Ga naar content

Fietsen in Schotland

Schotland - Fietsen in Schotland is geweldig: op de fiets verken je sneller dan te voet dit adembenemende landschap en geniet je volop van de outdoor mogelijkheden die de regio te bieden heeft: mooie groene heuvels en bergen, glinsterende meren en uitdagende fietspaden. Fietsen in Schotland is een aanrader voor de professionele en de minder ervaren fietser. Je wordt helemaal een met de natuur. Maar hou wel rekening met gepaste kleding!

Fietsvakantie in Schotland

In Schotland kan je allerlei soorten fietsen huren: gewone fietsen, racefietsen, mountainbikes, tandems en ook fietsen voor kinderen. Vlakke fietsroutes in Schotland vind je rond de steden. Er zijn overal mooie fietspaden en met de mountainbike kan je ook avontuurlijk "off the road". Voor algemene reizen, zie onze rondreis tips Schotland. Sommige organisaties bieden volledig verzorgde fietsvakanties in Schotland, bekijk dus zeker ons tips.

Mooie fietsgebieden in Schotland

Wat zijn de mooiste gebieden om te fietsen in Schotland? De meeste mensen kiezen voor een fietsexcursie in Edinburgh of Glasgow. Dit is immers een leuke en sportieve manier om kennis te maken met de Schotse steden. Leuke fietstours zijn te boeken via Baja Bikes. Maar het is natuurlijk ook geweldig om de Schotse natuur op de fiets te verkennen. 

1. Fietsen bij Fort William

Een van de mooiste gebieden om te fietsen is de omgeving van Fort William. Het stadje ligt aan de voet van de Ben Nevis, de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk. Je kan gaan mountainbiken of fietsen in het nabijgelegen dal van Glen Coe, een prachtig groen en bergachtig landschap met paden in alle niveaus. De streek van Glen Coe werd door onze Facebook fans verkozen tot mooiste natuurbestemming.

2. Kingdom of Fife

Kingdom of Fife is een gebied in het oosten van Schotland, bij St. Andrews, ten noorden van Edinburgh. Hier vind je een mooie fietsroute, die het hele jaar door veel fietsers lokt. De route is off-road, met een totale lengte van 175 kilometer en is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen. Fietsen langs vissersdorpen en afgelegen onverharde wegen met prachtige uitzichten op de ruige kust. Een van de mooiste havens vind je bij Crail. Naast mooie natuur heeft Fife een groot cultureel aanbod en het is ook leuk om het te combineren met een verblijf in Edinburgh.

3. Glenlivet Estate

De Glenlivet Estate is een gebied dat deel uitmaakt van het Cairngorms National Park. Het is een ideaal gebied om te fietsen in Schotland, met tal van mooie fietsroutes in alle niveaus, van 30 km tot 160 km. Ter plekke zijn fietskaarten verkrijgbaar met alle fietsroutes in het gebied. Je fietst er langs landelijke taferelen, met idyllische boerderijen en mooie natuur.

4. Heart 200 

Deze nieuwe langeafstandsroute in het hart van Schotland kun je naast de auto ook per fiets afleggen. De fietsroute is bijna net zo lang als de autoroute (200 miles), maar voert je naar rustigere wegen met minder verkeer. Op de route liggen diverse eet- en slaapgelegenheden. Hoe lang je er over doet, bepaal je dus helemaal zelf. Je kunt ervoor kiezen om de Heart 200 route helemaal of gedeeltelijk te fietsen. Op diverse plaatsen liggen echter ook nog alternatieve fietsroutes die je kunt volgen. Volop keuze dus voor de fietsliefhebber in het hart van Schotland.

5. Fietsen op de Schotse eilanden

Ook op de Schotse eilanden zijn er tal van mooie fietsroutes en paden aangelegd in de prachtige natuur. Avontuurlijk mountainbiken op het Isle of Skye, of heerlijk rustig fietsen langs de kust van de Hebriden eilanden? Het is allemaal mogelijk. Het mooiste is eigenlijk een combinatie van een fietsvakantie en een wandelvakantie. Je kan ter plekke fietsen huren of zelf je eigen fiets mee nemen.

Fietsen met kinderen in Schotland

Schotland is een topbestemming voor een actieve vakantie met de kinderen. De wat oudere kinderen zullen zeker genieten van fietsen en mountainbiken door bossen, over steile heuvels en langs glasheldere meren. Samen picknicken, een vuurtje maken en een visje vangen in de rivier. Combineer een avontuurlijke fietsvakantie met de kids met andere leuke activiteiten, zoals abseilen, kajakken, een wildlife tocht met een echte ranger of goud zoeken met een zeef.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Astrid Klaver
Geschreven door
Astrid Klaver
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!