Ga naar content

Peak District

Mooie plekken Noord-Engeland - Tijdens onze laatste rondreis door Engeland mocht het Peak District National Park niet ontbreken. We hadden er vaak over gehoord en de verwachtingen lagen dus hoog. We werden niet teleurgesteld.

Natuur in het eerste nationaal park van Engeland

Het Peak District is populair bij natuur- en wandelliefhebbers. Het eerste nationaal park van de UK ligt op 50 km ten Westen van Nottingham, ingesloten tussen Sheffield en Manchester. Wil je alles zien, dan is het aanbevolen om minstens een weekje vakantie te nemen om het Peak District te verkennen. Je bevindt je hier ook in de buurt van Nottingham en dit landschap met haar prachtige vergezichten diende dan ook als filmlocatie voor de Robin Hood film. 

Natuur Peak District National Park
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De vele dalen worden ingesneden door idyllische stroompjes en groene valleien. Gele kwikstaarten, dippers en beflijsters met hun witte befje vliegen over het stromende water van de beekjes. De dipper kan het hele jaar door gezien worden, rustend op een kei met zijn witte shirtje, terwijl de beflijster een zomergast is, die in de winter de warmte van Afrika verkiest. In de herfst kan je het edelhert horen burlen.

Boek je vakantie in het Peak District

Nationaal Park Peak District

Het nationale park heeft 4 bezoekerscentra, gesitueerd in Bakewell, Castleton, Derwent en Edale.

Het symbool van het nationale park is de molensteen. Al sinds de Normandische verovering in 1066 zijn er aanwijzingen van molenstenen in de regio, en archeologen denken dat ze zelfs al in de tijd van de Romeinen in gebruik waren. In de loop der eeuwen veranderde de vorm, van een paddenstoelvorm in de middeleeuwen tot een wielvorm in de tijd van de industriële revolutie. 

Molensteen Peak District
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het Peak District in Engeland is een van de meest bezochte Nationale Parken wereldwijd. Met name de Engelsen zelf hebben een voorliefde voor de prachtige natuur in het gebied. Het natuurgebied is een trekpleister voor liefhebbers van wandelen, bergbeklimmen, speleologie, fietsen, paardrijden en watersport. Als je de massa's mensen in het hoogseizoen voor lief neemt en vooral oog hebt voor de mooie bergen en dalen, dan staat je een schitterende vakantie in Engeland te wachten!

Mooiste plekken in het Peak District

Wat zijn de voornaamste bezienswaardigheden en mooie plekken in Peak District? Wat zijn leuke activiteiten? Hier een aantal hidden gems om te ontdekken tijdens jouw vakantie in het gebied.

1. Dark Peak en White Peak

Het Peak District wordt ingedeeld in twee gebieden: Dark Peak in het noorden - met uitgestrekte heidegebieden en ruige natuur - en White Peak in het zuiden. In het zuidelijke gedeelte wonen de meeste mensen.

Schapen in White Peak
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Grotten

In White Peak bevinden zich vele ondergrondse systemen; ruim 100 grotten en oude mijnen vormen een leuke uitdaging voor avonturiers. In Poole's Cavern vind je de langste stalactiet van Engeland en in de Speedwell Grot in Castleton kun je met een bootje door de grot varen tot bij een ondergronds meer.

3. Dovedale

Dovedale is een schilderachtige vallei in White Peak, het zuiden van het Peak District. Verschillende bezienswaardigheden wachten je hier op. Het Ilam Park is een fraai park om rond te struinen. Hiervandaan vertrekken verschillende wandelingen, zoals de Manifold Valley en Dovedale and Thorpe Cloud. In Stableyard Grab and Go kun je terecht voor maps en een kopje koffie. Goede wandelschoenen zijn een must.

Stepping Stones Dovedale
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Heel bekend zijn de Stepping Stones van Dovedale, Er zijn nog andere plekken waar je dit soort stapstenen over de rivier vindt, deze worden al eeuwen gebruikt als oversteekplek. Op warme weekenddagen kan het hier behoorlijk druk zijn. Hoef je de druk bezochte stenen niet te zien, dan kan je ook de route aanvangen verderop het riviertje, waar je wandelt in een Hobbiton landschap. Wij begonnen onze wandelroute in Beresford.

Dovedale wandeling
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Op de glooiende hellingen kan je omhoog klimmen om een kijkje te nemen in een van de grotten.

