Ga naar content

Noord-Engeland

Van de toppen van het Pennines gebergte tot de oevers van het Lake District. En van de uitgestrekte moors tot de ruige kust. De natuur in Noord-Engeland is wild en veelzijdig. Wellicht een van de mooiste Britse regio's! Een absolute topbestemming voor natuurreizigers die op zoek zijn naar een bestemming dichtbij, die je het ultieme natuurgevoel geeft en duurzaam bereikbaar is.

Natuur in Noord-Engeland

In het noorden van Engeland vind je nog veel wilde natuur. De regio staat het meest bekend om het geliefde Lake District, met zijn schilderachtige meren, heuvels en bossen. Toch loont het om verder te kijken naar de andere natuurlijke parels. Zo loopt het Pennines gebergte als een ruggengraad van noord naar zuid door Engeland en biedt eindeloze wandelavonturen.

Natuurgebieden Noord-Engeland
Lake district
Deel op Pinterest

En wat denk je van de idyllische kust, zowel bij de Noordzee als de Ierse zee. Geniet van de kliffen, de vissersdorpjes of pak een veerboot naar een van de eilanden waar enorme vogelkolonies op je wachten. Je wisselt een bezoek aan de natuur eenvoudig af met een paar dagen in mooie steden als York en Newcastle. Ga je mee?

Mooiste plekken Noord-Engeland

Wat precies het noorden van Engeland is, valt over te twisten. Maar wij nemen voor het gemak alles ten noorden van Leeds en delen dit deel van Engeland op in de bekendste graafschappen met daaronder de mooiste plekjes voor een rondreis in Noord-Engeland.

1. Natuur in Northumberland

Het meest noordoostelijke graafschap, grenzend aan de Noordzee in het oosten en Schotland in het noorden, is Northumberland.

Landschap noord-Engeland
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

De kust van Northumberland is ongekend mooi. Niet voor niks heeft de Northumberland Coast de status van AONB, Area of Outstanding Natural Beauty. Aan de kustlijn van Northumberland geniet je van stille baaien en bruisende kuststadjes, van lege stranden en kasteelruïnes. Enkele plekken die je niet wil missen zijn de zandstranden van Budle Bay en het Bamburgh kasteel aan zee.

Vanaf de kustplaatsen neem je een veerboot naar de bijzondere eilanden. Zin om vogels te spotten zoals de alk en papegaaiduiker? Dan zijn de Farne Islands of Coquet Island in de zomermaanden jouw bestemming.

Mooiste plekken Noord-Engeland
Farne Islands
Deel op Pinterest

Houd je meer van mystiek en historie? Bezoek dan het getijdeneiland Lindisfarne, the Holy Island. Je bereikt het eiland eenvoudig met de auto, maar let op: twee keer per dag, bij hoogtij, loopt de weg onder en is Holy Island gescheiden van het vasteland. Lindisfarne was en is een pelgrimsplaats vanwege de abdij die hier in de 7e eeuw is gebouwd. Vandaag de dag vind je er alleen nog de ruïnes van de abdij en een kasteel. Toch blijft het eiland een spiritueel sfeertje houden.

Tot slot kunnen we het Northumberland National Park niet overslaan. Het is het dunst bevolkte nationaal park van Engeland en dat maakt het ook gelijk wild en ongerept. Wandel over de met heide begroeide heuvels bij Simonside Hills, bewonder de historische muur van Hadrianus en keer 's nachts terug om sterren te kijken in dit Dark Sky reservaat.

Bekijk onze uitgebreide pagina over de natuur en mooiste plekken in Northumberland

2. Natuur in Yorkshire

Dit graafschap is vernoemd naar de prachtige historische stad York, die je zeker moet bezoeken. Maar Yorkshire is veel meer dan York alleen. Het graafschap heeft twee nationale parken binnen de grenzen en nog vele andere, kleinere natuurgebieden. Rijd je de stad uit richting het noorden dan kom je al gauw uit bij North York Moors Nationaal Park.

Natuur in Yorkshire
© Naturescanner Janneke
North York Moors
Deel op Pinterest

Een uitgestrekt nationaal park van de countryside tot de kust dat bekend staat om zijn moors, oftewel uitgestrekte heide- en varenlandschappen. Het is hier heerlijk wandelen en genieten van de rust. Zeker in de herfst geniet je van prachtige kleuren en lege wandelpaden.

Een ander bekend nationaal park in het graafschap Yorkshire is het Yorkshire Dales National Park. Hier vind je vele watervallen, uitgestrekt moorland, iconische pieken, maar ook traditionele stenen boerderijen en muurtjes.

Yorkshire Dales
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

Enkele plekken die je hier zeker niet wil missen zijn de Three Peaks of Whernside, Malham Cove en Brimham Rocks. Yorkshire Dales is een van de beste plekken in Engeland om te fietsen dankzij een uitgebreid netwerk van paden. Je kan er zowel terecht om te rustig trappen door de valleien als voor een flinke uitdaging in de moors en over de Buttertubs pass.

3. Natuur in Cumbria

Cumbria is het meest noordwestelijke graafschap van Engeland. In Cumbria ligt het bekendste nationaal park van Noord-Engeland; het idyllische Lake District. Door velen geroemd als de mooiste plek in Engeland. Deze titel heeft het Lake District te danken aan zijn spiegelgladde meren en hoge bergen die als decor dienen voor mooie trektochten door de Engelse natuur. Wanneer je onderstaande foto ziet begrijp je wel waarom Lake District op menig reislijstje staat:

Mooiste plekjes Noord-Engeland
Lake District
Deel op Pinterest

Het Lake District is enorm uitgestrekt en biedt al inspiratie voor een volledige vakantie. Je kunt er eindeloos wandelen over de bergpaden en langs meren.

