Ga naar content

North York Moors National Park

Wie aan een natuurvakantie in Engeland denkt, komt al gauw uit bij de bekende gebieden Cornwall, Lake District en Peak District. Het North York Moors National Park is minder bekend bij het grote publiek, maar doet niet onder voor de bekendere gebieden.

Natuur in North York Moors

Dit prachtige natuurgebied biedt een verscheidenheid aan landschappen. Van lieflijk heuvelachtig gebied met grazende koeien en schapen, bossen, riviertjes en dalen naar het landschap waar het Nationaal Park zijn naam aan dankt: de Moors, uitgestrekt heidelandschap over glooiende heuvels, om tenslotte te eindigen bij de kust van de Noordzee in het oosten. Kortom een variëteit aan natuur, de moeite van het ontdekken waard.

Bloeiende gaspeldoorn
©Naturescanner Henneke
Deel op Pinterest

In het binnenland begint het natuurgebied ten noorden van York, aan de oostkust zijn de plaatsen Scarborough, Whitby en Runswick Bay de markers voor dit unieke park. In het westen markeren de Cleveland Hills de grens van het nationaal park.

Wie liever niet zelf rijdt, kan de reis per openbaar vervoer doen. Met de Eurostar naar London, een goede treinverbinding naar York en daarna de ‘Coastliner' dubbeldekbus naar bijvoorbeeld Whitby. Reizen met het OV is prima te doen en een leuke ervaring.

Mooiste plekken in North York Moors NP

Wat moet je vooral zien in de North York Moors? We zetten de mooie plekjes graag voor je op een rijtje:

Oostkant Nationaal Park

De oostkant wordt ook wel 'The heritage coast" genoemd. De 65 km lange kustgrens van North York Moors NP kenmerkt zich door oude vissersdorpjes met ruïnes van eeuwenoude abdijen, zoals bij Whitby, de spannende geschiedenis van smokkelroutes waar Robin Hood's Bay om bekend staat en vooral een prachtige kustlijn met wandelroutes.

1. Whitby Abby

De oorsprong van deze Benedicter Abdij ligt al in de 7e eeuw. De abdijkerk heeft een adembenemende ligging op de East Cliff boven het gelijknamige plaatsje Whitby, met uitzicht op de Noordzee. De abdij was eens het centrum van het middeleeuwse Northumbrische koninkrijk. Na een woelige geschiedenis zijn het nu nog slechts de prachtige ruïnes die ons doen fantaseren over wat zich hier in al die eeuwen heeft afgespeeld binnen de muren van het gebouw. In het museum in Cholmey House vind je meer informatie. 

2. Cleveland Way National Trail

Dit is een langeafstandsroute van in totaal 175 kilometer, die van Helmsley naar Filey Brigg aan de oostkust loopt. Vanaf hier gaat het verder langs de kust tot aan Saltburn-by-the-sea. Tijdens je verblijf kun je één of meerdere trajecten wandelen. Het is een prachtige trail met fraaie uitzichten over de zee. Zie hiervoor onze informatie over de Cleveland Way National Trail.

Cleveland Way Trail
Cleveland Way Trail
Deel op Pinterest

Net onder de oostkust is The Esk Valley een weer heel ander gedeelte van het North York Moors NP. De River Esk geeft het gebied zijn naam en het is een heerlijk wandelgebied met bossen, riviertjes en schilderachtige boerderijen.

Esk Valley - Rail Trail
Esk Valley - Rail Trail
Deel op Pinterest

3. Rail Trail

Een andere mooie wandeling is de Rail Trail, tussen Goathland en Grosmont, te bereiken met de stoomtrein. De idyllische route volgt de originele route van één van de vroegste spoorwegen. In 1835 nog door paarden voortgetrokken, later de stoomtrein. Nadat de spoorlijn werd verlegd heeft de natuur het weer overgenomen.

Eén van de overblijfselen van deze spoorlijn is de Double Arch Bridge, een brug met 2 bogen, waardoorheen de rivier zijn weg baant. Voor het mooiste zicht op de brug loont het de moeite om af te dalen tot aan de rivieroever.

Double Arch Bridge
Double Arch Bridge
Deel op Pinterest

4. North Yorkshore Moors Railway

Tussen Pickering en Whitby ligt de oude spoorlijn van de North Yorkshire Moors Steam Railway, De stoomtrein en soms een oude dieseltrein rijden deze route meerdere keren per dag. Vanuit de goed onderhouden coupés van de stoomtrein kun je genieten van het mooie landschap, terwijl af en toe de stoomfluit klinkt. Op NYMR vind je de vertrektijden per seizoen van de stoomtrein.

North Yorkshire Moors Steam Railway
North Yorkshire Moors Steam Railway
Deel op Pinterest

Het schilderachtige station van Goathland heeft ook als decor gediend in één van de eerste Harry Potter films. Bij de halte van Grosmont - ook weer zo'n fraai station - loont het de moeite om uit te stappen en een bezoek aan de oude machineloodsen te brengen, waar de indrukwekkende locomotieven staan. Ook de oude spoorwegtunnel uit 1836 vind je hier. Deze staat bekend als de oudste tunnel van de door paarden getrokken passagierstrein.

