Ga naar content

Met de trein naar Engeland

Het Verenigd Koninkrijk is een prachtige bestemming, en met het vliegtuig ben je er zo. Maar wat als je toch meer 'groen' wilt reizen en ook het links rijden niet zo ziet zitten? Reizen met de trein is het antwoord. Dat een vakantie in Engeland met het openbaar vervoer goed te doen is, is ook mogelijk gebleken tijdens onze trip. We nemen je graag mee op onze reis met trein én bus naar onze eindbestemming, de North York Moors.

Met de Eurostar naar Engeland

Er is maar één trein die je door Het Kanaal naar Engeland brengt, de Eurostar. Vanaf Amsterdam, Rotterdam of Brussel kun je op deze hogesnelheidstrein stappen, die je in ruim 4 uur naar de andere kant van het Kanaal brengt. De trein gaat bij Calais de Kanaaltunnel in, een 50 kilometer lange spoortunnel, om bij Folkestone, Kent weer in het daglicht te komen. 

Folkestone UK
Deel op Pinterest

Het is een comfortabele rit, van alle gemakken voorzien. Een restauratiewagon is aanwezig, Voor deze trein is een reservering nodig en je krijgt een gereserveerde plaats. Er zijn rechtstreekse verbindingen mogelijk, maar soms ook met een overstap in Brussel. 

Vroeg aanwezig zijn

Sinds de Brexit is de reis met de Eurostar als een reis vanaf Schiphol. Je wordt ruim van tevoren verwacht (90 minuten!) voor bagage-en paspoortcontrole. De terminal wordt 30 minuten voor vertrek gesloten. Gelukkig kun je daarna rustig een koffie drinken, shoppen in de tax free winkeltjes en mensen kijken.

St Pancras in Londen

De treinrit met de Eurostar eindigt op het internationale station van Londen: London St Pancras

St Pancras Station
© Naturescanner Henneke
Deel op Pinterest

Alle nationale treinen voor het vervolg van de reis vertrekken vanaf King's Cross Station. Het station is op loopafstand, aan de overkant van St Pancras International. Kijk even achterom om te zien hoe mooi het station van St Pancras aan de buitenkant is!

Eenmaal buiten weet je dat je in Engeland bent: de kenmerkende taxi's staan voor de deur. De oversteekplaats heeft gelukkig een stoplicht.

London-St Pancras Station
©Naturescanner Henneke
Deel op Pinterest

King's Cross Station

Voor verdere reizen met het openbaar vervoer binnen Engeland moet je dus even lopen naar de overzijde. Natuurlijk ga je op King's Cross Station op zoek naar het perron uit de film Harry Potter: Platform 9 ¾, waar de Hogwarts Express vertrok. Het is een levendig en mooi station. Bij één van de perrons zien we een stoomtrein staan, maar het is niet die uit de film.

Met de sneltrein vervolgen wij onze reis naar York. Maar je kunt vanaf Londen natuurlijk ook verder reizen naar alle andere bestemmingen in Engeland

Persoonlijke ervaring

Wij reisden verder met de trein van Londen naar York. Een 2 uur durende treinrit is geen straf. We reden langs lieflijke landerijen, de typisch Engelse stadjes met hun zandstenen kerktorens en hier en daar zagen we een kasteel. Aangekomen in York hadden we gelukkig alle tijd om deze drukke, maar prachtige stad te bezoeken.

York Minster
©Naturescanner Wim
Deel op Pinterest

Maar eerst was het genieten van de prachtige details van het station in York.

Station York
©Naturescanner Henneke
Deel op Pinterest

Stoomtreinen

Voor ons ging de reis verder per bus naar het North York Moors National Park. Ook deze busreis bracht ons langs de mooie natuur van Engeland. De dubbeldek bus is beneden het meest stabiel, maar bovenin heb je een mooi zicht op de omgeving.

Bij een treinreis naar en door Engeland kan een ritje in een stoomtrein niet ontbreken. Er zijn meerdere trajecten door het hele land. In Groot-Brittannië is de trein in het begin van de 19e eeuw voor het eerst ontworpen en in gebruik genomen. 

Stoomtrein
©Naturescanner Henneke
Deel op Pinterest

Er was een uitgebreid netwerk van spoorlijnen, mede door de toenemende industrie. Diverse trajecten met stoomtreinen zijn inmiddels weer in gebruik genomen, nu als toeristische attractie. Natuurlijk hebben wij ook een tocht met de stoomtrein gemaakt. Van Pickering naar Whitby loopt de North Yorkshire Moors Steam Railway. al stomend en af en toe fluitend gaat de trein door het prachtige landschap van de Moors.

Doordrenkt van geschiedenis

Ook in andere delen van het land zie je de geschiedenis van de trein goed terug. Zoals bij Ribblehead Viaduct in Yorkshire, een brug waar duizenden mensen aan hebben gebouwd en velen het leven lieten. 

Trein Engeland
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!