Ga naar content

Pennine Way

England's National Trails - De eerste nationale trail ooit in Engeland is de fameuze Pennine Way, een pittige route, maar wel een van de mooiste hikes door het Engelse landschap. Laat je meevoeren over het Penninisch gebergte, de ruggengraat van Engeland en door enkele Areas of Outstanding Natural Beauty. Maak kennis met de rijke historie en overweldigende natuur in Noord-Engeland.

Het 463 kilometer lange wandelpad voert door 3 nationale parken (het Peak District, de Yorkshire Dales, Northumberland) en een stukje langs Hadrian's Wall. De hele route kan afgelegd worden in ca. 3 weken, maar het is uiteraard ook mogelijk om een stukje te wandelen. 

Landschap Pennine Way
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Route en etappes Pennine Way

De Pennine Way voert van Edale in het Peak District naar Kirk Yetholm in Schotland. In dit plaatsje kan je eventueel de route nog verlengen met een stuk van de Scottish National Trail.

Het treinstation van Edale ligt op slechts 5 minuten wandelen van het beginpunt van de Pennine Way. Edale is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf Manchester Airport is het ca. 90 minuten met de trein. Maar je kunt ook varen met North Sea Ferries van Rotterdam naar Hull en hiervandaan naar Edale reizen.

Pennine Way map
Deel op Pinterest

Vanaf Edale start het avontuur door het schitterende landschap van het Peak District. Onderweg wandel je over het dak van Engeland, dwars door de Yorkshire Dales, om vervolgens een stukje langs de bekende muur van keizer Hadrianus te lopen. Het laatste stuk voert door Northumberland tot over de grens met Schotland. 

Hoogtepunten Pennine Way

Wat is er te zien tijdens de Pennine Way? Het landschap kenmerkt zich door ruige natuur, maar ook het lieflijke glooiende landschap, de Rolling countryside, zoals de Britten dat zelf zo mooi weten te verwoorden. Tijdens de route kom je langs een van de hoogste watervallen van Engeland, de hoogstgelegen pub en een historisch handelsstadje. Vanaf hoger gelegen richels kijk je uit over immense gletsjervalleien, kloven en waanzinnige landschappen.

1. Kinder Scout

In het Derbyshire Peak District, ligt een prachtig heideplateau en nationaal natuurreservaat. Kinder Scout is het hoogste punt in het Peak District, het hoogste punt in Derbyshire en het hoogste punt in de East Midlands. Bij uitstekende weersomstandigheden zijn de stad Manchester en zelfs de bergen van Snowdonia in Noord-Wales te zien. 

wandelen op de Pennine Way
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Malham Cove

Een van de mooiste plekken in het Yorkshire Dales National Park is Malham Cove, waar een kalkstenen plateau abrupt eindigt in een steile rotswand. Boven op de rand van deze enorme rotsmuur heb je een prachtig uitzicht over het omliggende landschap. Wie minder goed te been is kan ook in het dal wandelen over een vlak en makkelijk pad.

Malham Cove Engeland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. High Force waterval

High Force is een waterval aan de rivier de Tees, nabij Middleton-in-Teesdale. Het is een van de hoogste watervallen van Engeland. Niet de allerhoogste, maar wel het grootste volume in water. In 2 etappes stort de Tees rivier zich hier over een steile klifrand 21 meter de diepte in.

High Force waterval
Deel op Pinterest

Na een flinke regenbui breidt de waterval zich uit en ontstaan er twee watervallen. De Pennine Way voert langs de zuidelijke over van de Tees door het Moor House-Upper Teesdale National Nature Reserve. Dit is gratis te betreden. Wil je de High Force waterval ook vanaf de noordelijke over bekijken, dan moet je een kleine entree betalen via het Raby landgoed.

4. Cauldron Snout

Bij de dam van het Cow Green Reservoir, stroomopwaarts van de High Force heeft de Tees rivier nog een andere prachtige waterval in petto. Cauldorn Snout is de langste waterval van Engeland. Het is meer een aaneenschakeling van watervalletjes over 180 meter, met een totaal hoogteverschil van 60 meter. Hoewel het toch wel 3 km wandelen is vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats (bij Cow Green Reservoir) is dit een populair toeristisch trekpleister. De toegang is gratis. 

Cauldron Snout
Cauldron Snout
Deel op Pinterest

5. High Cup Nick

Niet ver van de twee watervallen ligt de bekende High Cup Nick. Deze idyllische vallei is zonder meer een hoogtepunt op de Pennine Way. De brede kloof kijkt uit op een typisch Engels landschap. 

6. Historisch Alston

Alston is de hoogste marktstad van Engeland, maar is ook historisch gezien van grote waarde. Mijnen, ruïnes en oude stoomlocomotieven ontluiken kleine stukjes van de vele taferelen die zich hier in de loop der eeuwen hebben afgespeeld. 

Pennine Way routeDeel op Pinterest

De opgegraven grafheuvels leveren bewijs dat er reeds rond 2000 v. Chr mensen leefden in de regio. Whitley Castle is een herinnering aan de Romeinen die er rond de 2de en 3de eeuw gevestigd waren. Later heersten Schotse koningen en barons en dan weer de Engelse kroon. 

Beste wandeltijd

Je kunt de trektocht in principe het hele jaar lopen, maar in de winter kan er op hoger gelegen delen sneeuw liggen. De beste tijd om de Pennine Way te wandelen is de periode van half mei tot september.

Pennine Way wandelen

Dicht bij elk van die mooie plekken langs de Pennine Way is er altijd wel een sfeervolle pub om weer op kracht te komen met een lokaal gebrouwen Pint en een stevige Engelse maaltijd. Overnacht in een historische accommodatie en geniet 's avonds van de dark skies waar deze regio zo bekend om staat.

Meer weten over de Pennine Way? Bekijk de offiële site van de Great English Trails.

Pennine Way

In gedachten reeds de sfeer opsnuiven? Bekijk dan nu de video van de Pennine Way en kom alvast in de stemming voor dit wandelavontuur.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!