Westkant Nationaal Park

De westkant van het North York Moors NP heeft een keur aan historische stadjes, waarbij Coxwold interessant is. 

5. Helmsley

Ook Helmsley, met het fraaie Helmsley Castle verdient een bezoek. Behalve de schilderachtige plaatsen, zijn ook in dit gedeelte van de Moors vele wandelpaden te vinden. Veelal lichte trails met mooie vergezichten. Voor meer informatie over wandelen in North York Moors kan je terecht op officiële site.  

Helmsley Engeland
Deel op Pinterest

Een prachtige wandeling van 11 km is die bij Sutton Bank, ook weer een onderdeel van de Cleveland Way National Trail. Een landschap van boerderijen en landerijen, tevens decor voor de bekende serie "All creatures great and small" met James Herriot. 

Sutton Bank North York Moors
Deel op Pinterest

Zuidkant Nationaal Park

In het zuidelijkste deel van het North York Moors National Park vind je vooral het landschap waaraan het nationaal park zijn naam dankt: de Moors, heuvelachtig landschap bedekt met heide, varens en andere vegetatie. 

Wie hier een rit met de coaster dubbeldek bus maakt van bijvoorbeeld Pickering naar Whitby moet zeker bovendeks een plaatsje zoeken. Zo heb je een fantastisch uitzicht over de Moors. Eind augustus is de natuur hier op zijn mooist, als de heide bloeit, maar ook zeker in de herfst als de heide en varens bruin verkleuren. 

6. Pickering

Het leuke plaatsje Pickering is een goede verblijfplaats om de North York Moors te verkennen. Het heeft een goede busverbinding met de kustplaats Whitby. Het historische pand van The Black Swan Inn biedt een comfortabel onderkomen.

De gezellige marktplaats heeft een historische kerk, de Church of St Peter and St Paul met fundamenten uit de 12e eeuw. Er zijn prachtige middeleeuwse fresco’s op de muren aangebracht, die rond 1850 weer tevoorschijn zijn gehaald. Op zondagmorgen beieren de klokken vrolijk over de stad.

Pickering Castle
Pickering Castle
Deel op Pinterest

Pickering Castle bevindt zich aan de rand van de stad. Deze ruïne was in de 13e eeuw ooit een indrukwekkend kasteel. De muren en enkele torens staan nog overeind. Binnen de kasteelmuren (entreegeld) vind je informatieborden die de geschiedenis vertellen. Het kasteel is gratis voor English Heritage leden, voor overige bezoekers geldt een toegangsprijs.

En natuurlijk is Pickering het vertrekstation voor de North Yorkshire Moors Steam Railway!

Pickering Station
Pickering Station
Deel op Pinterest

Vermeldenswaard zijn de plaatsjes Dalby met het Dalby Forest, een ideaal wandel- en mountainbike gebied. Je vindt hier 13 gemarkeerde wandelroutes en 70 kilometer aan gevarieerde fietsroutes.

7. Cropton Forest

De geschiedenis gaat hier zeker 2000 jaar terug tot de Romeinse tijd. Ooit was hier een Romeins fort. Er is een archeologisch gebied om te bezoeken tijdens je wandeling, met tevens mooie vergezichten over het landschap.

8. Rosedale

Er zijn hier nog enkele resten van een abdij. Het project 'Hanghing Stones' is een nog in ontwikkeling zijnd kunstproject van de kunstenaar Andy Goldsworthy. In leegstaande vervallen schuren en cottages heeft deze kunstenaar zijn werken geplaatst, die integreren in de natuur. In totaal zullen er 10 gebouwen bij betrokken zijn. De huisjes zijn alleen te voet bereikbaar en je neemt een sleutel mee die in Rosedale verkrijgbaar is. Bijzonder! 

Meer bekend in Rosedale zijn de Bank Top Ironstone Kilns. Dit zijn restanten van ovens waarin in vervlogen tijden het ijzererts bij grote hitte werd geroosterd, onderdeel van het verwerkingsproces,

Bank Top Ironstone Kilns Rosedale
Rosedale
Deel op Pinterest

Beste tijd voor het North York Moors National Park

Eind augustus zijn de Moors op hun mooist, als de heide vol in bloei staat. Maar ook het voorjaar en de herfst geven het landschap kleur. De felgele gaspeldoorn bloeit van zomer tot herfst en geeft in volle zon zijn kenmerkende kokosgeur af In de herfst geven de geelbruine varens kleur aan het landschap. 

The North York Moors
©Naturescanner Henneke
Deel op Pinterest

Onze reis naar North York Moors werd mede mogelijk gemaakt door de organisaties van het North York Moors en England's Coast. Je vindt hier meer informatie over het hele gebied en de leukste activiteiten om te doen. Ook interessant is de website van Pickering.

North York Moors National Park in beeld

Filmpje met beelden van de verschillende wandelingen en ritten met de trein in het Nationaal Park.
Afbeelding van Henneke van Schaik
Geschreven door
Henneke van Schaik
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!