Ben je in Lake District, rijdt dan even door naar het zuiden, het Furness Peninsula op. Dit schiereiland hoort net niet meer bij het nationaal park maar is zeker een bezoek waard. Hier geniet je van idyllische stranden en uitzichten over zee én de beste zonsondergangen. Bovendien is het een wildlife paradijs met enorme kolonies zeevogels en zeehonden.

Wildlife Noord-Engeland
Deel op Pinterest

Als we één plek mogen tippen is het South Walney Nature Reserve, waar zeehonden en zeevogels zich verzamelen. Spot de grijze zeehond en broedende eidereenden. Vergeet dus niet je verrekijker en camera wanneer je Furness bezoekt!

Tussen Lake District en North Pennines AONB ligt een onbekende parel: Eden Valley. Een groene vallei heerlijk voor roadtrippen en wandelen. Het landschap wordt gekenmerkt door de Eden rivier, de groene countryside en traditionele zandstenen huisjes. Een idyllische bestemming om rond te toeren met de auto óf per trein. De Carlisle to Settle Railway is een schilderachtig treintraject dat je meeneemt door de North Pennines, Eden Valley en Yorkshire Dales.

Andere highlights in Noord-Engeland

Sommige mooie plekken vallen net buiten de hierboven genoemde graafschappen of zijn zo uitgestrekt dat het meerdere graafschappen overkoepelt. Nog enkele niet te missen plekken in het noorden van Engeland.

4. Isle of Man

Een vreemde eend in de bijt is Isle of Man. Een autonoom eilandje tussen Engeland en Ierland in. Hoewel het niet bij Engeland hoort is het wel eenvoudig met de boot bereikbaar vanuit Heysham en Liverpool. Na zo'n 3 uur varen kom je aan op een eiland met schitterende kust, ruige landschappen en een unieke cultuur. De mensen op Isle of Man zijn ontzettend trots op hun eiland en dat voel je! En wat denk je van dolfijnen en reuzenhaaien spotten tijdens een safari? Of met een stoomtrein het eiland verkennen?

5. Hadrian's Wall

Dwars door Noord-Engeland loopt de historische muur van Hadrianus, van Bowness-on-Solway aan de westkust tot Wallsend aan de oostkust. Ooit gebouwd als bescherming van de grens van het Romeinse Rijk, maar tegenwoordig een wandelklassieker!

Highlights in Noord-Engeland
Hadrian's Wall
Deel op Pinterest

Langs de muur loopt namelijk een epische wandelroute van 135 kilometer die je meeneemt van de Ierse zee tot de Noordzee, langs 2000 jaar aan geschiedenis en met spectaculaire uitzichten onderweg. Lees meer over wandelen langs Hadrian's Wall.

6. Pennines

De Pennine Hills staan ook wel bekend als de ruggengraad van Engeland. Deze bergrug loopt namelijk over een lengte van meer dan 400 km van noord naar zuid dwars door het land, van North Pennines AONB tot het Peak District. Het Pennines gebergte is zo groot en uitgestrekt dat het meerdere graafschappen doorkruist en meerdere natuurparken omvat.

Pennines
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

Onder andere Peak District, Yorkshire Dales en delen van Northumberland vallen onder het Peninnes gebergte. Een enorm gebied waar ontzettend veel te ontdekken valt. Wat je in ieder geval echt niet mag missen is Kinder Scout, Malham Cove, High Force waterval, Cauldron Snout en de High Cup Nick Vallei, Deze highlights kom je allemaal tegen tijdens een trektocht over de Pennine Way, een langeafstandspad dat je meeneemt naar de mooiste plekken van de bergrug. 

7. Peak District

Dit gebied ligt net ten zuiden van Leeds, waar we willen je dit natuurschoon niet onthouden. Het is goed te combineren met een reis door het noorden, al kan je alleen al in het Peak District een week doorbrengen. De natuur in Peak District is wonderschoon. Het is echt een park voor de actieve reiziger met activiteiten als wandelen, klimmen, paardrijden en speleologie. Verken de grotten, beklim rotsen en wandel door uitgestrekte groene valleien. Lees Cindy's tips over het Peak District.

Hoe reizen naar Noord-Engeland?

Noord-Engeland is eenvoudig en snel bereikbaar vanuit Nederland. Newcastle is voor velen dé toegangspoort tot Noord-Engeland. Vanuit Nederland reis je eenvoudig met de ferry vanuit IJmuiden. Je zou er ook voor kunnen kiezen om vanuit Rotterdam naar havenstad Hull te varen, meer zuidelijk gelegen. Een andere optie is om met de trein naar Engeland te reizen. Wij reisden zelf via Londen naar York met de trein. Erg comfortabel en goede verbindingen!

Uiteraard zijn er ook meerdere luchthavens in Noord-Engeland, voor als je weinig tijd hebt. Bijvoorbeeld in York en Newcastle.

Wandelen in Noord-Engeland

Wil jij een wandelvakantie in het noorden van Engeland plannen? Laat een van de langeafstandspaden dan jouw gids zijn door de regio. Diverse National Trails lopen door Noord-Engeland, zoals Hadrian's Wall, Pennine Way en Cleveland Way. Vanaf 2025 zal ook het Coast to Coast Path worden toegevoegd aan dit lijstje. Deze loopt van de Ierse zee tot aan de Noordzee, dwars door de drie nationale parken Lake District, Northumberland en North York Moors.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!