. Het meer maakt deel uit van het Trossachs nationaal park, een schitterend gebied met verbluffende natuur.

Natuur bij Glasgow

Loch Lomond bevindt zich op slechts 20 kilometer van Glasgow, in de zuidelijke Highlands. Het maakt deel uit van het Loch Lomond and Trossachs National Park, een natuurgebied dat tevens een aantal bergketens omvat, waaronder de mooie Trossachs. Tal van beschermde natuurgebieden en kleine parken maken deel uit van het geheel. Omdat het een prachtig gebied is en zo makkelijk bereikbaar is vanaf Glasgow, is het voor zowel toeristen uit het buitenland als voor de Schotten en Engelsen, een belangrijke vakantiebestemming.

Wat te doen bij Loch Lomond?

Aangezien het meer en het omliggende Trossachs nationaal park populaire bestemmingen zijn in Schotland, valt er altijd wel wat te beleven: tal van festivals en activiteiten worden het hele jaar door georganiseerd rond het meer. Daarnaast kan je zelf ook allerlei activiteiten ondernemen en een bezoek brengen aan diverse mooie bezienswaardigheden rond Loch Lomond. Enkele tips:

1. Wandelen bij Loch Lomond

Loch Lomond vormt ook een groot deel van de bekende meerdaagse wandelroute West Highland Way, die langs de gehele oostkant van het meer voert. De meest avontuurlijke hikers zoeken het hogerop, voor een beklimming van Ben Lomond of The Cobbler. Deze laatste bevindt zich in de Arrochar Alpen, zes bergen tussen Loch Lomond en Loch Long. Minder avontuurlijke wandelaars kiezen eerder voor een wandeling naar de Dochart watervallen vanaf de A82.

2. Fietsen bij Loch Lomond

Fietsers kunnen een 28 kilometer lang fietspad afleggen langs de westelijke over, het West Loch Lomond Cycle Path. Deze fietsroute voert van het Arrochar and Tarbet

3. Golfen Loch Lomond

Wie houdt van golfen zit ook goed in de omgeving van Glasgow. In Loch Lomond Golf Club, op de zuidelijke oever van het meer, werden reeds tal van internationale golfevenementen en de Scottish Open georganiseerd. Ook aan de andere kant bevindt zich een golfclub.

4. Watersport Loch Lomond

Loch Lomond is ook een van de beste meren voor watersport en varen. Kajakken, kanoën, windsurfen, jetskiën, speedboten... het kan allemaal. Vanaf Tarbet, Argyll and Bute en Balloch kan je boottochten maken over het meer. In het nationaal park liggen nog diverse kleinere meren. Zo kan je op Loch Katrine een tocht maken op het historische stoomschip SS Sir Walter Scott en ook op de overige lochs worden diverse waterexcursies aangeboden.

5. Historische locaties bezoeken

De omgeving heeft een rijk historisch verleden en verscheidene oude ruïnes nodigen uit tot een bezoek. Ontdek Dumbarton Castle tussen Glasgow en Loch Lomond, vaar met de boot naar het eiland in Lake of Menteith, waar Mary Stuart als kind verbleef en bezoek Inchmahome Priory, of maak een mooie wandeling naar Stone Circle Killin in het noordoosten van het park. Bij Loch Voil ligt de Balquhidder Church Ruin.

Bezoekerscentrum

Nabij Balloch bevindt zich een groot bezoekers- en winkelcentrum, het Loch Lomond Shores. Bezoek tevens de bekende whiskydistilleerderij in Alexandria, een leuke en interessante ervaring!

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!