Ga naar content

Norfolk Coast Path

National Trails van Engeland - Ben jij gefascineerd door de Britse kustlijnen maar ook door de geschiedenis? Tijdens een wandelvakantie op het Norfolk Coast Path maak je kennis met beiden. Het is een waanzinnige trail die je zowel prachtige natuurgebieden met indrukwekkende duinen en kliffen laat zien als middeleeuwse kerken, vissersdorpjes en sporen uit de prehistorie. Op deze pagina geven we je praktische tips voor het bewandelen van het Norfolk Coast Path.

De route

De LAW loopt door het noorden van het graafschap Norfolk en volgt de indrukwekkende kustlijn van Hunstanton naar Hopton-on-Sea. De gehele route is 135 kilometer lang en kan je in 8 dagen wandelen. Natuurlijk kan je ook rustiger aandoen om alle schatten van de regio in je op te nemen. Je vindt onderweg namelijk interessante natuurlijke, culturele en historische bezienswaardigheden waar je zeker de tijd voor wil nemen. En natuurlijk die fijne Engelse pubs waar je na een lange wandeltocht aanschuift voor een simpele maaltijd. De route is grotendeels vlak waardoor je relaxt wandelt en optimaal geniet van de landschappen die aan je voorbij trekken.

Norfok Coast Path kaart
Deel op Pinterest

Leuk om te weten is dat het Norfolk Coast Path goed te combineren is met een andere LAW in Norfolk: de 79 kilometer lange Peddars Way die van Suffolk tot Holme-next-the-Sea loopt. Wij gaan nu alleen in op Norfolk Coast Path, maar weer dat je beiden kan wandelen. Onderstaande wandelgids geeft je routebeschrijvingen voor beide.

Norfolk Coast Path

Prachtige sfeerimpressie van dit langeafstandspad. Wil jij nu ook meteen naar Engeland vertrekken?

Hoogtepunten Norfolk Coast Path

Wat deze route zo leuk maakt, zijn de zeer gevarieerde bezienswaardigheden onderweg. Uiteraard kom je langs prachtige stranden met kwelders en duinen maar je wandelt ook door heidegebieden, vogelreservaten en langs diverse historische wonderen. Mysterieuze houten cirkels in de bossen die stammen uit de Bronstijd, kleurrijke strandhuisjes op de goudgele stranden, knusse vissersdorpjes, havens, eeuwenoude kerken en natuurlijk typisch Engelse pubs. Enkele van de extra bijzondere plekjes onderweg willen we graag delen:

1. Hunstanton kliffen

Je begint je trektocht direct met een van de mooiste natuurfenomenen van de hike. De Hunstanton kliffen zijn een prachtige creatie van moeder natuur. De kliffen zijn rood met wit gestreept door de verschillende lagen rotsen waar de kliffen uit bestaan. Neem voordat je gaat wandelen zeker de tijd om de kliffen te bewonderen en om op fossielenjacht te gaan. Loop ook even het dorpje Hunstanton zelf in, dat al eeuwen een geliefde badplaats is.

Hunstanton kliffen
Prachtige kliffen van Hunstanton
Deel op Pinterest

2. Holkham

Om meerdere redenen een bezoek waard. Ten eerste het prachtige strand. Holkham Beach is uitgeroepen tot een van de schoonste stranden van het land. Hij is zo mooi dat hij het decor heeft gevormd voor diverse films. Het strand maakt deel uit van een spectaculair natuurreservaat met fascinerende flora, fauna en landschappen. Bij hoogtij creëert het zeewater hier een ondiepe lagune, super mooi om te zien. Ook ligt er nog een mooi landgoed in Holkham: Holkham Hall, waar een prachtig landhuis is omgeven door groene tuinen waar herten doorheen wandelen.

Holkham beach
England's Great Walking Trails
Deel op Pinterest

3. Zeehondensafari Blakeney Point

Leuk tussen het wandelen door: een zeehondensafari bij Blakeney Point waar de grootste kolonie grijze zeehonden van heel Engeland leeft. Daarnaast leven er ook gewone zeehonden en vele vogels. Een zeehondensafari is het hele jaar door interessant. In de zomermaanden worden de pups van de gewone zeehonden geboren en in de winter die van de grijze zeehonden. Om de zeehonden te kunnen zien, ga je mee op safari per boot. Let op: de boottochten zijn erg populair dus zorg dat je van tevoren een plekje hebt gereserveerd.

Zeehondensafari Blakeney Point
Deel op Pinterest

4. St Nicholas Church in Salthouse

Eeuwenoude kerk bovenop een heuvel met schitterend zicht over de kust. De kerk stamt naar schatting uit het jaar 1500.

5. Binham Priory

Een van de meest intact gebleven kloosterruïnes in Norfolk die stamt uit de 13e eeuw. Een mysterieuze plek om te zijn.

6. Cley Marshes

Een vogelgebied bij uitstek! Al sinds het park is opgericht in 1926 stonden de vogels centraal. In het park worden de ideale condities gecreëerd voor de vogels die er leven. Het strand, de lagunes, het moeras en de rietvelden zijn van grote waarde voor migrerende en overwinterende vogels zoals steltlopers, lepelaars en de baardman. Neem ook zeker een kijkje bij het bezoekerscentrum voor meer info over het gebied en beklim de uitkijktoren.

Natuurgebied Cley Marshes
Deel op Pinterest

7. The Mo – Sheringham Museum

Leer alles over de duizenden jaren oude geschiedenis van Sheringham. In het museum hoor en zie je het verhaal van het vissersdorp en de mensen die er leefden. Erg leuk is de collectie van oude vissers- en reddingsbootjes.

8. St Peter & St Paul parochie kerk

Je hebt vrij toegang om de kerk vanbinnen te bewonderen. Hij stamt uit de 15e eeuw maar is grondig gerenoveerd in de 19e eeuw. Geniet van de bogen, gewelven en glas-in-loodramen.

Beste wandeltijd

Het Norfolk Coast Path kan het hele jaar door bewandeld worden, maar in de zomermaanden heb je meer kans op goed weer en als je in augustus komt ervaar je het landschap door een paars filter; de heide staat in bloei. Het voor- en najaar is een goede tijd als je wandelen wil combineren met vogels spotten. Dit is namelijk de tijd van de vogeltrek. Wie de trail in de winter wandelt heeft rustige paden en zit in het goede seizoen om jonge grijze zeehonden te zien. Maar houdt dan wel rekening met onstuimig weer.

Wil je meer informatie over het Norfolk Coast Path? Bekijk dan de officiële website van de Great English Trails.

Norfolk Coast Path
Prachtige landschappen van het Norfolk Coast Path
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!