4. Padley Gorge

De Padleykloof is een diepe, maar smalle vallei, gelegen tussen het dorp Grindleford en de A6187. De Burbage Brook is een riviertje dat door Padley Gorge stroomt. Oude bruggetjes en met mos begroeide boomtakken en rotsblokken vormen het beeld bij de rivier. Padley Gorge is een populair gebied om te wandelen in Peak District. Vanaf  het station in Grindleford vertrekken diverse routes. Ten noorden en ten oosten van de kloof vind je steencirkels (Stoke Flatt Circle) en prehistorische vondsten. 

Padley Gorge
Deel op Pinterest

5. Edale en Castleton

Edale ligt aan de voet van de Pennine Way, in het midden van de moorlands. Het dorp is omringd door het Kinder Scout plateau in het noorden en de Mam Tor ridge in het zuiden. Tussen het dorpje Castleton en Edale vind je waanzinnig mooie natuur, met grotten, kloven en bergtoppen. Rijd met de auto door Winnat's Pass en beklim de top van Mam Tor. 

Natuur bij Edale
© Naturescanner
Deel op Pinterest

6. Bamford Edge

Een mooie wandeling voert over een bergrichel bij Bamford, net ten zuiden van de Ladybower Dam. Vanaf de rotsige richel heb je uitzicht op de dam en de boomloze toppen in de omgeving. Je kunt hier gave foto's maken op uitstekende rotspunten en plateaus, maar wees voorzichtig, de rotsen kunnen glad zijn en een misstap is zo gemaakt. De wandeling an sich is niet moeilijk en levert spectaculaire plaatjes op voor Instagram.

Bamford in Peak District
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Je zult hier vast ook klimmers bezig zien. De eerste beklimming van "Smoked Salmon", geclassificeerd als E8 7b, werd gemaakt door de Britse klimmer Johnny Dawes.

7. Bakewell

Een zeer pittoresk dorpje, met de bekende pudding bakkerij en een oud kneuterig shopje. Zeker een stop waard tijdens je rondreis in het Peak District.

8. Arbor Low Stone Circle

In de buurt van Middleton ligt een 6.000 jaar oud ritueel grafmonument. De grote steencirkel is erg goed bewaard gebleven. Het ligt op privéterrein en men vraagt een kleine vergoeding van ca. 1 pound om het te bezoeken. 

Arbor Low steencirkel
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wandelen Peak District

Wandelen in het Peak District is enorm populair. Je vindt hier onder meer het beroemdste nationale wandelpad van Engeland: de Pennine Way. De route vangt aan in Edale in het Peak District en voert met haar 436 km helemaal via de Yorkshire Dales en Northumberland naar Schotland.

Wandelen in Peak District
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een andere populaire wandelroute in het Peak District is de Limestone Way, van Ashbourne naar Castleton. Het voert 74 kilometer lang door de mooiste delen van de White Peak, het zuidelijke deel van het nationaal park. Zoals de naam het al zegt wandel je hier langs prachtige kalkstenen wanden. Daarnaast kom je langs historische monumenten, Romeinse overblijfselen en industrieel erfgoed.

De Robin Hood trail is een toeristische autovakantie en wandelroute. De route voert je langs Nottingham Castle, Thieves Wood, het Sherwood Forest en andere bezienswaardigheden in de omgeving van het Peak District. In het Sherwood Forest nabij Mansfield vind je, naast een permanente tentoonstelling over Robin Hood, alles over het ecologische belang van het woud.

De wandelpaden lopen kriskras tussen oude eikenbomen tot bij de 1000 jaar oude boom de Major Oak. Deze eik heeft een enorme omtrek en takken tot wel 30 meter lang. In augustus vindt hier jaarlijks een festival plaats met een middeleeuws tentendorp.

Bergbeklimmen in Peak District

Ook voor de meest avontuurlijke reiziger is Peak District een walhalla: van over de hele wereld komen rotsbeklimmers hier om wanden te bedwingen. Bekende rotswanden als Stanage Edge en Millstone Edge in het Dark Peak gebied vormen een enorme uitdaging voor de klimmers. 

Fietsen in Peak District

Bekijk onze tips voor een vakantie op de tweewieler en lees meer over fietsen in Peak District.

Vakantie Peak District boeken

Een hotel in Manchester, een bed and breakfast in Sheffield of een accommodatie in de buurt van Peak District? Boek je hotel in Derbyshire bij Booking.com.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!