Ga naar content

Hadrian's Wall wandelen

Natuur Northumberland - Hadrian's wall is een bekende trail in Noord-Engeland. De wandelroute volgt de muur van Hadrianus, ook Hadrianus wall genoemd. Het is een van de populairste, en volgens velen ook mooiste wandelvakanties in Engeland. Wat moet je weten over wandelen langs Hadrian's Wall?

Bezienswaardigheden in Noord-Engeland

Het Verenigd Koninkrijk heeft vele mooie streken en gebieden om te wandelen. Met name Noord-Engeland, waar je de typische Engelse landschappen aantreft, met glooiende heuvels, karakteristieke stapelmuurtjes en groene weilanden.

Het Penninisch gebergte scheidt het oosten en het westen van elkaar. In het westelijke deel van Noord-Engeland bevindt zich het prachtige Lake District, met mystieke meren, groene bergen, historische plaatsen, zoals Liverpool en Manchester en de badplaats Blackpool. 

Voor de kust ligt Isle of Man, met de boot bereikbaar vanaf Liverpool.

Vogeltje langs het wandelpad
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De bezienswaardigheden van het oostelijke deel van Noord-Engeland omvatten Newcastle-upon-Tyne en Durham, met haar fraaie kathedraal en kasteel. Heldere rivieren stromen in dit deel van Engeland tussen zogenaamde "dales", dat zijn valleien.

Bij Malham zijn er indrukwekkende watervallen en kalkstenen rotsen te bezichtigen. Een gebied dat erg populair is, is Northumberland, en dat komt vooral door de aanwezigheid van deze bijzondere historische bezienswaardigheid, Hadrian's Wall!

Een van de meest kenmerkende plekken langs de wandelroute van Hadrian's Wall is Sycamore Gap, met de bekende boom. In 2023 werd deze 200 jaar oude boom door vandalen omgezaagd, wat voor heel wat ophef zorgde in Groot-Brittannië.

Hier boek je je wandelvakantie

Wat is Hadrian's Wall?

Hadrian's Wall is een 135 kilometer lange muur die zich uitstrekt tussen de ene kust van Engeland (Bowness-on-Solway) en de andere kust van Engeland (Wallsend). Zo kan je dus van kust naar kust wandelen, een bijzondere ervaring. De muur werd omstreeks 120 na Chr gebouwd door Keizer Hadrianus, om de grenzen van het gebied Brittania en het Romeinse Rijk af te bakenen. Onderweg trekt 2000 jaar geschiedenis aan je voorbij. Vandaag de dag staat Hadrian's Wall dan ook als beschermd monument op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Wandelen bij Hadrian's Wall

Een wandelpad langs Hadrian's muur verbindt beide kusten met elkaar en maakt het mogelijk om in Engeland van kust naar kust te wandelen. In ongeveer zes dagen kan je de gehele route langs Hadrian's Wall wandelen, maar je kan er ook voor kiezen om een korte dagwandeling te maken langs enkele van de voornaamste bezienswaardigheden. Wanneer je kiest om de volledige route te doen, zijn er diverse mogelijkheden om dit georganiseerd te boeken. 

© England's Great Walking Trails
Deel op Pinterest

Verscheidene reisorganisaties (met name touroperators gespecialiseerd in wandelreizen) organiseren een meerdaagse tocht langs Hadrians Wall, die als individuele wandelreis geboekt kan worden. Wij zijn niet op de hoogte van groepsreizen, dus mocht je die tegenkomen, zou het fijn zijn als je dat even liet weten.

De meerdaagse wandelreis langs Hadrian's Wall voert door de mooiste landschappen van Northumberland en Noord-Engeland. Overnachtingen vinden plaats op campings, in hostels, B&B's of hotels.

Als wandelliefhebber is dit een tocht die je eigenlijk ooit in je leven moet maken. Naast mooie natuur en prachtige vergezichten geniet je tijdens het wandelen van verscheidene historische bezienswaardigheden zoals ruïnes, kastelen en musea. 's Avonds lekker eten en bijkletsen met de vriendelijke lokale bevolking, onder het genot van een pint of Lager. Engeland op zijn best dus!

Pennine Way
Naast de bekende trail die we hierboven beschrijven wil ik ook even wijzen op de Pennine Way, een 463 km lange route helemaal van Peak District tot het zuiden van Schotland. In de laatste etappes loop je hier ook over een deel van Hadrian's Wall. Veel mensen waarderen de afwisseling van deze route, omdat je ook door Peak District en de Yorkshire Dales komt. Maar voor de hele route moet je wel ca. 3 weken uittrekken! 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wandelgidsen en wandelkaarten Hadrian's Wall

Wil je niets missen van de bezienswaardigheden onderweg, gedetailleerde wandelkaarten en een uitgebreid overzicht van alle accommodaties en eetgelegenheden hebben, neem dan een goede wandelgids over Hadrian's Wall mee. Zowel in het Engels als het Nederlands zijn er kwalitatieve reisgidsen beschikbaar. Bekijk de reisboekwinkels met kaarten en gidsen van Hadrian's Wall:

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!