Ga naar content

Cleveland Way

England's Great Walking Trails - De Cleveland Way neemt ons mee langs de randen van het North York Moors National Park, aan de oostkust van Engeland, tussen Kingston Upon Hull en Newcastle Upon Tyne. Een leuke, afwisselende route, met groene bossen, verscholen baaien en verreikende uitzichten op de heuvels.

Cleveland Way wandelen

De Cleveland Way is een langeafstandsroute van 175 km. De route loopt in een boogvorm van Helmsley naar Filey langs de rand van het North York Moors National Park. Je kunt best in de richting van de klok wandelen, omdat je dan de wind meestal mee hebt. Om het hele langeafstandspad te wandelen heb je 6 tot 12 dagen nodig. Het is een matig tot zware tocht, met een uitstekende bewegwijzering. 

Wandelen over de Cleveland Way
© Naturescanner Henneke
Deel op Pinterest

Hoe kom je er?

DFDS vaart van IJmuiden naar Newcastle. Hiervandaan kan je de trein nemen naar Darlington, Northallerton of York, waar je kunt overstappen naar Whitby of Scarborough, die beide op de Cleveland Way liggen.
Ook met de Eurostar naar Londen, de trein naar York en vervolgens de coaster buslijn naar Pickering of Whitby is een prima manier om hier te komen.

Route - Nationaal park, heide, kust en vissersdorpen

De Cleveland Way combineert de afgelegen natuur van de North York Moors met de ruige Cleveland Heritage Coast, het beste van twee zeer verschillende landschappen. Maak kennis met het rijke erfgoed van Noord-Engeland en bezoek historische locaties, zoals Helmsley Castle, Mount Grace Priory en Rievaulx Abbey.

Cleveland Way kaart
Deel op Pinterest

Hoogtepunten Cleveland Way

Met waanzinnige natuur en een rijke historie mag je heel wat mooie bezienswaardigheden verwachten tijdens deze meerdaagse trektocht in Oost-Engeland. Wat zijn de mooiste plekken op de Cleveland Way?

Cleveland Hills
England's National Trails
Deel op Pinterest

1. North York Moors

Het nationaal park werd opgericht in 1952 en kenmerkt zich door heidevelden, groene bossen en uitgestrekte weilanden. Naast deze mooie natuur vind je er verschillende oude monumenten. Kortom, rust en schoonheid gaan hier hand in hand. Er wordt een breed scala aan activiteiten aangeboden om de natuur hier optimaal te beleven. Bekijk alle wandelingen in North York Moors.

Oude stoomtrein
Deel op Pinterest

2. Rievaulx Abbey

De Abdij van Rievaulx is een voormalige Cisterciënzerabdij in het gelijknamige plaatsje Rievaulx, nabij Helmsley. De in 1132 gestichte abdij was ooit een van de grootste en meest welvarende abdijen in Engeland, nu zijn de ruïnes een belangrijke toeristische attractie voor de regio.

Abdijruïnes Cleveland Way
© England's Great Walking Trails
Deel op Pinterest
England’s Great Walking Trails - waar wandelen slechts de helft van de beleving is

3. Cleveland Hills

De Cleveland Hills zijn een reeks heuvels aan de noordwestelijke rand van de North York Moors. De heuvels, die abrupt oprijzen van de vlakke Tees Valley naar het noorden, bevatten kenmerkende herkenningspunten zoals de kegelvormige Roseberry Topping, nabij het dorp Great Ayton en het ouderlijk huis van James Cook.  

Cleveland Hills
England's Great Walking Trails
Deel op Pinterest

Hasty Bank is een heuvel in de Cleveland Hills, waarvan de noordkant zwaar geërodeerd is, met een verticale rotswand die steil afloopt naar Broughton Bank. Roseberry Topping is duidelijk te zien vanaf de top. Hier vind je ook de Wainstones, imposante rotsen, met gravures die dateren uit de bronstijd.

4. Verhalen over smokkelaars bij de kust

De National Trail voert vervolgens langs de oostkust van Engeland, waar paarse heide en groene weilanden plaatsmaken voor hoge kliffen en gezellige kustplaatsen. De regio is gehuld in verhalen over smokkelaars, heiligen en vampiers. Wanneer je 's avonds een biertje drinkt in het smokkelaarsdorp Robin Hood's Bay, zal je ongetwijfeld een aantal van deze verhalen horen. Je vindt hier nog een enkele smokkelaarstunnel, waardoorheen o.a. tabak en thee werd gesmokkeld.

Cleveland Way route
Deel op Pinterest

Onze reporters Henneke en Wim liepen een etappe langs de kust. Van Robin Hood's Bay naar Whitby is een schitterende kustwandeling van zo'n 12 kilometer, een goede dagtrip op de Cleveland Way Trail met fraai zicht op de kust en de kliffen. Met wat geluk spot je een zeehond op de lager gelegen rotsen.

Whitby Abbey
©Naturescanner Henneke
Deel op Pinterest

5. Mount Grace Priory

Mount Grace Priory, House and Gardens is de best bewaarde kartuizer priorij in Engeland. Dwaal door de ruïnes van dit ongewone middeleeuwse klooster en ontdek wat de priorij zo uniek maakt in de gereconstrueerde monnikencel. Bezoek de onlangs gerenoveerde tuinen en kijk of je misschien wel een van de hermelijnen bij de priorij kunt spotten!

6. Whitby Abbey

Whitby Abbey is een klooster uit de 7e eeuw dat later een benedictijnenabdij werd. De ruïnes van de abdijkerk en het uitzicht op de Noordzee vanaf de East Cliff vormen een absoluut hoogtepunt op de Cleveland Way. In Cholmley House is een museum over dit Engelse erfgoed. De abdij vormde ook het decor in Bram Stoker's Dracula. Vanuit het centrum van Whitby bereik je de abdij via een lange trap naar boven, de '199 steps' Een inspannende klim!

Whitby Abbey
Deel op Pinterest

7. Scarborough Castle

Nabij Filey, dus bij het einde van de route als je deze bij Helmsley begint, staan de ruïnes van kasteel Scarborough. Deze 12e-eeuwse vesting ligt op een rotsig schiereiland met zicht over de Noordzee en het vissersplaatsje Scarborough. Zowel vanaf het water als de baai tekenen de contouren van dit dominerende kasteel af tegen de blauwe lucht.

8. Vogels

De Cleveland Way is populair onder wandelaars die ook van vogels houden. Dat komt waarschijnlijk door de combinatie van zeevogels aan de kust en korhoenders die zich verstoppen in de heide. Ook zie je hier regelmatig fazanten.

Beste wandeltijd

De Cleveland Way loopt voor grote delen door heidegebied. Als je de paarse heide op haar mooist wilt zien, is het aanbevolen om een wandelvakantie eind augustus, begin september te reserveren. Het traject langs de kust beslaat ongeveer 65 km en is in alle jaargetijden mooi. Het zachte herfstlicht heeft hier ook zijn charme!

Cleveland Way Trail oostkust
©Naturescanner Henneke
Deel op Pinterest

Wil jij zelf ook de Cleveland Way wandelen? Bekijk dan meer tips voor accommodaties, routebeschrijvingen en andere informatie op de website van England's Great Walking Trails.

Cleveland Way - Get closer to England

Laat je verder inspireren in dit filmpje over de langeafstandswandeling.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!